Evenement             : Militair Weekeind
Evenementdatum : 07 en 08 mei 2016
Locatie                     : Hembrug complex, Zaandam
Foto’s                       : Foto reportage Militair weekend Hembrug 2016

Hembrug 2016 beloofde voor ons een “hardwerk”evenement te worden….nou…gelukt!

De DKO is als klein re-enactmentclubje verantwoordelijk voor de maaltijdverzorging van de ruim 500 deelnemers tijdens dit evenement.

Een bak werk dat wel wat voorbereiding vraagt ook. In samenwerking met de organisatie werd door onze SGT Kok-Menagemeester het menu samengesteld en de inkopen gedaan. Daags te voren werden er drie veldkeukens PWO 57-5 met boogtent geplaatst die tijdens het evenement volledig in bedrijf worden gesteld. Dat alleen al is iets dat minstens 25 jaar niet meer is voorgekomen en wat organisatorisch talent vraagt. Hoe draai je zo’n klein bedrijfje als simpele hobbyist? Technisch was er natuurlijk ook wel wat te doen. De keukens draaien op een benzine/diesel mengsel en de bijbehorende branders stonden en staan niet direct bekend om hun hoge betrouwbaarheid. Drie veldkeukens, 12 branders….De onderhoudsgroep heeft eens iets anders te doen qua sleutelwerk! Het bivak kon verder vrij eenvoudig blijven: een geneeskundighoekje, een verbindingshoekje, een commandshoekje, een werkplaatshoekje en een puptentenhoekje…simpel. Twee Daf ya 126’s met aanhanger, een Laro ziekenbak en een bestelbusje, meer hadden we niet nodig.

Woensdagavond 04 mei vroeg in de avond al aanwezig in Voorthuizen. Spullen voor de keuken bij elkaar zoeken, 20.00u. herdenking, koffie, tenten en gereedschappen inladen, nog wat plannen bedenken en slapen. Het feest kan beginnen.

Volgende morgen een rustig ontbijtje met verse koffie enz. Daarna weer kalm verder met inladen. Tegen 11.00u. waren we startklaar, het wachten was alleen nog op de dokter met z’n ziekenbak. Hij, éénmaal aangekomen, nog maar een bak koffie voordat we de weg op gaan. Prachtig weer. Helaas dacht de rest van Nederland dat ook en dook een groot deel samen met ons de A1 op….. Zij richting strand of bevrijdingsfestival, wij richting Zaandam. Tuurlijk dezelfde kant op, gezellig hoor.

Aangekomen ging het lekker vlot. De drie keukententen stonden al kant en klaar dus daar hadden we geen werk aan. De dokter z’n BHP opbouwen, de verbindelaar zijn hoekje, CP-tent en ONHGP-tent stonden binnen no-time. Ondanks de warmte. Op het terrein zelf gebeurde nog niet zo veel. Wij waren zo ongeveer de eerste met opbouwen, andere groepen kwamen pas in de avond of vrijdag. Warmte maakt lui, de avond hap hielden we simpel, geen van ons had zin om de poort uit te gaan voor een laffe zak patat. De avonduren gebruikt voor een terreinverkenning annex wandeling. Mooi daar, historisch fabrieksterrein.(kijkuh=klikuh) Door de warmte wel veel stierlijk vervelende vliegdingen….

Vrijdag groentesoepdag.

Na een fijne nachtrust buiten in de zon een ontbijt met z’n allen en de werkdag voorbespreken. Allereerst moeten de keukens gecontroleerd worden en vooral ook schoongemaakt. Twee van de drie veldkeukens zijn niet van ons dus dat vraagt wat extra aandacht. Branders proefdraaien, compleetheid checken en hoe schoon zijn ze? Het wachten was op de watervoorziening. Een ruime hoeveelheid water is hard nodig, alleen al voor het schoonmaakwerk. Pas laat in de ochtend kregen we de eerste 900 liter waterwagen die nog niet eens helemaal vol was. Snel alle gamellen gevuld en weer terug met die wawa. Besloten werd de achterste veldkeuken vooral te gebruiken als waterkoker zodat er altijd heet water bij de hand is. ’s Middags de aanvoer van de groentesoep ingrediënten. De beide koks gingen vlot aan het werk want de soep moet om 18.00u. klaar staan. Er gaan verse groenten in en voordat de boel een beetje op smaak is ben je wel wat uurtjes kwijt. Maar op tijd klaar! Strakke planning. Het aantal eters viel wat tegen…dat wel.

