Evenement             : Militair weekend
Evenementdatum : 8 t/m 10 mei 2015
Locatie                     : Hembrug, Zaandam
Foto’s                       : Foto reportage Militair weekend Hembrug 2015

Zoals bekende van DKO weten zaten we rond deze data altijd op het evenement Bussum-Bridghead, Crailoo, Bussum. Echter door omstandigheden was de organisatie genoodzaakt om dit evenement, tot onze grote spijt, geen doorgang meer te laten vinden. Paniek, wat gaan we nu doen in deze periode? Gelukkig was de redding nabij in de vorm van het Militair Weekeinde Hembrug. Na een kleine eerste poging vorig jaar, nu een veel groter opgezet evenement met WWI, WWII en Koude oorlog periode re-enactmentgroepen op een fantastisch terrein, het voormalige fabrieksterrein van de Artillerie Inrichting (later EuroMetaal). Begin dit jaar voor het eerst contact gehad met de organisatie van dit nieuwe evenement (de Vereniging Museumkwartier Hembrug), locatie bezoeken afgelegd en afgesproken dat onze keukengroep wel voor de deelnemers en organisatie de warme maaltijden voor hun rekening konden nemen. Zo gezegd, zo gedaan en stonden de eerste DKO-ers al op donderdagavond 8 mei op het terrein trappelend van ongeduld om de eerste keukens te starten.

Hembrug terrein anno 2015

Maar eerst even wat geschiedenis over de locatie. Voor ons, als DKO, een interessante geschiedenis (en eigenlijk voor alle geïnteresseerden in 20-eeuwse Nederlandse industriële militaire geschiedenis). Zoals gezegd werd het evenement gehouden op het terrein van de voormalige Artillerie Inrichting (AI) (later EuroMetaal) op het Hembrug terrein te Zaandam en dus, zoals uit onderstaand zal blijken, voor ons historische grond.

Klik hier voor een stukje geschiedenis van de AI of zie Wikipedia voor een kort overzicht.

Nu terug naar het evenement.

Als gevolg van (personele) problemen bij de AAT kon pas vrijdagavond de middelen worden aangevoerd om het kamp te completeren die deze dag, voor zover mogelijk dus, opgebouwd was. Maar toen ze er eenmaal waren, was het snel vrachtwagen uitladen geblazen en als een geoliede machine werd de rest opgebouwd. Gelukkig was er ook al contact geweest met de vzgp (die deze dag al voor 300 man een heerlijke erwtensoep gekookt had op een tweetal veldkeukens) en konden ook deze laatkomers nog van deze soep genieten.

Na een gezellige avond en rustige nacht was het op zaterdag pas om 0730 appèl. Iedereen stond derhalve uitgeslapen klaar om afgemarcheerd te worden richting de eetzaal (voormalige officiers mess) om aldaar een boterhammetje te scoren.

Daarna was er nog wat tijd om de laatste zaken aan het bivak te verbeteren, wat instructies in de rondte te strooien en nog wat te relaxen voordat om 1000 uur het publiek zou binnenstromen. Nu hadden we over dat “binnenstromen” wel onze bedenkingen want het was dan wel droog (de gehele nacht behoorlijk geregend) maar stond er een nare wind en was het qua temperatuur ook niet erg aangenaam. Hoe fout zouden we zitten (gelukkig). Al vanaf het eerste moment liep het aardig aan. Men was geïnteresseerd en  vroeg veel. Bijzonder opvallend: onze “bad en was” trok veel aandacht. Zo zie je maar, je behoeft geen ingewikkelde of veel zaken te doen/ mee te nemen, als het maar bijzonder en op menselijke maat is. Daarnaast was ook de BHP een trekker.

In de tussentijd was onze, op volle sterkte aanwezige, vzgp druk bezig om, wederom, een fantastische maaltijd in elkaar te flansen voor de deelnemers en organisatie. Planning 1900 uur. Ze kregen het zelfs voor elkaar om de buschauffeurs, die de gehele dag rondritten in de buurt langs de Amsterdams forten hadden gereden, om 1700 uur van een maaltijd te voorzien (dit werd dus pas om 1500 uur gemeld in de trant van “oh ja, kunnen jullie om 1700 uur al wat maaltijden klaar hebben?”).

’s Avonds werden er weer de nodige sterke verhalen verteld onder het genot van de tweede helft van het kratje bier welke tijdens de avonduren van het museumweekeinde was aangeslagen.

Zondag, zelfde drill als de dag daarvoor. De vkgp is onder leiding van de gnkgp verder getraind in hoe slachtoffers af te voeren, er is aandacht besteed aan de benodigde veiligheidsmaatregelen (in dit geval van de UZI), en nog meer activiteiten in het kader van HZBHDO. Zie hiervoor de aparte foto rapportage.

Rond 1600 uur nam de publieke belangstelling af, die wederom groot is geweest, en kon er langzaam gestart worden met operatie “Stofwolk”.  Want nu pas begint eigenlijk het echte werken. Alles weer schoonmaken, opvouwen, inruimen en in de vrachtwagen opslaan. Deze weer naar depôt en daar weer alles eruit om opgelegd te worden tot een volgend evenement. Al met al ben je daar toch weer snel een paar uurtjes mee zoet (incl. de keukens).

Terugkijkend kunnen we concluderen dat het een fantastisch evenement is geweest en absoluut voor herhaling vatbaar. Wat ons betreft tot volgend jaar.

n.b. Naast dat er vele andere re-enactmentgroepen uit diverse perioden aanwezig waren waren er nog diverse andere activiteiten op en rond het terrein. Zoals helicopter vluchten (hadden we wel af en toe een beetje last van 😉 ), landing en vertrek van een Catalina watervliegtuig op het kanaal, stoomboten en landingsvaartuig op het kanaal, rondrit met oude bussen, een militaria markt etc. etc.

C-DKO