Evenement     : Monumenten weekend
Datum              : 09 en 10 september 2022
Locatie            : Legerplaats bij Oldebroek “de Knobbel”.
Foto’s              : Monumentenweekend LbO 2022

Op vrijdagochtend 9 september was het dan zover, na enige tijd van afwezigheid zouden we weer naar de Knobbel gaan voor een bivak. Aangekomen op de kazerne te Loenen werden het laatste materieel in de voertuigen geladen, (voornamelijk PSU) een route uitgezet, wat in een van de voorgaande jaren niet altijd even goed opgevolgd werd ging dit maal stukken beter. Vroeg in de middag kwamen we aan in het Harde, meteen maar naar de wacht om pasje te verkrijgen anders geen toegang tot het terrein. Slagboom open, wij naar bivaklocatie en bivak rustig aan opbouwen… nee wacht eerst koffie.

Na de koffie maar wat tenten overeind zetten, na het weerbericht te hebben geraadpleegd is dit beperkt gebleven tot 1 luifel voor wat schuil gelegenheid. Geen tent om te slapen? Dat komt later.

126 radiobak op zijn plek gegidst, antenne omhoog, antenne afspannen en testen, 1 soldaat verkenner en een soldaat TD werden er op uit gestuurd om een koffiekan te vullen, na een kleine omweg langs divers artillerie materieel over het complex werd de ineens beschadigde koffiekan (?) bij het aanwezige kader afgegeven.

(foto 107afdva)

Dan nu de slaapgelegenheid, dit was geregeld op de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne. Manschappen in een bussie gepropt, barang achterin en van de Knobbel naar de kazerne. De afstand was helaas te klein om eens lekker in te dutten. Prima, aangekomen op de kazerne en meteen maar opzoek naar het juiste gebouw, na wat gezoek en verdwaasd in het rond kijken het juiste gebouw gevonden. Volgend probleem:  welke verdieping was het ook alweer? Paar trappen op, wat gehannes met wat sleutels en we waren op de kamer. Bed opgemaakt om U tegen te zeggen, was vroeger niet meer als normaal dus nu niet anders. Na het nachtleger in orde te hebben bij wat vrijwilligers en/of Oudgedienden gaan zitten en lekker Ohh’en. In de avond een fijne pizza verorbert, 2 manschappen extra verschenen en op naar bed. Na wat verhuis van kamer midden in de nacht heeft iedereen prima geslapen. Sterker nog, enkele mannen hebben zelfs uit kunnen slapen daar de sergeant vergeten was een reveille tijd te geven. Dit werd simpelweg opgelost door het bed op te pakken, te gebruiken als palletwagen met de boodschap zouden  jullie je nest niet eens uitkomen???

Na wat ouderwets geklaag en gemekker maar vooral toch royaal tevreden over het uitslapen de hele barang dit maal achter in een 126AD. Mannen achterin de bak, voor de sergeant kwam er een jarretel jeep aanrijden met chauffeur en zo gingen we weer terug naar de Knobbel.

Laatste stukje bivak opbouwen en dagplanning doornemen.

Uiteindelijke planning voor de heren TD en 2 man verkenner, tussen de druppels door de 2 stuks geschut 25ponder schilderen en optisch opknappen, het welbekende reviverven.

De verbindingsgroep heeft nog wat verbindingen getracht te leggen, maar dit wou niet altijd lukken door het weer.  Middag en avond eten werd verzorgd door middel van lunchpakketten en uiteraard koffie.

Einde van de dag zagen de stukken geschut er weer heel anders uit, 1 van de 2 is zelfs weer van houten zitting voorzien welke door de timmerwerkplaats werd geleverd, alle vetnippels weer rood, de messing plaatjes en wielen weer ontdaan van groene verf en de rest juist weer voorzien van een laag groen.

Eind van de dag, begin van operatie stofwolk, gezien het relatief kleine bivak was dit ook zo gebeurt en konden we weer in colonneverband terug naar onze eigen kazerne. Aangekomen de vrachtwagens leeggehaald, naar binnen gegidst en de natte luifel over een andere 328 heen gehangen, toch fijn dat daar geen huif opzat.

Na de meegekregen lunchpakketten te hebben verorbert en te hebben nagepraat over dit gezellige evenement zit het er dan echt op helaas. Hopelijk tot volgend jaar.

Plv gc verkgrp