Evenement             : “YP 408 weekend – 55 jaar YP”
Evenementdatum : 24 t/m 26 mei 2019
Locatie                     : NMM, Soesterberg
Foto’s                       : YP 408 weekend 2019

Eigenlijk al 5 jaar geleden zijn de voorbereidingen voor het 55 jaar YP evenement bij DKO al gestart. Bij 50 jaar YP hadden we namelijk een demo gedaan, die, hoewel het publiek deze fantastisch vond, in onze ogen een stuk beter maar vooral realistischer kon en moest zijn. Dus DKO is al een paar jaar bezig met de bijbehorende drills zoals:

  • in- en uitstijgen YP; onder pantser; stilstaand rijdend, tactisch
  • gevechtsklaar maken
  • optrekken in samenspel met de YP
  • div. gevechtshandelingen
  • patrouille

Dus toen begin 2019 de organisatie op het net kwam hadden we een aardige demo klaar staan alwaar ook al flink voor geoefend was. Al bij de eerste bespreking bleek dat de overige deelnemers in het geheel niet zo enthiosiast waren en dat het “leveren”van een YP nog al eens lastig zou kunnen worden. Hoewel iedereen toen nog onderschreef dat de demo zeker een aanwinst zou zijn voor het evenement.

U voelt hem wel aankomen. Toen puntje bij paaltje kwam: geen demo; geen rijden met publiek, geen parade… dooie boel. Punt om de stekker er maar uit te trekken v.w.b. deelname DKO. Daar nachtje over geslapen, met de mannen (die natuurlijk zwaar teleurgesteld waren over het niet doorgaan van de demo) gesproken en toch maar besloten om te gaan (ook al omdat de CC weet hoeveel energie er in de organisatie gegaan is, hoeveel negativiteit er overwonnen is en hij vond dat we door onze aanwezigheid de organisatie in ieder geval een beetje ondersteunde)

In de loop van vrijdag bivak opgebouwd. Zaterdag en zondag bezig geweest. De ohgp schijnt wat met voertuigen gedaan te hebben, de vbgp heb ik met WD1-TT bezig gezien terwijl de vkgp “druk” bezig is geweest met patrouille lopen, wapenonderhoud en andere infanterie dingen (de vzgp en gnkgp hadden geen inzet dit weekeinde) (en de staf, die hebben we de hele tijd niet gezien (zoals gebruikelijk (zal wel in een café in de buurt gezeten hebben)). Zeker zaterdag veel aanloop gehad van oud-dienstplichtigen die het allemaal wel herkende en hen triggerde om het ene stoere verhaal na het andere te vertellen. Altijd leuk om naar te luisteren. Zondag was het beduidend minder druk wat ons meer tijd gaf voor ons “dingetje” en als resultaat had dat er al in de tweed helft van de middag gestart kon worden met operatie “Stofwolk”.

Na een dankwoord vanuit de organisatie (werd gewaardeerd door de mannen) tijdens het eindappel ging een ieder zijns weegs met, u kunt het zich voorstellen, een ambivalent gevoel (maar gelukkig overheerste het gevoel van het hebben gehad van een goed en fijn weekeind. En daar gaat het tenslotte allemaal om)

Door de organisatie wordt DKO bedankt voor hun inzet tijdens het eindappel