Evenement             : Scharnhorst Marsch
Evenementdatum : 25 juni 2016
Locatie                     : Steinhude Duitsland
Foto’s                       : Foto reportage Steinhude Marsch

Vorig jaar was het evenement aan het Steinhudermeer ons wel goed bevallen. Alle reden om dit jaar weer een dagje onze duitsche spraakkunsten te oefenen. Met goede hoop op iets beter weer, dat wel.

Het plan is als volgt: vrijdagmiddag rond 14.00u. aantreden in Voorthuizen. Tent , motorfietsen, wat aankleedspul en onszelf inladen en wegwees. Alweer een machtig mooi plan, bedacht onder begeleiding van koffie met gevulde koek. Het inladen vroeg wat inventief pas- en meetwerk. Geen legervoertuig mee maar een burger Peugeotbusje en personenauto. De bus zat met de Triumph 3TA en Moto Guzzi V50 eigenlijk al bijna vol. Tentpalen, stoelen ,gereedschap en PSU kon er nog net bij…hoewel…qua totaal gewicht…hmmzz. Met een tafel als bijrijder en op de achterbank het tentzeil kon de SLD ook op weg.

Feitelijk is de weg er naar toe te simpel: A1 op, voormalige grens over, A30 af rijden en dan de A2 op richting Hannover. Twee afslagen voor Hannover er af en dan immer gerade aus tot je aan de rand van het Steinhudermeer staat. Volgens Maps een kleine 4 uur rijden.

Nu de werkelijkheid: regen, stau, regen, stau, unwetter, stau, unfall, stau, 6 stunden fahren, pfff…..Hotel, regen, wiedergutmachungsschnitzel mit pommes, bier, bett, unwetter….

Is te doen hoor…hobby.

En vraagje van chauffeur aan bijrijder: dat piepje..is dat die auto naast ons in de file of zijn wij dat?

Zaterdagmorgen vrolijk weer op en aan het ontbijt. Het was nog droog. Slaapspullen weer in de auto, tjuss frau Sprudelwasser en op de parking unwetter.

Het went. Nu al. Wel ehhh…piep in de auto. Aangekomen op het evenementterrein een troosteloze aanblik. Diep verscholen in een tent was er al een Bundeswehr keukenploeg bezig met de suppe voor de middagmaaltijd maar dat was dan ook alles. Het regenbuitje duurde deze keer een klein uurtje. Opvallend : de ohs en ah’s over onze buienradar op het foontje’. Uiteindelijk stond ons kleine display nog vrij snel. Koffie scoren bij de imbiss en het feest kan beginnen. De eerste marschlopers kwamen trouwen al aan ook.

Het bleek ook nog eens dat we niet de enige waren in een vreemd pakkie….komt er ineens een hele colonne piraten voorbij, gevolgd door een mevrouw in een trouwjurk en begeleiding ..ehhhh Scharnhorstmarsch?

Gaan we weer verder met de volgende wolkbreuk. Onze gastheren onder een afdakje, wij in onze tent. Deze duurde gelukkig iets minder lang. Moest ook want het volk begon nu aardig op gang te komen. De SLD had er ook genoeg van. Zette z’n gele rijders mutsje op en het transistorradiootje aan. Hoppa, gaan met die banaan.

Het weer zorgde er uiteraard wel voor dat het aantal bezoekers ver achterbleef bij vorig jaar. Maar toch, het werd gezellig. We hebben weer wat contacten opgedaan en behoorlijk wat belangstelling gescoord van bezoekers, bundeswehrmannen en zelfs de pers. Wij zelf hadden intern nog even een kleine discussie over onze leeftijd en de soldaatjespeelhobby . Dat begint naarmate wij (en dan vooral de CC en ik , Plv C-ONHGP) wat in leeftijd vorderen af en toe een issue te worden. Nu niet meer, er kwamen wat Bundeswehr reservisten voorbij lopen….

Tegen 16.00 was het wel klaar. De boel opgeruimd, dw.z. busje volgepropt met half natte meuk, deur dicht geduwd en snel naar het tegenover gelegen terras. Kaffee mit Schwarzwalder- oder apfelkuchen? Keuzes, keuzes.

Daarna ter afsluiting de traditionele toespraak met bier en BBQ. Smaakt.

De terugreis verliep op zich voorspoedig. Regen uiteraard maar de zon kwam naarmate we richting grens reden in zicht. Wel begon het eerder geconstateerde piepje rechtsvoor wat pieperiger te worden…

Eenmaal op Voorthuizen toch maar eens die motorkap open, het busje moest ook nog enigszins betrouwbaar richting Friesland. De foto hieronder zegt genoeg…

Maar het was weer leuk. Volgend jaar gewoon weer heen. En dan wel met zon.

de Plv C-ONHGP