24 uurs oefening Atlantic Mouse 2018

Evenement             : 24 uurs oefening “Atlantic Mouse 2018”
Evenementdatum : 28 t/m 30 sep 2018
Locatie                     : In en nabij mobilisatie cmplx Voorthuizen
Foto’s                       : Foto reportage Atlantic Mouse

Hoe een oefening anders verliep dan de oefenleiding had bedacht.

Oefening Atlantic Mouse, de eerste oefening onder organisatie van onze collega re-enactmentgroep “Spreewalders”, stond al eerder in het jaar (maart) gepland. Door afwezigheid van de CC van 41DKO is deze echter uitgesteld tot eind september.

En eindelijk was het dan zover (de verslaggever kan helaas niets vertellen over de voorbereidingen omdat hij, tot zijn frustratie, niet bij betrokken is geweest).

Op vrijdagavond kwam de CC als een van de laatste binnen (zijn werkelijke inzet koste meer tijd dan gepland) en kreeg direct te maken met “in beslag genomen” YA 328-ers,

“In beslag” genomen Dikke DAF

druk rondlopende militairen die nog nauwelijks enige aansturing hadden en een oefenleiding die in paniek in afwachting was van de benoemde CC om de orders aan uit te reiken.

 

Eerst maar wat de algemene oorlogs toestand aangeven zodat de lezer dezes zich enigzins een idee kan vormen over wat we de komende uren allemaal voor onze kiezen zouden kunnen krijgen.

Duidelijk: terroristen, gas gevaar, vreemde talen, niet reguliere troepen…..

Gelukkig bleek de eerste bevel eenvoudig: richt een bivak met cp in op een nader aangegeven locatie en zorg dat je met je eenheid voor 2000 uur het mobilisatie cmplx verlaten hebt. Prima te doen, slecht een 1/2 uur om je voor te bereiden. Geen stress.
Dus iedereen zijn taak gegeven, inladen (materieel en de mannen) en vertrekken. Ruim voor 2000 uur op pad. Op locatie wacht opstellen, bivak en cp inrichten, sitrep en rust.De rust was wat relatief, want nog steeds heeft niet iedereen door weet wat dit betekend. Dus hierbij nogmaals: rust = liggen of stil zitten, geen licht maken (het is tenslotte donker), mond houden en het liefst slapen.

Al snel werd de CC bezocht door de oefenleiding met een vervolg bevel: er is een melding dat er mogelijk terroristen zijn gesignaleerd op 2 km afstand. Ga inlichtingen verzamelen: zijn ze daadwerkelijk aanwezigen hoeveel man, bewapening, voertuigen, bijzonderheden etc.
Een 4-mans patrouille op pad gestuurd met de genoemde opdracht en een tijdslimiet meegegeven wanneer ze terug op moeten zijn met rapportage.

Tot zover verliep de oefening nog volgens draaiboek, echter…….

  • een drone werd gespot
  • drukke mensen bezochten de cp met allerlei vragen
  • veel  lichten in de buurt
  • blaffend honden werden gehoord

of te wel – de buurtwacht van Kootwijkerbroek was geactiveerd. Later bleek dat deze de melding dat er een oefening van DKO aan de gang was niet handen opgepikt. Dus het was een drukte en onbegrip van belang – vooral omdat onze “terroristen” beleken te bestaan uit Duitsers en Engelsen die de buurtwacht aanzagen voor ons, dus een nogal onsamenvattend verhaal aan de buurtwacht vertelde in Duits, Engels en zelfs Russisch. Zefs de politie kwam er aan te pas. Nadat onze oefenleiding (met iemand met locale roots in hun midden) e.e.a. had uitgelegd, kwam de rust weer terug en werd er vooral veel gelachen. Toch maar de oefening afgebroken want onze tegenstanders was “ontmaskerd”. Of te wel: iedereen terug naar bivak en in rust. De volgende dag zou gevuld worden met allerlei lessen en oefeningen.

In de loop van zaterdag iedereen op na een koude nacht (later bleek het de koudste nacht ooit op 29 spetember gemeten te zijn geweest. Temperaturen tot – 3 ). Ontbijt, bivak en cp afbreken, uitrusitng in orde maken en klaar maken voor verplaatsing.

In de nacht heeft de CC in samenwerking met de oefenleiding een alternatieve invulling voor de zaterdag in elkaar gedraaid. We gaan aandacht besteden aan:

  • exercitie
  • camouflage
  • ZKHK.

Daarmee werd de gehele zaterdag gevuld en om ongeveer 1800 uur was het terug mars geblazen retour naar het mob. cmplx. alwaar men zijn spullen kon opruimen, slaapgelegenheden in orde gemaakt kon worden (nu onder dak en stuk warmer) en stoere verhalen gehouden konden worden.

Deze kwamen vooral los bij het nuttigen van een fantastische stampot die, onder toezicht van de oefenleiding, gemaakt was. Smaakte zeer goed want alles was op na afloop (heb zelf sommigen wel 4 keer zien opscheppen).

Naar verluid werd het hierna nog lang onrustig op ons HK.

Alle medewerkers aan deze oefening: de terreineigenaars, onze oefenvijand (die vanuit het verre Duitsland bereid waren om onze kant op te komen; zij kwamen ook nog in de locale sufferd met hun avonturen), de mensen die op de achtergrond de klasse I hebben verzorgd en natuurlijk de deelnemers en oefenleiding (vooruit: ook nog de burgerwacht vermelden) mogen terug zien op een zeer gelaagde oefening ondanks dat hij geheel anders verlopen is dan gepland. Iedereen bedankt voor zijn/haar inzet en inbreng.

Hieronder nog een klein filmpje waar getracht werd de robbengang uit te voeren:

Aanvulling:

Als u bovenstaande nu afdoet als: “pff amateurs; slecht geregeld” dan verwijs ik naar onderstaande nieuwsbericht van NOS.nl een paar weken later. Soms is re-enactment meer dan levensecht.