Kent u die van die re-enactmentgroep die het weekend 25-26 april op het museumcomplex Soesterberg zouden zijn?   Die gingen niet.

stukje colonne opgesteld voor vertrek richting Soesterberg……

Sinds 2014 is onze jaarlijkse seizoensopening het “museumweekend op het Museumpark Logistieke Diensten”. We zijn daar dan te gast bij de verzamelingen Historische Collectie: Bevoorradings & Transporttroepen, Technische Troepen en Militaire Administratie. Drie musea met veel spullen en vooral een hoge graad van “feest der herkenning”.

Wij vullen dat een weekeindje aan met een veldkeuken, bivak, een gewondennest en een mobiele wielonderhoudsgroep.  De laatste jaren was er ook voor de veteranen van Transportbataljon 1 (NL/BE) VN een bijeenkomst en hadden we een paar keer aan de poort assistentie van de SDM (Stichting Dienstplichtig Marechaussees). 

Het is een leuk evenementje waarbij veel te zien is maar dat helaas weinig gezien word…….Waarschijnlijk mede doordat het geheel een beetje in de schaduw van het NMM ligt, valt het aantal bezoekers wat tegen. Maar is een opgaande lijn zichtbaar.

De poort uit…..

Maar goed, dit jaar dus niet. Wat deden we daar eigenlijk? Nou, het laat zich het beste omschrijven als wakker worden uit de winterslaap. Alle groepen doen hun eigen ding en gezamenlijk oefenen we ons in de basics, zijnde (bollen)exercitie, gasoefeningetjes, ZHKH, onderhoud PSU, tentje bouwen en dienstplichtig militair moeilijk doen in het algemeen. Voor ons zijn het mooie dagen. Ook de avonden zijn speciaal want we slapen meestal op een kazerne in de buurt. Hoe luxe wil je het hebben?

Laten we het eens bekijken in een (foto)overzichtje door de jaren heen ….

De CP met Verkenninggroep, Verzorgingsgroep en Verbindelaars.

Deze zijn direct bij binnenkomst op het complex te zien op het grasveld naast het gebouw van de Militaire Administratie.

Het bivak bestaat uit een CP-tent, Officierstent voor de CC , een luifeltent voor VZGgroep en enkele pup-tenten voor het soldatenvolk. Bijbehorend wat voertuigen t.b.v. de lijnwerkers, CC, ordonnans en een ziekenbak.

De manschappen zijn de hele dag bezig met lessen, poortwacht, verveelt aan tafels hangen, PSU onderhoud, eten, sporten enz. Enige ontbrekende is sjekkies roken en in de rij staan voor een broodje bal bij de CADI-wagen.

Infanterie
VZGgroep
Tentje bouwen.
eten.
wij staan op wacht.
les.
Het oudere kader laat uiteraard poetsen….
Fijn sporten.
Op de plaats..lig.

De keukengroep.

Eten halen bij de keukentent.

Onze Sgt Kok-Menagemeester en zijn hulpjes hebben een korte taakomschrijving : erwtensoep!

Daarnaast verzorgen zij natuurlijk den inwendigen DKO-er van diverse voedselvormen + koffie. Dit niet alleen overdag op het complex maar ook in de avonduren op de kazerne. Er ontbreekt ons niks, ’s morgens gebakken eitje, pannenkoeken, noem maar op. Alleen heeft de Plv C-ONHGP wel een paar keer moeten constateren dat er een ernstig gebrek aan melkhagelslag en vruchtenhagel was. Maar dit terzijde.

pannenkoeken

keukentent bij intendancemuseum

De keukentent stond het eerste jaar wat verdekt opgesteld achter het gebouw van het Intendancemuseum, daarna voor het gebouw van de Militaire Administratie en de laatste 2 jaar voor het gebouw van de collectie Bevoorradings & Transporttroepen.

De onderhoudsgroep.

