Evenement             : Footsteps
Evenementdatum : 21 feb 2015
Locatie                     : La Gleize, België
Foto’s                       : Foto reportage Footsteps 2015

Zoals DKO-volgers wel weten lopen we al sinds 2009 in de maand Februari Footsteps, een +- 20 km wandeling door de Ardennen ter herinnering aan 82nd Airborne welke in deze streek heeft gevochten in 1944. Dus je mag zo langzamerhand wel spreken van een traditie. Ook dit jaar dus weer afgereisd. Door allerlei omstandigheden met een zeer kleine delegatie vanuit het kader namelijk de commandant en de dokter. Wat de wandeling op zich natuurlijk niet minder interessant maakt.

Vertrekkend op vrijdagavond, rijdend door de regen, voorspelde dit niet veel goeds voor de wandeling de volgende dag. Eerder die week was het prachtig droog weer geweest en zag het er naar uit dat we wellicht eens een keer niet door beblubbberde, bevroren of besneeuwde wegen en paden zouden kunnen lopen. Helaas dus. Het leed werd trouwens wel verzacht toen er zaterdagochtend opgestaan werd en er buiten een paar cm sneeuw bleek te liggen. Wat is de wereld dan mooi.

Na een ontbijtje op de kamer rond 0830 vertrokken richting de start in La Gleize alwaar in 2010 ook al eens het vertrek was. Voordeel, als je maar met zijn tweeën bent, is wel dat het inschrijven veel sneller gaat en er op tijd vertrokken kon worden. Achteraf prijsden wij ons daar erg gelukkig mee want vele paden waren nu al zeer modderig en moeizaam begaanbaar. Laat staan hoe het er bij ligt als er al reeds een paar honderd man overheen gegaan is.

’s Morgens nog een beetje sneeuw gehad maar het droogde al snel op en zelfs later op de dag af en toe een waterig zonnetje. Prachtig wandelweer dus. Ook de omgeving was, zeker ’s morgens, prachtig met al die sneeuw (later smolt deze snel weg).  Aangezien zowel de commandant als de dokter houden van stevig doorlopen en niet houden van pauzes (behalve om wat te eten en te drinken en af en toe een sanitaire noodstop) waren ze al vroeg in de middag terug in La Gleize. Hier kwamen ze een tweetal leden van VLGH (onze Oost-Duitse re-enactment vrienden) tegen. Helaas waren ze daar niet omdat ze ook snel gewandeld hadden maar omdat een van hen zijn enkel verzwikt had. Even riem onder hart gestoken en al pratende werd het idee geopperd om gezamenlijk de avondmaaltijd te nuttigen. Aangezien het nog vroeg was zijn de commandant en de dokter eerst nog even terug gegaan naar hun locatie om tegen de avond af te reizen naar Coo, alwaar VLGH een gezellig huisje gehuurd had (top idee als je met meer man bent. Misschien ook iets voor ons om volgend jaar te regelen want de service op onze standaard overnachtingslocatie is ook niet meer wat het vroeger geweest is). Na wat gedronken te hebben, letterlijk afgezakt naar het dorp, een gezellige pizzeria opgezocht (nou ja, in ieder geval was de bediening het aankijken meer dan waard) en ons daar te goed gedaan aan  (vage) soep, carpaccio, (uiteraard) pizza’s, lasagne, ijs, tiramisu en koffie toe. Na nog een gezellig afzakkertje bij de mannen van VLGH vertrok de DKO-staf weer naar zijn slaapplek.

 

Volgend ochtend op, verheugend op een fantastisch ontbijtje (zoals bij alle voorafgaande  jaren), bleek nu dat deze pas na 1000 uur geserveerd  zou kunnen worden. Achterlijke tijd. Dus maar snel vertrokken en onderweg de schade maar ingehaald (trouwens niet minder lekker). Terug naar huis? Nou, niet helemaal. Nog even een detour langs Best waar een militaria beurs was. Snel daaroverheen, en alsnog richting huis.

Al met al, terugkijkend, een fantastisch weekeinde achter de rug. Een gezellige avond gehad met VLGH. Maar voor volgend jaar moeten we toch maar eens op zoek naar een andere verblijfplaats.

C-DKO