NBC  Nucleair Biologisch  Chemisch

Een door velen  onderschat gevaar…zeker onder de dienstplichtigen. Wat klooien met een gasmasker, 1 of 2x per jaar een gasoefening in een gaskamer (9 secondenregel ..HUH??). Tijdens een tactische oefening een gasalarm, wat meestal uitliep in een langdurig en onduidelijk gedoe met een gasmasker op je hoofd…. Ach ’t komt er toch nooit van….

De DKO besteed tamelijk veel aandacht aan dit onderwerp en heeft dus ook een uitgebreide uitrusting. Omdat in de 2de helft van de jaren 70 de inzichten kennelijk wat veranderde en er vrij veel uitrustingstukken gemodificeerd of vernieuwd werden gebruiken wij  verschillende items door elkaar, wat in die tijd ook vaak voorkwam.

klik op de foto’s voor een vergroting.

NBC BESCHERMING

GASMASKER K

Het standaardmasker tot de komst van het C3 masker in 1976. Daarna hebben er nog grote voorraden opgeslagen gelegen tbv. reserve eenheden, BB enz.

C3 MASKER

De opvolger, het C3 masker, is een stuk vriendelijker in gebruik, onderhoud en draagbaarheid.

Natuurlijk zou defensie, defensie niet zijn als er na een x-aantal jaren niet wat gemodificeerd werd. Het ademhalen werd beter, er kwam een drinkpijpje en de tas veranderde.

De zogenaamde “eendenbek” gebruiken wij bij de DKO niet. (te nieuw…)

NBC-BESCHERMENDE KLEDING

Alleen een gasmasker is onvoldoende bij een serieuze aanval. Op compagniesniveau, oftewel in het schap bij de beheerder, lagen de gaspakken opgeslagen. Deze werden te samen met aanvullende NBC-uitrustingstukken op de man uitgegeven op indicatie van de compagnies NBC-functionaris. In de praktijk betekende het dat het kon gebeuren dat bv. een TS-er in z’n hele parate periode (4-5 jaar) nooit dat pak gezien heeft……

De gaspakken waren vacuum verpakt tot kleine pakketjes, een parka en broek,  los daarbij kwam dan nog een set rubber laarzen die over de kistjes heen ging. Het oudere model was gemaakt van dunne stof met koolstofbescherming. Het latere pak is scheurbestendiger en vooral dikker… warm!! Voor ontsmettingswerk hadden de compagnién ook nog de beschikking over rubberpakken met laarzen.

Handschoenen (rubber met nylon binnenhandschoen) behoorden ook bij de extra uitrusting. Vaak werden de  handschoen geweven uit de PSU als oefenhandschoen gebruikt.

DETECTIE

Na een NBC-aanval is het wel prettig te weten of in ieder geval een indicatie te hebben waarmee je bestookt bent. Om dat uit te zoeken beschikte de companies-NBC functionaris over een gasdetectieset in een koffertje. Hierin bevond zich detectiepapier om bijvoorbeeld aan een prikker te doen zodat er in struiken getest kan worden of om op een voertuig of  kleding te plakken. De aard van de verkleuring geeft aan wat voor soort besmetting aanwezig is. Verder was de koffer voorzien van een luchtpompje met filterpapier en een set verschillende detectievloeistoffen om op dit filterpapier te druppelen. Ook hier geeft de verkleuring weer wat voor besmetting er is. Tot slot bevat het koffertje een rapportageformulier waarop de NBC-patrouillecommandant aangeeft waar en wat voor besmetting gevonden is.

De DKO beschikt over dit koffertje met complete vulling en over een voormalige oefenkist van de NBC-school waarmee het detecteren klassikaal geoefent kan worden.  Ziet u 4 vreemd geklede mannen lopen met gasmakers, prikstokken, een radioset en het gasdetectiekoffertje dan zijn we bezig met een NBC-patrouille, speurend naar mogelijke besmettingen……..

Onder NBC valt ook het nucleaire gebeuren. Om eventuele radio-actieve besmetting te constateren hebben we vier hulpmiddelen: de verkenningsmeter 0-500rad en de besmettingsmeter 0-1000rad. Gedragen op de man (kader) is er de tactische dosismeter en de residuele dosismeter. De eerste en de laatste meters zijn voor het meten van nablijvende kernstraling. de tweede voor het meten van kleine besmettingen bij personeel of uitrusting. De derde meter heeft als functie te meten hoeveel straling een eenheid heeft ondergaan afkomstig van een kernexplosie.  Alle vier de meters zijn bij de DKO in gebruik.

MARKERING

Na vaststelling van een besmet gebied  is het natuurlijk zaak dat andere personen, eenheden of in ons geval publiek (-) gewaarschuwd worden. Daartoe is de NBC-markeringsuitrusting een vast hulpmiddel wat meegaat met een NBC-patrouille. De set bestaat uit een aantal meters geel linnen afzetband en  driehoekige bordjes/stickers met daarop de aard van de besmetting aangegeven. Hiermee werd dan een besmet verklaard gebied afgebakend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NBC-ONTSMETTING

Op compagniesniveau zijn de drie ontsmettingshulpmiddelen : de HOP-bus, gedragen op de man, de  DS2 ontsmettingsspuit, standaard aanwezig in voertuigen en het 12kg. draagbare ontsmettingstoestel.

De laatste 2 hulpmiddelen worden door ons regelmatig gebruikt. Het zogenaamde “hoppen” (1ste persoonlijke ontsmetting d.m.v. Huid Ontsmettings Poeder) doen we liever niet omdat we onze kleding daarmee behoorlijk vervuilen, wat niet echt fijn is aan het begin van een evenement.

Het DS2 apparaat en het draagbare ontsmettingstoestel ziet U in aktie als we een geïmproviseerde ontsmettingsstraat ingericht hebben.

Het draagbare 12kg ontsmettingstoestel is een zware uitvoering van de hedendaagse tuinspuit voor onkruidbestrijdingsmiddel. De set bestaat uit een emmer om de ontsmettingsoplossing in te maken, een pomp om het vat op druk te brengen en het met riemen te dragen vat met slang en spuitmond. De militair op de ontsmettingsplaats was extra beschermd door een 2-delig rubberpak met laarzen en grote rubber handschoenen.

Alles bij elkaar een zwaar en vooral warm zweterig klusje, dat ontsmetten…..