Evenement             : Opendag IJssellinie
Evenementdatum : 19 en 20 oct 2012
Locatie                     : IJssellinie Olst
Foto’s                       : Foto reportage Opendag IJssellinie

Diverse video’s van deze dag zijn te vinden op: Video’s Opendag IJssellinie.

Zaterdag 20 Oktober was de open dag van de Stichting IJssellinie in Olst. De DKO was uitgenodigd om de “uitgegraven terp”, een luchtdoelstelling voor 3 stuks Bofors 40L70 luchtdoelkanonnen langs de ijsseldijk Deventer-Zwolle, te bemannen en een demo te geven met zo’n luchtdoelkanon.

Iets wat we wel vaker doen en we gaande weg steeds verder uitbreiden. Detail hierbij is dat exact 50 jaar geleden dezelfde stelling paraat was vanwege de toen hoog opgelopen spanningen tussen Amerika en Rusland, de Cuba Crisis. Hebben wij ook eens iets “echts” te re-enacten……

Meer informatie over “de IJssellinie” kunt u vinden op de website van de stichting.

Tijdens het vooronderzoek bleek al snel dat zo’n stelling eigenlijk maar een kale toestand is, drie luchtdoel kanonnen in elk een eigen betonnen put, twee ondergrondse bunkers en het geheel gecamoufleerd waar nodig. Tenten en ander materieel was er niet, personeel sliep in de bunkers, enige bewegingen waren de kanonnen en af en toe wat voertuigen voor de bevoorrading.

Voor ons, 50 jaar later, kwam er nog een kleinigheidje bij, we hadden de beschikking over één kanon, de andere twee putten bleven leeg…nog kaler…..

Om er toch een beetje kijkspel voor het publiek van te maken hebben we onderaan de terp een klein bivakje opgebouwd met wat materieel wat we bij ons hadden: kadertent, puptenten en de door de Luit-Arts net aangeschafte Laro ziekenbak.Ter bewaking aan de ingang een Bren-post. Die had aan belangstelling absoluut geen te kort. Boven op de terp is met een gecamoufleerde DAF YA 328 één betonnen luchtdoelstelling verstopt en de andere stelling hebben we omgedoopt tot .50 post. Een DAF YEM munitietrailer en stapels munitiekisten maakten het display af.

De 40L70 was dezelfde die we op de Arnhemse Heide tijdens “Gelderland gehuld in legergroen” in gebruik hadden, in bruikleen van het Museum Deelen (Waarvoor nogmaals DANK!) . Een prima kanon ,één handicap: bediening kan alleen elektro-hydraulisch m.a..w. de commando’s moeten boven het aggregaat uitgeschreeuwd worden en sommige procedures uit het voorschrift noodbediening kunnen niet gedaan worden. Hier op Olst hebben we dan wel weer het voordeel dat er ruimte is voor twee waarnemers en een munitieaanvoerman om het display wat completer te maken.Gedurende de dag kregen we nog wat ideeën om de demo wat meer op te leuken en was het uiteindelijke resultaat best een aardig showtje geworden. De werkelijkheid was met de beschikbare middelen in ieder geval zo dicht mogelijk benaderd.

En zo werd het een gezellig dagje, het weer werkte bijzonder mee en aan publiek geen gebrek. Ons hogere kader kon rustig gaan zitten niksen. Bijgestaan door onze Sld monteur wielvoertuigen die op wacht stond voor de kadertent want die had, op wat verfkliederwerk aan de Laro ziekenbak na, ook niks beters te doen.

Om 16.00u was het alweer einde oefening. Nog een laatste appèl en opruimen die bende. Twee uur later was alles klaar voor vertrek en was het kanon reeds afgevoerd naar de nachtstalling. Ter afsluiting hebben we ons nog te goed gedaan aan een door de DPA-keuken verzorgde smakelijke hap op het DPA-bivakveld bij de ingang van het landgoed “de Haere” . Daarna was het afmars.

C-DKO