De DKO probeert de geschiedenis van de Koude Oorlog periode vanuit het standpunt van de dienstplichtige Nederlandsche soldaat zoveel mogelijk weer tot leven te brengen.

Hoe doen we dit?

Door zo veel mogelijk gebruik maken van authentiek materiaal en uitrustingen, gedrag en houding (de laatste twee voorzover deze in de 21ste eeuw nog zijn te reconstrueren zonder dat het een toneelspel gaat worden). Ook doen wij dit, en daarin wijken wij af van vele andere re-enactmentgroepen, door het zgn. 24-uurs re-enactment. D.w.z. wij proberen het klokje-rond in onze rol te blijven. We gebruiken voor alles de juiste uitrusting en uit de goede periode. Dus: slapen in de puptent en in de M58 slaapzak en het van s ochtend vroeg tot s avonds laat gekleed gaan in het juiste uniform. Deze wijze van werken heeft uiteraard een reden. Het leger is een aparte wereld, met zn eigen zeden en gebruiken, taal, omgangsvormen, gebruiksvoorwerpen en voertuigen, eigenlijk alles is anders. Het is voor jezelf makkelijker als je per evenement n keer omschakelt van normaal naar leger en andersom. Ook kent de ochtend en de avond/nacht zijn eigen rituelen die we ook willen uitbeelden. Natuurlijk wordt gezelligheid, en het samenzijn zeker niet vergeten........ Misschien is dit laatste nog wel het belangrijkste.

Hieronder een filmpje waarin het en en ander nog eens uit de doeken gedaan word. Het is opgenomen door T.Fasseart na afloop van het Almere Stoomfestival 2009. We waren net toe aan "Operatie Stofwolk", ons opruim- en inpakritueel na ieder evenement.

DKO stoomfestival Almere 2009 from T Fassaert on Vimeo.

 

 

Ons doel?

Ons gezamelijk doel is door het uitvoeren van een zo waarheidsgetrouw mogelijk re-enactment een realistisch beeld te geven van het leven van een dienstplichtig militair tijdens de Koude Oorlog.

 

 

 

 

 

 

Onze motivatie?

Dat verschilt per persoon. De n wil graag z'n diensttijd herbeleven, de ander wil graag actief met de geschiedenis bezig zijn of zijn verzameling actief uitbeelden.

Voor ons allemaal geldt dat we interesse hebben in de (recente) Nederlandse militaire historie.