Evenement             : Landmachtdagen
Evenementdatum : 1 en 2 juni alsmede 8 en 9 juni 2007
Locatie                     : Prinses Margriet Kazerne, Wezep
Foto’s                       : Foto reportage Landmachtdagen Wezep 2007

Dit jaar had de KL opnieuw, na het succes van vorig jaar, een historische wereld in gericht met behulp van het legermuseum uit Delft, het cavalerie museum Amersfoort, de rekwisieten commissie, DPA en natuurlijk onze eigen VHM.
Deze laatste was nu voor de tweede maal in successie uitgenodigd om aanwezig te zijn met zijn werkgroepen die de KL als aandachtspunt hebben. PIB,American Petrol, UN-NL-Korea en de  DKO gaven gehoor aan deze uitnodiging.
Dit jaar werden de Landmachtdagen gehouden op de Prinses Margriet Kazerne te Wezep. (Te)huis van de genie. Opmerkelijk was dat het nu niet in 1 weekeinde gehouden werd maar over twee aansluitende zaterdagen met een vrijdag voorafgaand t.b.v. scholen, veteranen en andere genodigden. Data waren  01, 02 en 09 juni 2007.
Na, voor DKO, eerste deelname aan de Landmachtdagen in het zgn. historische cluster te Havelte, alwaar we een basis bivak (AMO) hadden opgezet, was het dit jaar onze tweede opwachting. Thema voor deze keer was het laten zien van een stafstafcompagnie bestaande uit de verzorgingsgroep (zeg: keuken), de verkenningsgroep (zeg: infanterie), de onderhoudsgroep (zeg: TD), de verbindingsgroep en natuurlijk de stafgroep. Onze geneeskundige groep was op herhalingsoefening en derhalve niet beschikbaar voor de open dagen KL.

De verkenningsgroep had voortreffelijk werk verricht; de cie kon geen beter plaats hebben dan alwaar we nu stonden. Een plaat voor de onhgp en keuken zodat deze zich geen zorgen behoefde te maken over zand in de lagers dan wel zand in het eten (je moet tenslotte je vaderland verdedigen en niet opeten). Terwijl de overige groepen zich gedekt in bossages konden ophouden zodat deze een makkie hadden t.a.v. de camouflage. Werkelijk waar, al zeg ik het zelf, het was een geweldig gezicht.
Nadat de donderdag gebruikt was om de opstelling in orde te maken waren we klaar om vrijdags de veteranen, scholen en overige genodigden te ontvangen. Deze dag verliep in redelijke rust waardoor de onhgp tijd had om een voertuig dat in de colonne gestrand was daadwerkelijk weer te herstellen. Vele reacties van herkenning vanuit de veteranen en genodigden, doch van de schoolklassen kreeg ik het idee dat ze allemaal niet erg in het gebeuren geïnteresseerd waren (niet alleen v.w.b. de display’s op de historische wereld maar voor veel van wat er geboden werd (waren wij toen ook zo op we deze leeftijd?)).
De dag werd afgesloten met een feest alwaar we ons in  VT/DT tenue  een hele avond vermaakt hebben. Zoals gebruikelijk werd er weer nachtwacht gedraaid en deze hadden tot na enen nog wat werk om de mensen tot rust te manen. Daarna daalde een diepe rust over de kazerne heen die pas in de vroege ochtend gestoord werd door veel vogel gekwetter.
Zaterdag ochtend om 06:45 reveille (de verzorgingsgroep was toen al een half uur bezig t.b.v. het ontbijt (warm water, koffie, brood en beleg)). Wassen, aankleden, kamp opruimen, wacht aflossen (deze konden nog een paar uurtjes slaap in gaan halen) en de dag kon weer van start gaan.
Vandaag is het publieksdag. bezoekers overstromen het kampement. Vele gesprekken werden er gehouden en veel bewakingsacties uitgevoerd. Het weer doet ook een duit in het zakje. De temperaturen stijgen naar zomerse waarden. Vochtbeheer wordt een attentiepunt van het kader. Blijkt toch altijd weer lastig te zijn om je juiste vochtbalans te vinden in deze omstandigheden.
Al met al blijkt het een vermoeiende dag geweest te zijn. Gelukkig hoeven wij niet af te breken want de volgende zaterdag is een herhaling van deze en kunnen we de spullen laten staan. Wel wordt alles wind en watervast opgeruimd en vastgelegd.
Na nog het diner genuttigd te hebben (waarbij een onzer trachtte een keukenbak op te eten (in de ratatouille zat een dopmoer van de afzuigkap van de keukencontainer. Gebit heeft het gelukkig overleefd) en op het bivak nog wat nagepraat/gedronken te hebben ging een ieder zijns weegs om weer energie op te doen voor zaterdag 9 juni, de tweede open publieksdag.

Een week later, een ieder is weer op bivak gearriveerd. Het bivak wordt weer tot leven gebracht en een ieder gaat over tot de routine van de dag. Toch is dit een beetje vreemde dag. Vorige week zaterdag werd op de valreep bekend gemaakt dat er een militaire slachtoffer gevallen was bij een van de demo’s. Om 09:00 uur daar, samen met de mannen van de stichting Oude Stomp, door middel van een kleine ceremonie, even bij stil gestaan. Vandaag was het duidelijk wat minder druk dan vorige week wat ons de mogelijkheid gaf om  meer actief te zijn. De infanteriegroep heeft zich uitgeleefd met patrouille lopen, het maken van een gecamoufleerde schuttersput en het opwarmen van bekende “Struik” blikken in het veld. Vooral het maken van de schuttersput had de nodige aandacht van vrouwelijke bezoekers. Maar ja, wat wil je dan ook met zulke afgetrainde lichamen. De onderhoudsgroep heeft verder gewerkt aan een Dikke DAF die speciaal voor dit doel uit het depot was meegenomen. Ondertussen was de verzorgingsgroep druk met het voorzien van ons natje en droogje. Terwijl de stafgroep zich bezig hield met wat een stafgroep doet.
Tegen de tijd dat het uur van afbraak naderbij kwam werden we, na een zon overgoten dag, nog even verrast met een verfrissende bui regen. Deze zorgde ervoor dat de tenten lekker nat werden. Hetgeen niet bevorderlijk is voor het humeur waarin opgeruimd moet worden. Gelukkig, na regen komt zonneschijn. Zo ook in dit geval. Hierdoor kon gelukkig alles (vrijwel) droog ingepakt worden zodat er thuis weinig nazorg meer nodig is.
Al met al waren de landmachtdagen een geweldig feest voor DKO  en we kijken al weer uit naar die van volgend jaar (Oirschot).

C-DKO