Evenement             : Military History Day
Evenementdatum : 28 mrt 2015
Locatie                     : Centrum Leiden
Foto’s                       : Foto reportage MHD Leiden 2105

Een poosje geleden was DKO benaderd of wij een bijdrage wilden leveren aan de 4e Military History Day te Leiden. Speciaal in het kader van 70-jaar vrijheid.

Na ampel overleg en kennis genomen te hebben wat voor soort evenement het zou zijn is besloten hierop positief te reageren.

Besloten werd om er een zgn. “kofferbak” evenement van te maken. D.w.z. zo kleinschalig v.w.b. mee te nemen en uit te stallen materiaal dat dit in de kofferbak van een gewone auto past. Dit werd mede ingegeven door de opzet van het evenement. Een kleine display nabij de Hooglandse Kerk in het centrum van Leiden in de ochtenduren en een defilé in de middag.

Leek er allemaal goed uit te zien en de deelnemende DKO-ers vertrokken, in meerderheid, dan ook al op vrijdagavond om in de buurt van Leiden te overnachten bij een loonwerkersbedrijf met een eigen bar. Het werd een gezellige avond.

’s Morgens vroeg reveille, wassen, een kopje koffie van vrouw des huizes (een welkome verrassing), even langs Hoogvliet voor een ontbijtje en op naar het centrum van Leiden.

Hier aangekomen, melden bij de organisatie, locatie zoeken, de kofferbak leeg halen, puptenten plaatsen naast de al reeds aanwezige overige DKO-ers en, na deze inspannende gebeurtenissen een lekker bakkie koffie als afronding van de opbouwfase. Laat het publiek maar komen.

Niet alleen wij waren aanwezig. Ook diverse militaria verkopers, de vereniging TRIS en enkele Duitse en Engelse re-enactmentgroepen waren aanwezig bij de Hooglandse kerk (verder was er in en nabij de Breestraat nog een statische display van voertuigen onder andere verzorgd door TRIS en KTR alsmede werd het defilé opgeluisterd door muziekkorpsen (o.a. van de stichting Oude Stomp)). De Duitse en Engelse groepen hadden hun intrek in de kerk (incl. bewapening en voertuigen, want ons toch wat vreemd overkwam) genomen. Hoewel het in de kerk koud was, bleek dit later wel een tactisch goed gekozen locatie te zijn want, nadat wij als DKO, alles hadden neergezet, begon het te waaien en te regenen om gedurende de gehele dag nauwelijks meer op te houden. Vooral de wind maakte het erg onaangenaam.

Gelukkig konden we in de ingang van de kerk nog een soort schuilbivakje inrichten waardoor we nog enigszins beschut tegen wind en water konden vertoeven.

Aldaar werd dan ook de wapenles UZI en FAL gegeven.

Deze les werd “verstoord” door afdeling Bijzonder wetten die de verloven, vergunningen en de wapens zelf controleerden. Uiteraard, zou ik willen zeggen, geen afwijkingen gevonden. Er was niets aan de hand, tot de opmerking van een van de beambten dat het “onbestaanbaar” is dat leden van een re-enactment vereniging zonder wapenverlof met een wapen zouden lopen van een van de verlofhoudende, aanwezige, leden en dat men daar, zeker bij/na het defilé op zouden controleren.

Deze mededeling kwam voor ons toch wel als een verrassing. Hoewel, naar de letter van de wet, dit geheel correct is, is het niet naar de geest van de wet en ook niet zoals met de organisatie besproken. Blijkbaar zat er tussen de onderlinge afspraken van de organisatie en bijzonder wetten nog wat licht. Hier werden wij de dupe van omdat een aantal van ons meerdere wapens hadden meegenomen die nu allemaal op deze ene man gedragen moesten worden!

Om kort te gaan: resultaat: DKO liep niet mee met het defilé met als gevolg dat een van de pijlers onder onze aanwezigheid weg viel.

Hierbij opgeteld dat er vrijwel geen publiek was, het weer op zijn zachts gezegd onaangenaam was, zijn wij vroeger dan gepland vertrokken.

De zo mooi begonnen dag ging dan ook uit als een nachtkaars.

C-DKO