Evenement             : Verenigingsdag
Evenementdatum : 29 mei 2011
Locatie                     : Prins Maurtiz Kazerne, Ede
Foto’s                       : Foto reportage Verenigingsdag 29 mei 2011

Zondag 29 mei 2011, de eerste echte verenigingsdag van DKO op onze locatie op de Prins Maurtizkazerne te Ede. Helaas geen fortenkoeken of broodjes kroket hier. Wel lekkere zelf gezette koffie en de beroemde roze koeken. Dus ook hier gaan we ons thuis voelen.

Vandaag stond de behandeling van de verbindingen op het programma, naast de uiteraard vaste onderdelen als appél en stukje exercitie. Ieder keer blijkt dat dit nog steeds nodig is. Tenue-en (nog steeds) niet in orde of het naar recht richten gaat niet goed. Er is (gelukkig, want dan heeft het kader wat te zeuren) altijd wel wat.

Als voorbereiding was er lesstof ter beschikking gesteld die men kon bestuderen. Hierin staat in detail hoe een telefooncentrale werkt, welke vormen en gebruiken daarbij horen, hoe een telefoonlijntje aangelegd moet worden, hoe een PRC10 radio werkt etc. etc. Tijdens de les is hier verder geen aandacht meer voor geweest. Lezen kan men thuis ook. Wel werd er duidelijk gemaakt wie nu waar voor verantwoordelijk is binnen een compagnie. B.v. de verkenningsgroep is verantwoordelijk voor het aanleggen van zijn eigen verbindingen vanaf het compagnies hoofdkwartier en de verbindingsdienst van de staven naar dit hoofdkwartier.

Ook werd door de uitleg van de werking van FM en AM duidelijk waarom bepaalde radiotoestellen (denk aan de RT68-serie (AM) in combinatie met de RT3600 (FM)) nu niet werkt. En waarom men soms al na een paar 100 meter geen verbinding met elkaar kan hebben als er een heuveltje tussen de posten gelegen is. Al met al zeer verhelderend.

In de middaguren ook nog wat praktijk met de radioprocedures. De kreten “41A, Hier 46B”, “UIT” en “OVER” waren veelvuldig in diverse varianten te horen. Bleek toch allemaal nog niet eenvoudig.

Doordat er een aantal mensen op tijd weg moesten hadden we pas door hoe laat het al geworden was. Afsluiten, een laatste appél, nog wat nababbelen door deze of genen en de afreis werd aangevangen.

Tot Axel.

C-DKO