De onderhoudsgroep

Wij hebben als sleutelaars onze vaste plek op het plein voor de Regimentsverzameling Technische troepen…..gôh……je verwacht het niet.

Het display is eigenlijk ieder jaar gelijk, alleen de werkzaamheden die we uitvoeren niet. We hebben bij ons: de DAF YA 126 met toolset aanhangwagen, de takeldoos International M62 en aanhangsel, een ONHGPtent en wat losse bende. De laatste keer was onze nieuwe Sld timmerman ook mee met z’n stoere timmerkissie.

Wat voor klussen hebben we aangepakt?

Toen wij er voor het eerst waren stond er nog een zwaar begroeide YP op het plein.  Eerste klus was dus deze YP op te frissen, van wat nieuwe bestickering te voorzien en het ding om te wisselen met een 25 ponder kanon die op dat moment op de ornamentplek bij de ingang stond.  Het kanon was ook niet om aan te zien dus ook daar wat aandacht aan besteed.

YP opkalefateren.
Sleuren aan een 25 ponder

ventilator los gelopen…

Zaterdagavonds bleek dat we zelf panne hadden met de YA 328….Ventilator los gelopen, paar uur sleutelwerk op de appèlplaats van de Dumoulinkazerne.

Het tweede jaar stond in het teken van de DAF YA 328 die voor het Intendancemuseum staat opgesteld. Dit voertuig hebben we opgeknapt en weer wat organieke beschilderingen gegeven. Waaronder op het voorbumper de onderdeelsaanduiding van 146 werktroepen compagnie.

Tijdens het derde jaar waren we vooral druk met onze eigen voertuigen, geleid onderhoud zoals dat in koude oorlogs jargon heet.

Het jaar daarop weer opknapklussen. De FAUDI aanhanger, een mobiele pomp/filterinstallatie voor brandstoffen op een klasse 3 overslag vroeg dringend om schilderwerk. Voor het TD-museum stond al een tijdje een kromme schietbuis van een Leopard 2 op bokken. Het deel dat in de wieg en kulas zit is normaal gesproken blank ijzer en dik ingevet….nu rood verroest. Dat doet de Plv.C-ONHGP als oud wapensysteemman natuurlijk gigantisch pijn aan de ogen…Dat kan niet en al helemaal niet voor de deur van een TD museum! Hoppa, een middag bloedig schuren en in de blanke lak ermee.

FAUDIverf
Schietbuisroest

Vorig jaar was het weer de beurt aan eigen materieel, we kampen met wat onderhoudsachterstand binnen de DKO. En dit jaar dus niks.

En verder? Ieder jaar had natuurlijk z’n eigen dingetjes maar hier op Soesterberg hebben we als DKO ook wat vaste tradities.

chinees

Zo gaan we op vrijdagavond naar de Chinees. Of indien afhaalchinees gaat ie mee naar de kazerne.

De zaterdagavond gebruiken we voor wat wandelingetjes en de zondagmorgen staat ouderwets in het teken van kameronderhoud, wc’s poetsen en  vloeren boenen want we moeten de legeringskamers weer spic en span afleveren. Gezien het simpele feit dat de chips-, pinda- en overige resten ruim aanwezig zijn na twee avonden een niet geringe opgave op zondagmorgen 08.00u.

Putziputzi machen

De aanwezigheid van het (veteranen) Transportbataljon de laatste jaren geeft ook extra gezelligheid/lol in de vorm van aangebraden vleesch op een kolenvuur + diverse composities van groenvoer op een schaal  + korsten brood en andere versnaperingen op de late zaterdagmiddag.

smaakt.

Rest nog de afsluiting van het geheel, ook al weer een DKO-gewoonte die omstanders regelmatig enigszins verbaast…operatie stofwolk….of te wel inpakken en wegwezen.

 

Kort om, hopelijk volgend jaar gewoon weer wel, dit feessie.

De Plv C-ONHGP.