De totale keukenploeg bestaat uit 7 man/vrouw. De baas, de SGT Kok-Menagemeester en zijn SLD kokshulp, de beide dames keukenhulp met de korporaal keukencorvee en tot slot de CC en ik, de Plv C-ONHGP. Wij hebben de taak op ons genomen als stokers en branderreparateurs zodat de koks hier geen omkijken naar hebben en hun handen vrij kunnen houden van brandstof. Niet helemaal militair correct natuurlijk met een kapitein als stoker maar goed, voor de gelegenheid hebben we hem ff ritueel gedegradeerd tot soldaat zodat het plaatje weer klopte. Toch handig dat re-enactment. Het geheel bleek overigens een uiterst actief clubje.

De Dokter en de Plv C-ONHGP houden contact met de buitenwereld, tis ook nog een gewone werkdag….

De avond besteed aan schoonmaak veldkeuken. Da’s vooral een nat klusje met al die vermicelli in alle hoeken en gaten. Ook alvast een tactisch overleg voor de zaterdag, hoe pakken we het aan? Later nog wandelingetje, kijken en luisteren bij de Bill Baker Bigband, pilsje/frisje, hapje en ook veel geklets. Ontspannen avond. Ennuh…vliegdingen….jeuk.

Zaterdag Blauwe hapdag (nasi goreng dussss…)

Vroeg op, om 08.00 branders aan en op 8 ketels water koken. Deels voor het koken van de rijst, deels voor spoelen van de rijst. 2x braadsleebrander ook aan voor het nasi en satévlees. BAM aan de bak.

Intussen is de infanteriegroep ook gearriveerd. Zij gaan zich met instructie en andere infanteriedingen vermaken. Zo zag je ze de dag door voorbij komen met plukken gras op hun helm, gasmaskers op, ergens in de berm liggen, de oost-duitsers zieken en uiteindelijk bij de dokter in de BHP belanden voor een greep in de pretpleisterverzameling. Ze hadden een mooie dag.

Tussen het stoken door ging de onderhoudsgroep ook aan de gang met onderhoudsgroepbewegingen. Vorig jaar geleerd dat hier de af te leggen afstanden redelijk groot zijn; de twee fietsen mee is niet onverstandig. Uiteraard ging onze jaren 80 Union dienstfiets ter ziele. Balhoofd los,standaard afgebroken,slag in wiel, licht kapot. Verandert ook niks in al die jaren…Hoewel het ook best eens zou kunnen zijn dat de SGT Kok-Menagemeester enige invloed had op de versnelde slijtage. Uit de kist “defecte branders” enkele exemplaren gedemonteerd, opgeknapt en getest. Mooi weer erbij, ontspannen sleutelen.

Een nasi-maaltijd klaar maken op veldkeukens voor ruim 500 personen is een avontuur op zich. Hoop werk ook. Eerst een gebergte zakken rijst koken, dan er uit, spoelen en uitspreiden over een tafel. Paar uur laten drogen. Intussen kilo’s dooie plofkip voor de saté braden en wanneer gaar overscheppen in gamellen. Dan het nasivlees, zelfde klus. Daarna de groente in de braadslee en op smaak brengen en ook weer door naar een gamel. Is dat allemaal klaar dan een paar uurtjes rust. Hoewel… schoonmaken eigenlijk…Braadslee uitbikken van alle vlees en groente en ketels ontdoen van rijstresten.

