Evenement             : Verenigingsdag
Evenementdatum : 28 mrt 2010
Locatie                     : Fort by Vechten
Foto’s                       : Foto reportage Verenigingsdag 28 mrt 2010

Voor deze dag werd echt infanterie-weer voorspelt. Regen, wind en lagere temperaturen. De echte mannen waren derhalve aanwezig voor een interessant programma. Deze bestond uit een drietal onderwerpen:

  • Exercitie FAL
  • Theorie en praktijk K-gasmasker
  • Theorie en praktijk patrouillelopen.

De eerste twee onderwerpen werden in carrousel vorm afgelopen en waren zo rond het middaguur behandeld. De rest van de middag is besteed aan het patrouille lopen.

Exercitie FAL

Voor vele de eerste maal dat ze dit voor hun kiezen kregen. Alleen op het LPLG van 2009 hebben we hier eerder aandacht aan besteed. De bewegingen zijn in principe niet moeilijk maar je moet er wel even je aandacht erbij houden en vooral het tellen en gelijk uitvoeren van de handelingen zijn toch wel lastig (zie ook een van de filmpjes (overige te vinden via de foto reportage)).

Theorie en praktijk K-gasmasker

Deze les borduurde voort op het bij velen wel goed bekende C3-gasmasker. Dezelfde aspecten spelen hier een rol.

De theorie ging vooral in op: wat zit er in mijn gasmasker tas, hoe stop ik gasmasker erin (en hoe haal ik hem er natuurlijk weer zo snel mogelijk uit), wat zijn de signalen. Dit leek bij iedereen vrij vlug te vallen. Dan de praktijk. Iedereen gasmasker om, helm op en bokkentuig. Dan maar afwachten op het signaal: “GAS, GAS, GAS”. De bedoeling is dat je binnen 9-seconden je gasmasker gepakt hebt, opgedaan, tas gesloten helm weer op om daarna nog je handschoenen aan en je jas te sluiten. Al met al een hele kluif. Laten we het zo zeggen. Er dient nog veel geoefend te worden om aan deze 9-seconden te komen (of voor sommigen zelf maar in de buurt).

Theorie en praktijk patrouillelopen

Patrouille lopen. Daar komt veel bij kijken. Stukje theorie over de verschillende soorten patrouilles en waar ze in uitvoering van elkaar verschillen. Denk alleen al aan het verschil in uitvoering en bemensing van verkenningspatrouilles en gevechtspatrouilles.

Over waar een commandant allemaal aan moet denken vooraf gaande aan de patrouille: wat is mijn taak, hoe sterk is de vijand, zijn er eigen troepen in het voorfront gestationeerd, hoe weten die dat ik langs kom, wat is het weer, hoelang mag ik er over doen etc. etc.

Daarna komt hoe en wat vertel ik mijn mannen. Hoe bereiden zij zich voor? Gaat iedereen mee, welke wapens neem ik mee, gaan we vooreten, neen we eten mee, wat doen we met gewonden, waar verzamelen we ons als we elkaar kwijtraken? Enzovoorts, enzovoorts.

Zeer veel aspecten om, voordat je ook maar 1 stap op de patrouille gezet hebt, aan te denken. Dan tijdens de patrouille zelf (de praktijk dus). Hoe hou je afstand, wat zijn ook al weer de veldtekens, hoe hou je je sector in de gaten? Nu, al deze aspecten zijn in een verkenningspatrouille rondom het Fort aan de orde geweest. Gesimuleerd is onder andere, ondermijnde weg, man vermist, oversteek van een open vlakte.

Dit allemaal in een rondje van nog geen 600 stappen. Geen wonder dat deze dan ook bijna 3 uur duurde.

Veel geleerd, veel attentiepunten, veel vaker doen.

Afsluiting

Zoals eigenlijk wel elke verenigingsdag is er genoeg tijd voor een bakkie koffie, een forten-koek, lekker broodje kroket, gezellig babbelen etc. Zo ook nu. Als extra is er, die zondag, voor een aantal aanwezigen ook nog wat ontbrekende PSU uitgeleverd uit ons eigen depot. Hierdoor is bijna iedereen nu volledig compleet uitgerust.

Rond een uur of vijf in de middag verliet DKO, zoals zo vaak, als laatste het Fort om op 11 april weer, nu op Fort by Edam, bij elkaar te komen (er wordt nu al op de beroemde varkenshaasjes verheugt).

Oh, ja, en dat infanterie-weer: dat heeft ons stevig in de steek gelaten. s Morgens een zonnetje, ’s middag een beetje miezer en slechte 1 echte bui. Temperatuur: om te zweten (bijna dan).

C-DKO