Evenement             : Verenigingsdag
Evenementdatum : 29 october 2022
Locatie                     : vml Mobcmplx Loenen
Foto’s                       : Verenigingsdag 29 october 2022 

Verenigingsdag 29 october 2022.

En zo was het alweer de laatste zaterdag van de maand en dat betekend: verenigingsdag bij DKO. De laatste tijd betekend dat zelfs: opkomst op vrijdagavond, daar een ouderwets gezellige avond van maken (we missen alleen nog de optredens van LUV of Baccara) om na een goed nachtrust en ontbijt op tijd op het apèl te staan.

Aangezien onze Sgt1 er vandaag niet bij kon zijn (moest bij vergadering van het LPLG aanwezig zijn als vertegenwoordiger van DKO) was het de beurt aan de gc-vkgp om de groep naar recht te richten, te controleren op eenheid en netheid van tenue etc. en de resultaten te rapporteren aan de CC. Viel niet mee, zo ineens voor je eigen groep te staan, maar bracht het er goed vanaf.

Wat stond er voor deze dag op het program:

  1. Vlagparade
  2. Apèlprocedure (hè, dat kwam goed uit nu de gc-vkgp het voor het eerst uitvoerde)
  3. Kaart en kompas.

Vlagparade

Oftewel hoe hijs en strijk je de Nederlandse vlag correct. Met de juiste commando’s, houdingen etc. En, niet geheel onbelangrijk, hoe vouw je hem correct op.

Hiervoor was door de CC een VS (voorschrift) geschreven op basis van VS 2-1599, speciaal voor toepassing binnen DKO en eveneens een IK (instructiekaart) welke de handelingen in het kort beschrijft (bedoeld als naslagwerk ter plaatse).

Na druk oefenen met de VS en IK in de hand, had men aardig door hoe het moet. Dus weer een taakje van de CC erbij – controleren of men in het vervolg het ook conform VS uitvoerd.

Apèlprocedure

Het was al weer even geleden dat we deze met de gehele groep hadden  behandeld. A.g.v. groepswijzigingen, commandantenwisselingen etc. was het weer nodig om dit te herhalen.

Hier was al een VS voor geschreven, dus men had thuis al het e.e.a. kunnen lezen. De CC naam de hoofdpunten uit het apèl nog intergraal door en we hebben het nog maar eens stap voor stap geoefend. Volgens de verlaggever zit het er wel in.

Kaart en kompas

Als laatste op de agenda stond “kaart en kompas” op het program. Na de lunch was iedereen verfrist van de ochtend waarin de punten 1 en 2 de revu waren gepaseeerd en werd men direct geconfronteerd met uitreiking van een tweetal kaarten met de vraag: wat mankeert er aan deze kaarten?

Zweten geblazen op de antwoorden maar met zijn allen kwam men toch tot alle antwoorden. Hierbij moet je denken aan aspecten als: wat is de datum van de kaart, wat is de schaal, wel gebeid van de wereld bevind zich nu op deze kaart? Etc.

Nu men weet waarop men eerst een kaart moet controleren kan men deze ook gebruiken. Dus werd het tijd om ouderwets weer eens coördinaten uit te zetten en te vinden. Hier lekker een poosje mee geoefend en zolang je maar onthoud: “huisje in, trappetje op”, kan het eigenlijk niet (meer) fout gaan.

Na “kaart” komt “kompas” – na enig theorie aan de hand van een instructiemodel van het beroemde Askania kompas, gelijk maar praktijk. Mannen afgevoerd naar een oefenterrein. Hier enige opdrachten gegeven waarbij ze zowel zelf de richting moesten bepalen als de richting uit zetten.

De opdrachten werden prima uitgevoerd, wel bleek het daarbij lastig om kompas stil en op juiste ooghoogte te houden alsmede zuiver te werken. Hier zullen we de komende tijd meer aandacht aan besteden.

Het liep al weer snel aan het eind van de middag, snel terug naar HK, snel nog even met elkaar wat drinken en terug kijken op de, naar bleek, geslaagde dag. Eind apèl – ging natuurlijk na de briefing in de ochtend perfect, net als het strijken van de vlag.

Hiermede was de dag afgesloten en ging iedereen voldaan naar huis.

En de Sgt? Daar hebben we niks meer van gehoord :).

Uw CC.