Evenement             : Sluiting festival “Gelegerd in Gelderland”
Evenementdatum : 21 op 22 sep 2012
Locatie                     : Ginkelse Heide, Ede
Foto’s                       : Foto reportage Sluiting GIG 2012

Sluiting festival “Gelegerd in Gelderland”; de laatste van de drie evenementen waaraan DKO deelnam in het kader van het festival “Gelegerd in Gelderland”. De eerste was de opening, de tweede “ons eigen” evenement i.s.m. museum Vliegbasis Deelen  en de KL (speciaal casco van de Oranjekazerne Schaarsbergen) “Legergroen op de Veluwe”  en, dus als laatste, het sluitingsevenement.

Dit evenement viel (niet toevallig) samen met de herdenkingen luchtlandingen 1944 op de Ginkelse Heide, Ede. Alleen dit was natuurlijk al een aardige publiekstrekker. Daar bleef het niet bij. Veel van de groepen die het afgelopen jaar al actief waren in het kader van het festival lieten zich hier van hun beste kant zien. Van de Middeleeuwen, de slag om Grolle tot de dienstplichtigen op de Veluwe (wij dus) en zelf nog recenter in de vorm van aanwezigheid van de KL met moderne verbindingen en een geneeskundig peloton. Alles in een fraai beboste omgeving tot op een, wat minder fraai, groot grasveld van enige voetbalvelden groot. Op dit laatste veld had DKO een plaatje gekregen.

Vooraf was er, zoals altijd, overleg over wat we moesten laten zien. In dit geval waren we er snel uit. Ede: dat was toch DE locatie van de verbindelaars? En is het evenement niet vlak bij Ede en heeft DKO niet zijn opslag in een van de oude kazernes? Nu, u snapt de link wel.

Dus “verbindingen” werd het. Radioverbindingen werden opgesteld, een veldpostpostkantoor werd ingericht, de ordonnansen waren aanwezig en telex en telefoonverbindingen werden aangelegd. Alles onder bewaking van een bren post en een eenheid van onze verkenningsgroep.

De dag startte langzaam met weinig publiek (stonden allemaal bij de herdenking en later naar de parachutisten te kijken) en een beetje regen maar algauw klaarde het op en werd het nog gezellig druk.

Aan het eind van de dag hebben wij nog een hilarische bijdrage mogen leveren aan de presentatie van het boek “In Dienst” (onze verkenninggroep had het rendez-vous niet helemaal paraat meer).

Nog was de koek niet op. Namelijk het, helaas noodzakelijke, opruimen moest ook nog plaats vinden. Met een aantal pendels naar de opslag. Daar alles weer uit de vrachtwagens en in de stellingen. Bakkie koffie met een punt ter afsluiting. Sommige hadden er zelfs toen nog niet genoeg van en zijn nog een pizza wezen eten in de oude PMT. En 1 bleef zelfs tot zondag om de eerste spullen voor een van de volgende evenementen: Open Dag IJssel linie (www.ijssellinie.nl/20_oktober_2012.html) (20 october a.s.) weer klaar te maken.

Al met al weer een zeer geslaagd evenement. Jammer dat het festival er nu al op zit. Iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft, Organisatie festival Gelegerd in Gelderland, medewerkers museum vliegbasis Deelen, medewerkers Bronbeek, de KL, Natres en vele anderen, alsmede natuurlijk onze eigen DKO-leden: bedankt.

C-DKO

Sluiting GIG 2012: Misschien de volgende keer de .50 met beide handen vasthouden?