Evenement : “Open dag Museum Bescherming Bevolking”

Evenementdatum : 13-14 mei 2017

Locatie : Rijswijk

Eindelijk is het er keer van gekomen: DKO te gast op een van de complexen van het Museum Bescherming Bevolking (link) en wel de Commandobunker te Rijswijk. We waren welkom vanaf 1400 uur op de zaterdag voorafgaande aan de open dag en zo stonden we dan ook klokslag 1400 uur op deze zaterdag met enig materiaal op het terrein. Kennismaken met de medewerkers met een bakkie koffie\thee en een korte inspectie van het terrein gedeelte welke men ons had toegekend. Tot dat moment was het prima weer maar, alsof de duivel er mee speelde, bij het opzetten van het kamp met alles wat daarbij hoort het kamp met alles wat daarbij hoort: stortende regen. Maar een rechtgeaarde DKO-er laat zich daardoor niet uit het veld slaan en zijn dan ook rustig gestart met de opbouw. Een BHP, welke op verzoek was meegenomen, een off. Tent alsmede een cp – uitgerust als radioafluisterpost (tenslotte heeft het complex een WWII geschiedenis als Duiste afluitsterpost van de Luftwaffe). De nodige antenne constructies en we waren klaar rond de tijd waarop ook de maag ging knorren. Voordat er echter achter voeding heen gegaan kon worden hadden we nog een ingelast appel. Een van onze kpl uit de gnkgp werd namelijk bevorderd tot kpl1 vanwege het feit dat hij nu als gediplomeerd verpleegkundige door het leven mag gaan. Na de ceremonie was het dan wel tijd om de magen te vullen en aangezien onze verzgp op verlof was hebben we maar een plaatselijke snackbar overvallen. Niks mis mee voor een keer. Gezellig rondom de ordonnans motor (?) e.e.a. genuttigd samen met de overnachters van het museum zelf. Het was mooi dat daar ook twee man achterbleven want nu konden en wilden ze ons een rondleiding geven langs al het moois wat men op deze locatie te bieden had. Zoals de commandobunker der BB (prachtig origineel ingericht), de afluisterbunker van de Luftwaffe (in een stuk minder goede staat helaas, maar desalniettemin niet minder interessant), de demokamer met, op schaal, allerlei soorten constructies die de BB allemaal kon bouwen om mensen te redden of objecten te beschermen tegen verder verval (wat een mens creatief kan zijn met PlayMobil) en, last but not least, het museum in oprichting waar allerlei 1: 1 attributen te vinden valt die de BB tijdens haar werk gebruikte. Zeer interessant om, deze toch wat vergeten geschiedenis, weer eens op deze wijze te zien. Hiermee was de zaterdag nog niet om want er stond ook nog een kleine wandeling in het omliggende park op het program. Welke door een kleine, maar niet de minst onbelangrijke, groep DKO-ers werd gevolgd. De anderen bleven op het kampement achter om daar hun ding te doen. Tegen middernacht verliet, helaas, de helft van de aanwezige DKO-ers het complex want, natuurlijk had de C daar geen rekening mee gehouden toen hij dit weekeind met het MBB had afgesproken, de zondag erop was moederdag (en zou Feijenoord kampioen kunnen worden). En ja, sommige moeders vinden het belangrijk dat je dan als kind iets aan moederdag doet.

Met als gevolg dat we de zondag slechts met 6 man achterbleven. Maar hier werd het evenement niet minder om. Bezig geweest met allerleiactiviteiten waaronder PSU onderhoud, onderhoud telefooncentrale (die afgelopen winter behoorlijk was ingezet geweest in het Drentse landschap), afluisteren van allerlei vage (Turkse, Chinese, Russische ? in ieder geval onverstaanbare) zenders. Af en toe ook nog wat fanatieke morse mannen ontvangen. Helaas konden we ook daar geen kaas van maken. Onze morse capaciteiten zijn duidelijk niet meer wat ze geweest zijn.

Prachtige zonnige dag (op 1 bui rond het tijdstip van afbraak na). Helaas weinig publiek – ook in Rijswijk wonen blijkbaar veel moeders en/of Feijenoord fans). Maar zeker, wat ons betreft, voor herhaling vatbaar (maar dan in een ander weekeind).