Evenement             : Footsteps
Evenementdatum : 20 feb 2016
Locatie                     : In de omgeving van Malhempré, België
Foto’s                       : Foto reportage Footsteps 2016

En zomaar was het weer tijd voor een DKO-traditie: Footsteps; een wandeling ter nagedachtenis aan 82nd Airborne gedurende het Ardennen offensief in 1944. Dit jaar start in Malempré met een afstand van 17 km en niet in het allerhoogste gedeelte van de Ardennen. Zo op voorhand dus een makkie om te doen. Zeker fijn voor de nieuwe lopers die zich hadden aangemeld. Want na het deelnemers dieptepunt van vorig jaar (2 man) waren we nu zowaar weer met 5 man sterk aanwezig.

Aldus stonden er op vrijdagavond 19-02-2016 4 man klaar om door DVVO (DKO’s Verkeers en Vervoers Organisatie) op gepikt te worden (of te wel de Kapitein kwam langs met een vervoermiddel waarbij 4 man extra met PSU extra ingepropt werd) richting Coo. Hier hadden onze Oost-Duitse vrienden van het VLGH een huisje gehuurd waarvan wij medehuurders waren. In Coo aankomend stonden zij al reeds ons op te wachten in het dorp en gingen we met zijn allen bivak maken. Het werd nog een gezellige avond.

Zaterdagochtend, 0700 uur, wakker geworden door een kraaiende haan uit een smartphone, snel wassen, ontbijten, aankleden, koffie naar binnen werken om rond 0800 af te reizen naar het dorpslokaal van Malempré. Startpunt dit jaar van Footsteps.

In de nacht had het nog heftig geregend (en op hoger gelegen delen gesneeuwd) en de weersverwachtingen voor deze dag waren niet veel beter dus hadden we ons voorbereid op een zeer grauwe en natte dag. Bleek allemaal erg mee te vallen, hoewel we wel nat werden door een constante miezer/mist achtige regen; tevens stond er, zeker bovenop sommige kale heuvels een nare koude wind. Maar, geharde re-enacters als we zijn, hebben we ons hier manhaftig doorheen geslagen.

Helaas hadden we voor het eerst in alle jaren wel te maken met uitval (20%, of te wel 1 man) door een val (gelukkig alleen wat beurs en niks gebroken). Want, hoewel dus slechts 17 km en niet veel klimwerk maakte de ondergrond (blubber, smeltende sneeuw, ijsplaten, verse sneeuw op smeltend ijs etc.) het toch nog een pittige (en soms dus wat gevaarlijke) wandeling.  Gelukkig waren we wel voor de hele meute weg gegaan bij de start dus nog niet alles was kapot gelopen. De lopers na ons zullen het nog een stuk lastiger gehad hebben.Ook voor het eerst waren we al om 1300 uur weer terug op het eindpunt. Na ampel overleg besloten om niet te blijven hangen maar richting huis te vertrekken.  Nog even via SMS VLGH op de hoogte gebracht van ons vertrek. Snel de auto in, kachel op standje heet en in 1 ruk naar onze verzamelplaats. Rond 1630 uur zocht een ieder zijn eigen vervoer weer op om zelf nog een langere of kortere afstand naar huis af te leggen.

Wederom kunnen we terug kijken op een mooie Footsteps (zelfs diegene die uitgevallen was!).

C-DKO