Evenement             : Geneeskundigweekend Archeon
Evenementdatum : 01 t/m 03 november 2019
Locatie                     : Archeon, Alphen aan de Rijn
Foto’s                       : Geneeskundigweekend Archeon

Het is het eerste weekend van november 2019 waarin op het Archeon 2000 jaar geneeskunde getoond zou worden. DKO was gevraagd om de BHP uit de jaren 70-80 mee te nemen en deze als display in te richten. Op vrijdagavond ervoor aangereden en na een detour door Alphen eindelijk op locatie Archeon aangekomen. Bijzonder: geen bewegwijzering richting het Archeon te vinden. Daar ontvangen in een Romeins huis, lekker warm. Helaas donker geworden en locatie waarop we moesten komen onbekend dus in dit pand maar nachtleger gemaakt. Werd nog gezellig.

Zaterdag met een van de medewerkers toch naar de locatie gewezen. Bleek een middeleeuws straatje te zijn. Met een beetje fantasie leek het net een Duits dorpje. Leuk.

Mooie plek voor de BHP en de tot gewondenvervoer omgebouwde Dikke DAF. Echter zo rond openingstijd van het Archeon (1100 uur) liepen er ineens Middeleeuwse “re-enactors” rond die het straatje kwamen bevolken. Beetje raar. Leek wel de film : “Cowboys en Aliëns”. Ook van de andere zijde was men niet zo blij met onze aanwezigheid “verstoorde het beeld”. Hadden we wel beeld bij. Maar ja, de organisatie wilde dit zo en een alternatieve locatie was niet zo voor handen (althans was er wel, maar daar mochten we dan weer niet staan van een van de beheerders). Het beste ervan gemaakt deze dag. Was lastig, geen publiek, konden weinig en tot overmaat van ramp was het de gehele dag af en aan met regen. Schrale toost: de catering op deze dag was goed en de dag werd dan ook gezamenlijk afgesloten met een soort van blauwe hap.

Na een warme nacht, wederom in het Romeinse huis (die Romeinen hielden blijkbaar van een warm huis) werden we weer min of meer actief. Sfeer was er in het Middeleeuwse straatje niet beter op geworden, de catering bleef ook ernstig achter (4 tomaten en 1 komkommer, oh ja, een kwart krop sla, we dachten dat dit het eten voor de kippen was). Hierdoor hadden we het eigenlijk al wel snel gezien. Na nog een kort promo filmpje geschoten te hebben (waarbij een startende Laro de feestvreugde van en relatie met de Middeleeuwers niet verbeterde) vertrokken de eerste mannen naar huis. Helaas konden we met de voertuigen pas om 1700 vertrekken en werden de chauffeurs verplicht om te blijven. Niet verbazend dat klokslag 1700 de Dikke DAF als laatste de poort uitreed en in zware regen terugkeerde naar de opslag.

Een andere oorzaak van dit, niet geweldig geslaagde weekeinde, was ook het ernstig achterblijvend aantal publiek (geschat 50 bezoekers), werkt ook niet motiverend. Maar ook het feit dat er van het thema 2000 jaar geneeskunde niets terecht gekomen was want naast DKO was er nog slechts 1 groep aanwezig die een hospitaal uit WWI liet zien. En dat was het.

Zonde allemaal want het evenement heeft echt wel potentie. Voor volgend jaar zal er toch wel organisatorisch wat moeten veranderen anders was anders was dit voor DKO de eerste maar ook gelijk de laatste keer.