Hoe was het, hoe gaat het nu bij ons?

 

 

 

Voor de monumentendag Ede 2014 hebben we een colonnehalteplaats opgebouwd. De keukengroep achterin de laadbak, wawa achter de 3-tonner en blikvoer uit het 3 vatensysteem.

De Veldkeuken. Voor de komst van de keukenwagen Pwo 57-5 waren de veldkeukens meestal open tenten met daarin de zogenaande ingeraven brander. Soms enkel maar meestal een paar tegelijk die tegenover elkaar of in kruisvorm in een sleuf opgesteld waren. Boven de sleuf de pannen.

De DKO heeft ook een paar van deze brandersets, we bouwen de keukenopstelling na maar gebruiken hem niet daadwerkelijk. Te gevaarlijk met dat open vuur.

Het hoofdstuk gewondentransport in het "Handboeksoldaat der Geneeskundige Troepen" laat enkele ge´mproviseerde gewondentransportvoertuigen zien voor transport van gewonden van het front naar de bataljonshulppost. EÚn daarvan is de DAF YA 328 met op de laadbak middels een balken- en draagbarenconstructie ruimte voor 13 gewonden.

Onze versie van dit voertuig is regelmatig te zien. Gebruikersconlusie 40 jaar later : mooi bedacht maar reden te meer om maar niet gewond te raken....

De .50 browning op de DAF YA 328 affuit.

De Veldposttent.