Evenement             : Opening “Gelegerd in Gelderland”
Evenementdatum : 26 jun 2012
Locatie                     : Museum Bronbeek, Arnhem
Foto’s                       : Foto reportage Opening “Gelegerd in Gelderland”

Zaterdag 23 juni was het dan zover, het openingsevenement van “Gelegerd in Gelderland” op het museumterrein Bronbeek in Arnhem. Het was een groot feest. Romeinen, Fransen, KNIL, defensie zelf, de DKO en nog vele anderen waren aanwezig met uitgebreide displays in het park. Voor de DKO grote afwezige: onze kapitein…… Hij was razend druk geweest met de voorbereiding en had vergeten dat er nog meer in zijn agenda stond……en dan kom je in het hoofdstukje “keuzes” terecht. Dan maar niet aanwezig op zaterdag maar wel nog snel even op vrijdag de uitrusting van Ede naar Arnhem rijden en met de hulp van één soldaat alle tenten opzetten.Toen rond 15.00u de Second en de plv-C-ONHGP arriveerden was er amper nog wat te doen.

De zaterdag zelf was een door het publiek goed bezochte dag. Veel publiek en praatjes op ons display bij de schoenpoetsafdeling, de veldkeuken en de filmvoorstelling van de bekende film “de ondergang van de B-compagnie”. De second en de sld-stafmedewerker gingen beide in VT naar de officiële opening, de SGT-kok-menagemeester bevorderde een sld-monteur uit de onderhoudsgroep tot “hulpkok” en begon aan de lunch, iets met worst, groente en rijst, gesmoord in koelvloeistof en een gecarameliseerde wielmoer toe….smaakte best, wel jammer van de harde stukjes. De sld-toegevoegd-foerier was giga druk in de weer met schoen- en koperpoets. Wat bewondering van het oudere en vragende ogen van het jonge publiek opleverde. Werkt altijd, dat poetsen…….

De verbindelaars liepen wat frusto rond want hun twitterende telex had de geest gegeven en reparatie op de korte termijn was niet mogelijk. Uiteindelijk hebben ze troost gevonden in het tot in de puntjes verzorgen van hun wapen.

Halverwege de middag was de keuken klaar met keukerellen en de infanterieploeg wel uit gepatrouilleerd, tijd voor wat anders. Naast ons stond de rode DAF YA 4442 van ” werken bij de landmacht.nl” en de beide ploegcommandanten hadden wel zin in een wandelingetje, Uitrusting omhangen, wapen mee en de tredmolen op. Met name onze SGT-kok-menagemeester liep wat rood aan maar ze hebben het volbracht. Hoewel, of ze “geschikt” zijn bevonden hebben we niet te horen gekregen…..

Rond 16.00u vertrokken de mannen van Defensie naast ons richting kazerne, voor ons het sein om “operatie stofwolk” te beginnen. In een mum van tijd stond alles klaar voor vertrek en was de plv-C-ONHGP druk met het aan de praat krijgen van “zijn” onderhoudsgroepvoertuig. Misschien toch eens tijd dat de onderhoudsgroep aan z’n eigen voertuigen gaat werken……?

Half uurtje rijden, terug in Ede, Barbecue geluiden! De SGT-kok-menagemeester stond direct alweer achter de pannen, sausjes maken, brood snijden, vlees ontdooien. De “hulpkok” werd wijselijk maar uit de buurt gehouden. Langzaam aan kwamen de overige DKO-leden met soms wat aanhang binnen lopen. Ook onze kapitein, keurig in DT. De avond was nog lang en smakelijk.

De volgende morgen hebben de overnachters de boel opgeruimd en de voertuigen weer binnen gezet. De kapitein was er ook weer en parkeerde bij vertrek de S01 tegen een paaltje….. later die dag wenste hij op de facebookpagina iedereen een goede vakantie, legde daarbij nog eens de nadruk op “rust nemen” na een druk DKO-voorjaar ….jahjah….

plv C-ONHGP