Evenement             : Museumnacht Deelen (25 jaar bestaan museum vlgvld Deelen)
Evenementdatum : 25 t/m 27 jul 2014
Locatie                    : Deelen
Foto’s                      : Foto reportage Museumnacht Deelen (25 jr museum vlgvld Deelen)

Enige maanden terug werd 41-DKO, door het museum vlb. Deelen, gevraagd of zij ingezet zou kunnen worden voor een bivak en/of demonstratie 40L70 ten behoeve van de viering van het 25 jaar bestaan van hun museum.

25 jr museum Deelen – De wacht vindt het ook allemaal maar goed.

Dit waren niet de eerste onderlinge contacten. Terug naar het evenement “Gelegerd in Gelderland”: hier hadden wij reeds innig en tot onderlinge tevredenheid samengewerkt. We kenden elkaar dus en dat maakt het afspreken van wat er wel en niet kan een stuk gemakkelijker en duidelijker.

 

Een van de eerste problemen waar we tegenaan liepen was het tijdstip van de inzet. Eind juli. De maand waarop half Nederland op vacantie is en, zoals een echte “dienstplicht”vereniging betaamt, natuurlijk ook half 41 DKO. Al snel bleek dat en een bivak neer zetten en een geloofwaardige demo 40L70 niet samen uit te voeren zou zijn door gebrek aan personeel. Het museum gaf al gauw aan dat hun voorkeur uitging naar een bivak en in die richting gingen dan ook de verdere voorbereiding (achteraf bleek  dat de 40L70 (luchtafweergeschut) in het geheel niet in actie is geweest i.v.m. respect richting slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen van de vliegramp met de MH17).

Enige vergaderingen verder (waarbij de CC zich gedurende een aantal malen heeft laten vervangen door de C-vzgp, die zich perfect van zijn taak heeft gekweten) was het eindelijk zover. DKO trok op naar het museum om, vlak aan de overkant, een klein maar representatief bivak in te richten. Vrijdagavond voorafgaand aan de grote verjaardag stond alles en was iedereen uitgelijnd. Enigst ondervonden probleem was het starten van het aggregaat waarvan de accu leeg was (en met de hand starten is in de kar niet echt een aanrader). Snel een civiele auto gevorderd, startkabels er tussen en, prut, prut prutteprut, het aggregaat sloeg aan. We konden koffie zetten!

Na een gezellige avond (niet te laat gemaakt) vroeg weer op. Ontbijt met eitje en daarna de laatste zaken in orde brengen. We waren derhalve ruim op tijd klaar voor de ontvangst van, wat achteraf bleek, enige duizenden bezoekers.

Veel interesse in alle aspecten van het bivak. De tenten, de wapens maar vooral ook veel vragen over de koude oorlog, hoe de militair toen leefde en wat we van de huidige dreiging uit het oosten vonden. Naast het beantwoorden van vele vragen, het houden van filosofische gesprekken over het verleden en de toekomst van de Landmacht, hebben we

 

 

 

 

deze dag ook besteed aan geleid wapen onderhoud en aan een klein beetje kaart en kompas. De dag vloog om. Zeker nadat bijna alle aanwezige personeelsleden een rondrit over de vliegbasis Deelen met een bus van de DVVO (Defensie VerVoers Organisatie) hebben mogen maken en terug kwamen met enthousiaste verhalen.

@Rolf Hensel

Hoewel de eindtijd op 2300 gesteld was werd het na 2100 uur ernstig rustig en zijn we begonnen met een lichte afbraak (ook al omdat o.a. het camo nu droog was (hele dag toch af en toe hevig geregend en de weersverwachting voor de volgende zondag was niet veel beter)) terwijl er voor die ene bezoeker toch nog genoeg te zien viel. 2300 uur eindsignaal. Nog samen met alle andere aanwezige medewerkers (van het museum, van de vereniging “Phantasy in Blue” (met vliegwaardige modellen van vliegtuigen die daadwerkelijk op Deelen gestationeerd geweest zijn), de 48th Highlanders of Holland (ja, die van de doedelzakken, van de catering, mede re-enacters (Duits en Canadees) etc.) aan het feest nog een afzakkertje gedaan en, wederom, niet te laat naar bed want de volgende ochtend moest er nog heel wat afgebroken worden.

Na voor iedereen een goed nachtrust, vrijwel allen wat verslapen, en een stevig ontbijt (@ plv c-onhgp: dit keer met alle soorten hagel die je maar kunt wensen) werd er voortvarend met de afbraak begonnen. Gelukkig was veel droog en wat het niet was, werd dat wel in de loop van de ochtend (gelukkig, scheelt weer een heleboel (droog)werk op onze thuisbasis). Alles in de vtgn op naar Ede in een kleine colonne. Blijft nog altijd een mooi gezicht, zo’n rijtje van die groene voertuigen achter elkaar.

Maar e.e.a. niet na een heerlijke pannekoek en het onvermijdelijke eindappel.

Mannen, bedankt weer voor jullie inzet, het lachen en weet ik al niet meer.

En niet te vergeten: dank aan het museum (www.museumvlbdeelen.nl) die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt (en uiteraard nogmaals gefeliciteerd met jullie 25 jarig bestaan, op naar de volgende 25).

C-DKO