Evenement             : Footsteps 2012
Evenementdatum : 25 t/m 27 feb 2012
Locatie                     : Goronne, België
Foto’s                       : Foto reportage Footsteps 2012

Footsteps 2012, de 30ste editie van deze wandeling die in het teken staat van de herdenking van aanvalsroutes van de 82nd Airborne gedurende het Ardennen offensief in 1943, de koudste winter sinds mensenheugenis. Ook nu was DKO er met een afvaardiging van 8 man bij aanwezig.

Van kou, sneeuw of ijs was er dit jaar (bijna) geen sprake. Sterker nog. Het was het meest mooie wandelweer van alle eerdere edities waarbij wij aanwezig waren. Ietwat bewolkt en mistig. Heerlijk gewoon.

De start was in Goronne, een klein plaatsje tussen Lierneux en Vielsalm langs de N822. Zoals alle jaren was het even zoeken naar de juiste locatie van inschrijving. Maar eenmaal gevonden ging het vlot. Zes euro overhandigen en je kreeg de route en de belofte dat er na afloop een lekkere glühwijn klaar zou staan. Een mooi vooruitzicht.

Dus op pad dan maar voor een kleine 25 km door de Ardennen. De sergeant had zorg gedragen voor enkele marsliederen (“oh, Heineken bier”, “Captain Jack” etc. Wie kent ze niet?) en deze werden op de wat lastige momenten volop meegezongen waardoor je soms een heel eind gelopen had zonder er erg in te hebben. Werkt altijd.

Onderweg kwamen we onze Oost-Duitse vrienden ook nog tegen. Maakten van de gelegenheid gebruik om een symbolische foto te maken over verbroedering. Want de tocht gaat niet alleen om herdenken maar zeker ook om vriendschappen en verbroederingen (vandaar dat er de laatste jaren ook steeds meer Duitse groepen en individuen mee lopen).

Deze aflevering van Footsteps leek niet zo zwaar als de vorige. Waarschijnlijk door de afwezigheid van sneeuw en veel ijs. Wel was het soms wat blubberig (de kisten bleven zelfs wel eens staan in de zuigende massa) maar het was al met al zeker te doen.

Na een uurtje of 6 waren we weer terug op de plaats van vertrek waar inderdaad de glühwijn op ons stond te wachten. Nadat deze met veel smaak was opgedronken (uiteraard niet door onze chauffeurs (tot hun leedwezen)) was het tijd om terug te keren naar ons hotel en ons op te knappen voor de, zo langzamerhand, traditionele pizza in het dorpje Manhay.

Helaas kreeg een van onze chauffeurs te horen dat hij zondagochtend vroeg ineens op zijn werk verwacht werd en dat betekende dat, na het restaurant bezoek, er afscheid genomen moest worden van dat deel van de groep die met deze chauffeur mee naar België waren gekomen. Nooit zo’n fijn als een deel voortijdig gedwongen naar huis moet. Maar ja, het was niet anders. De achterblijvers hebben nog een biertje genuttigd en zijn daarna vermoeid naar bed gegaan.

De zondagochtend opgestaan (ja, de meeste van ons zonder al te veel spierpijn. De conditie van de DKO-er gaat er op vooruit!), genoten van een uitgebreid ontbijt om daarna in de auto te stappen richting Nederland. Aangezien er een van de inzittenden vlak bij Fort bij Vechten, Bunnik, waar de VHM-verenigingsdag gaande was, woont daar even een tussenstopje gemaakt. Wat ge-oh-ed met de aanwezigen en na een kopje koffie genuttigd te hebben zat het er echt op en werd een ieder bij zijn woning weer afgezet.

Wat er over bleef waren vuile schoenen, opnieuw te poetsen koper en te wassen GvT maar vooral herinneringen aan weer een mooie Footsteps. Tot 2013.

C-DKO