DE OPRICHTING VAN 41 DKO

Eind jaren ’80 is een aantal personen binnen de toenmalige militaire voertuigvereniging Army Vehicle Club gestart met het meer militair uitbeelden van hoe een militair voertuig nu werd ingezet. Dit deden ze door het dragen van de juiste kleding, het hanteren van militaire gebruiken en door alleen gebruik te maken van materialen die ook ten tijde van het actief zijn van de betreffende voertuigen door de Nederlandse Landmacht gebruikt werden. De groep noemde zich “41 PABRIG” naar de toenmalige, opgeheven, 41ste pantserbrigade uit Seedorf.  Rond het jaar 2000 bracht deze groep een bezoek, in uniform, aan het Fort bij Vechten waar groepen van de re-enactmentvereniging VHM aan het oefenen waren. Tevens liepen aldaar een aantal leden van de VHM rond in “ons” uniform – zij vormden de werkgroep “Dienstplicht Koude oorlog” (DKO). Direct contact gemaakt. Klikte van beide kanten en hebben derhalve enige tijd samen opgetrokken, getraind, evenementen gedraaid. Op een avond, vast bij kampvuur, is er besloten om de “AVC”-groep te combineren met de groep “VHM”. Hierdoor ontstond de werkgroep “41 DKO” en werd effectief de groep “AVC” opgeheven omdat re-eanactment meer aandacht had dan het bezit\rijden van een voertuig. Van beide groepen waren er leden die met deze samenvoeging niet eens waren en hebben “41 DKO” binnen korte tijd verlaten. Tevens besloot de binnen “41 DKO” acterende groep Marechaussee na enige tijd zelfstandig verder te gaan. Overbleef een kerngroep van ongeveer 15-20 man.

Na enige jaren onder de vlag van VHM geacteerd te hebben, bleek steeds meer dat de richting en beleid van de werkgroep “41 DKO” niet aansloot bij die van de vereniging VHM (o.a. middelen beleid, uitvoeringsbeleid, de introductie van een WWII-wehrmacht groep binnen de VHM). Uiteindelijk is, in goed overleg, besloten dat de werkgroep “41 DKO” als zelfstandige vereniging zou verder gaan. Hiertoe is op 10 april 2015 een stichtings akte gemaakt waarmee de zelfstandigheid een feit was.

De volgende locaties hebben als hoofdkwartier gediend:
2004 – 2010
– Fort By Vechten (alleen als oefengelegenheid)

  • “41 Pabrig”- “DKO”

2010 – sep 2015

– Prins Mauritz Kazerne – geb. 22 – Ede (als oefengelegenheid, opslag en HK)

  • “werkgroep 41 DKO”

Feb 2015 – Mei 2020
– Vml. Mob-cmplx Voorthuizen – geb 6 (als oefengelegenheid, opslag, HK en kantine)

  • “Vereniging 41 DKO”

Jun 2020 – Heden
– Vml. Mob-cmplx Loenen – geb 18 (als oefengelegenheid, opslag, HK en kantine)

  • “Vereniging 41 DKO”

HET EMBLEEM “ORANJE GELDERLAND”

Zoals U wellicht al is opgevallen draagt de StStVzCie 41 DKO als wapen die van “Oranje Gelderland”. Dit wapen is ons toegewezen door de brigadecommandant van “Oranje Gelderland” tijdens de reünie op 22 september 2007 met de opdracht: “Draag dit embleem met trots, voor nu en in de toekomst” en zo doen wij dat dan ook.

Voor deze periode liepen wij met het neutrale “Nuli Credo” – infanterie algemeen.

Uiteraard dragen de dienstvakken binnen onze compagnie hun eigen dienstvak embleem.

HET LOGO VAN 41 DKO

Het logo van 41 DKO heeft de volgende verklaring:

– de achtergrond wordt bepaald door het embleem van “opzichter der fortificatie” aangevuld met de bovenste en onderste bastion om een uitgebalanceerd beeld te verkrijgen. Dit embleem verwijst naar de ontstaanslocatie van 41 DKO – Fort Vechten

– over deze achtergrond is het MLV (Militaire Lichamelijke Vorming) embleem gedrapeerd. Dit als verwijzing naar de dienstplicht periode waar het behalen van de MLV een van de hoogtepunten van deze periode was.