Halverwege de middag kan het dan weer beginnen: twee branders aan voor de satésaus ketels…hele emmels. Zwaar werk ook nog dat roeren van die saus. Op temperatuur het vlees erbij, gamel in en volgende klus. De dames waren al begonnen met het los maken van de rijst op tafel. Als dat klaar is kan het in een bak richting braadslee om te “gorengen” . Nasivlees, groente en kruiden werden ook toegevoegd. Dan moet de boel op temperatuur gebracht worden, handig metertje voor dat je in de rijst moet steken. Zonder het beschermende kapje..maar dat is een detail. Deze exercitie gaat zo een tijdje door totdat er vier grote gamellen gevuld zijn en opgehaald kunnen worden richting eetschuur. Samen met de rest natuurlijk: banaan, kroepoek, ei en sambal bei.

Dagje veldkeuken, ik monteur en vooral lege dozen maker… d’r ging een wereld voor me open….

Voor de eetschuur stond al een lange rij mensen van diverse pluimage. De rij groeide en groeide.De oplepelploeg had het er druk mee. Binnen een kwartier zaten hele groepen mensen buiten in de zon van de maaltijd te genieten, mooi gezicht. De beide koks voegden zich bij de uitreiktafel en namen de complimenten in ontvangst. En verdiend! Knap stukkie werk en het smaakte heul best!

Later op de avond was het onze beurt. De smakelijke blauwe hap op ons eigen bivak genoten. In alle rust met wat gasteters erbij..was gezellig. Het werk was nog niet klaar natuurlijk, de boel moest weer schoon ook. Afwas met z’n allen, alle laatste nasiresten zorgvuldig verwijderen. Eenmaal klaar was het al bijna donker. Samen met de vliegdingen nog een paar pilsjes genuttigd en de dag nabesproken. Goed gegaan !

Zondag Hutspotdag.

Alweer een prachtige dag. Volop zon en prettig temperatuurtje, wat een mazzel hebben we toch. Na het gezamenlijke ontbijt met het hele kamp in alle rust begonnen met de voorbereidingen van de dag. De hutspot vroeg ansich niet veel werk, alles werd gesneden aangeleverd. Dus helaas geen peloton sacherijnig kijkende soldaten aan het piepersjassen voor de keukentent. Was toch leuker geweest. Wel makkelijk. Zo bleef er genoeg tijd over voor de CC en de Plv C-ONHGP om een lange wandeling/verkenning in de ochtendzon te maken over het terrein. Prettig hoor en veel gezien, fantastisch wat de verschillende groepen allemaal neerzetten aan levende displays…kan geen museum tegen op.

Halverwege de middag konden de keukenbranders weer aan. De hutspot hoefde pas om 17.00 klaar te zijn. Piepers koken, peen der bie, uien er in, koken, stampen en in gamellen. Ohhh wacht…. en ook klapstuk toegevoegd en vingers branden aan kokend hete plastic verpakkingen van de rookworst. Maar lekker weer. Op de foto een blauwe baret, we hadden een gastkok van de Unifilgroep erbij. Iets minder eters uiteraard want veel groepen waren al vertrokken of druk met inpakken..

Nadat wij zelf ook een hap gegeten hadden kon de grote laatste schoonmaak en operatie stofwolk van start gaan. Afwassen, ohne ende, tenten opruimen (deze keer alles lekker droog !!), auto’s inpakken, bivakterrein cleanen. Om half acht waren we zover dat we aan vertrekken konden gaan denken. Drie van ons bleven nog een nachtje om maandagmorgen in alle rust de boel af te ronden en de Daf YA 126’s terug naar Voorthuizen te rijden. De anderen gingen huiswaarts. Het was zoals verwacht een weekend van hard werken… helemaal prima…ook hobby.

De DKO bedankt de organisatie en alle deelnemers voor dit prachtige en zeker in onze ogen zeer geslaagde evenement! Volgend jaar hopelijk een nieuwe editie..

Vergeet vooral niet alle foto’s van dit feestje te bekijken. Niet alleen onze foto’s maar vooral ook van alle andere mooie display’s. Klik bovenaan deze pagina op de link. Ook op de facebookpagina van het hembrug evenement (klik) zijn veel mooie foto’s te vinden..kijken ! De moeite waard!

De Plv C-ONHGP