Spring naar de hoofdinhoud

Vesting Naarden – 08 aug 2010

Evenement             : Vesting Naarden
Evenementdatum : 8 aug 2010
Locatie                     : Nederlands Vestingmuseum Naarden.
Foto’s                       : Foto reportage Vesting Naarden 2010

Een dagje Nederlands Vestingmuseum Naarden……

De DKO ontving een uitnodiging om eens een zondag aanwezig te zijn op het Nederlands Vestingmuseum te Naarden, dus dat doen we.

Qua locatie niet verkeerd, wel waren we blij dat we geen grote voertuigen bij ons hadden want die hadden we waarschijnlijk buiten de poort moeten parkeren. Zo’n vesting uit 1800ennogwat is niet helemaal ingericht op DAF YA 328’s. Ook de bewapening was niet echt aangepast op de Koude Oorlog; hoofdzakelijk grote gietijzeren voorladers die tot een meter of 400 een blok steen of ijzeren bal wel aardig gericht weg kregen maar meer ook niet. Gelukkig hadden we zelf een .50 met grondaffuit en een FAL bij ons . Tijdens het kwartier maken ’s morgens was het alleraardigst weer. Snel een stuk of wat puptenten neergezet, om het display gehalte wat op te krikken een tafel met verschillende apparatuur van de verbindingsdienst en klaar voor het publiek. Of toch niet…. Klokslag 12.00u stortbui, een uur later een nog iets heftiger stortbui… De was op het waslijntje van de Korporaal wilde niet echt drogen…Maar uiteindelijk klaarde het op en liep het toch nog behoorlijk vol met publiek.

Wij waren druk met onze dagelijkse bezigheden, de luit een blikje Chili con Carne op het esbit brandertje (onze commandant gulashkanon bleek druk met andere kanonnen) , de infanterieboys liepen een ronde of bemanden de .50 stelling en er werd druk schoenen en koperwerk gepoetst. Het publiek had veel belangstelling voor onze bezigheden , de gesprekken kwamen vanzelf opgang. Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe er met wat simpele dingen een hoop herinneringen bij de mensen los gehaald kunnen worden.

Rond 14.00u stond er aan de poort ineens een groep van 5 Marechaussees…….controle.

We hebben de mannen druk gezien met wandelen op de vesting, terrasbewaking en vooral ons dwarsliggen met controles op “ munitie of delen van munitie” of andere niet toelaatbare gedragingen van dienstplichtigen op openbaar terrein. Bovendien verdenken wij ze ervan dat ze ons kanon gesaboteerd hebben…..

Halverwege de middag was er namelijk een demo kanon schieten voor het publiek. De burgerbeheerder van de vesting vuurde het kleinste kanon, de Marechaussee en de DKO de grote kanonnen. De grap was wie het kanon de hardste klap kon laten maken. Na een korte instructie kon het spektakel beginnen, het publiek keek toe boven op de vesting. Schietbuis doorhalen, kruit vullen, hooi aanstampen, dan een lont door het zundgat en onze commandant gulashkanon (normaal is hij commandant van onze keukengroep) mocht het daadwerkelijke afvuren uitvoeren. Tot 3 keer toe…. Ons kanon wist niet meer dan een slechte imitatie van een natte wind te produceren. Dit tot grote vreugde van de marechaussee die wel een beste klap hadden. Vandaar onze verdenkingen richting die mannen met die witte helmen.

Achteraf bleek dat onze Luitenant intussen ook nog een avontuur beleefde: hij mocht een kleine jongen uit het publiek die het hele kanongebeuren niet zo zag zitten in vaderlijke bescherming nemen ..…..

En zo werd het al snel 17.00u. Weer een leuke dag toegevoegd aan de DKO-geschiedenis.

Naschrift:

DKO mocht de volgende reactie van de aanwezige KMar ontvangen en deze willen wij U, als lezer, in het kader van hoor en weder hoor niet onthouden.

“Wij van de KMar controleren niet alleen op militairen, of doen terrasbewaking maar kunnen ook met kanonnen uit de 19e eeuw omgaan. Dat van die sabotage wijzen wij met klem van de hand. Wij zijn immers Zonder Vrees en Zonder Blaam. Wel geconstateerd is dat een of andere sergeant (die zich soms ook voor kok uitgeeft) zich verdacht ophield bij het eerste kanon wat de KMar in eerste instantie zou afvuren. Maar de KMar kreeg echter het middenste kanon om af te vuren en daar had die sergeant niet op gerekend blijkbaar. Dus moest hij nu wel een of andere smoes verzinnen waarom het bij hem niet echt lukte…..”

C-DKO