Evenement             : “60 jaar – Cubacrises”
Evenementdatum : 22 t.m 23 okt 2022
Locatie                     : Hoek van Holland; bunker Bremen en Olst, commando bunker
Foto’s                       : Cubacrises 2022 – HvH en Cubacrises 2022 – Olst

October 2022 is het precies 60 jaar geleden dat de wereld (opnieuw) door de oog van de naald kroop en een (waarschijnlijk) derde wereldoorlog werd voorkomen.

Kort ging het om het volgende: de Russische president Nikita Chroesjtjov had bevolen dat er kernraketten op Cuba (de achtertuin van de VS) geplaatst zouden moeten worden. Voorbereidingen op Cuba ter plaatsing waren in volle gang, tevens waren er reeds schepen met de raketten onderweg, De VS, onder president  John F. Kennedy, waarschuwde dat de schepen de door de VS ingestelde blokkade niet moest proberen te doorbreken. De wereld hield zijn adem in, gelukkig kwam het niet zover en keerden de Russische schepen op tijd om. In Rusland was het gevolg wel dat Chroesjtjov steeds meer onder druk kwam en in 1964 werd afgezet. Meer lezen: zie o.a. Wikipedia.

Om deze gebeurtenis te herdenken waren er in Nederland in het weekeinde van 22-23 october vele activiteiten. Veelal bij bunkers en andere in die tijd belangrijke militaire objecten. DKO was actief bij een tweetal van deze activiteiten:
1 – bij bunker Bremen in Hoek van Holland
2 – bij de commando bunker op de IJssellinie te Olst.

Daarbij sloten wij aan bij een landelijk initiatief om op (toen) belangrijke militaire objecten verbindingsstations te bouwen en te trachten tussen deze locaties contact te legge d.m.v. deze verbindingen.
Zo stond er dus een tweetal verbindingsposten van DKO aan geheel andere zijden van het land.

Begreep bij terugkomst dat er, hoewel veel verbindingen gemaakt zij, het onderling contact (vrijwel) niet tot stand gekomen is (het was eigenlijk ook veel te mooi weer daarvoor – niet ideaal voor radiocontact).

Hieronder twee korte verslagen van de aanwezigen op de locaties:

Hoek van Holland.

 Van de organisatie van Bunker Bremen kwam de vraag binnen of een van onze mannen zou kunnen komen met een DAF YA126. Zoals wij altijd zeggen bij DKO we doen het goed of we doen het niet, zijn we uiteindelijk met 2 verkenners op zaterdag en 3 verkenners op zondag met een beetje radio apparatuur het duin gebied ingetrokken.

Zo konden wij meer laten zien als alleen de DAF. De bezoekers konden de bunkers van binnen bekijken en met de DAF op de foto. Ook was er een kleine radiopost ingericht om vanuit daar verbinding te krijgen met andere locaties in het land die ook meededen aan het koude oorlog weekend.

Zaterdag kwamen nog 3 jongens van DKO een kijkje nemen super gezellig met een kopje koffie en een roze koek erbij! Helaas was het zaterdag geen goede dag om te ontvangen met de radio’s maar zondag was het een betere dag en hebben wij 3 andere locaties kunnen ontvangen.

Ook kregen wij zondag nog bezoek van een DKO lid. Het was een leuk en rustig weekend om eens met de radio’s in de weer te zijn. Mooie locatie en hopelijk volgend jaar weer!

Sld Vkgrp 41DKO

IJssellinie

Wordt nog verwacht.