Evenement             : 24-uurs oefening Atlantic Mouse II
Evenementdatum : 08 t/m 10 november 2019
Locatie                     : Omgeving Voorthuizen
Foto’s                       : Atlantic Mouse II

Vervolg op Atlantic Mouse: zoals hij verlopen had moeten zijn

Er is al een hele lange traditie binnen DKO en dat is de zogenaamde 24-uurs oefening. Hierin worden DKO-ers 24-uur “het veld ingestuurd” om hun geleerde vaardigheden toe te passen. Maar veel belangrijker is nog het vergroten van de teamspirit en te ondervinden wat het is om – slechts – 24-uur scherp te zijn. Uiteraard vinden deze oefeningen zich plaats onder gecontroleerde omstandigheden want een ieder moet maandag’s weer heelhuids (en uitgerust) naar school of naar het werk. Sinds een paar jaar is de vereniging Spreewalders aangesloten bij onze oefening en helpt de re-enactmentgroep Badger ons (veelal in de vorm van oefenvijand). Dit is een fijne aanvulling op onze oefeningen.

Vorig jaar stond de oefening Atlantic Mouse op het program welke echter anders verliep dan gepland was (zie hiervoor het betreffende verslag). Dit jaar was de naam van de oefening: Atlantic Mouse II. Een goede lezer kon hieruit al concluderen dat dit wel eens een vervolg kon zijn op Atlantic Mouse II en dat er, wederom, sprake kon zijn van een geïnfiltreerde eenheid die niet het beste met ons voor had.

Deze aanname bleek al snel juist te zijn bij de briefing die op vrijdagavond dtg 08, 1900A nov 19 werd gegeven aan een gemengde groep van DKO en Spreewalders (helaas was door ziektes en andere omstandigheden het aantal deelnemers geslonken tot 4. Wel een beetje weinig voor alle organisatie en inzet personeel).

Na de briefing aan het geheel werd de cmdt apart genomen voor details. In de tussentijd werd door de rest de PSU en overig materiaal in orde gemaakt voor vertrek welke gepland staat om 2000 uur. Stipt 2000 uur vertrok de S12 met de grp ri. bivak terrein. Aldaar aangekomen een snel opbreekbaar bivakje neer gezet (of beter gelegd, de Spreewalders hadden daar een mooi Oost-Duits tentzeiltje voor die ze ook als een envoloppe konden gebruiken waar ze zelf in kropen, een soort slaapzak dus, de DKO-ers waren niet op een lijn voor wat betreft “snel op te breken”, De een volstond met half puptentzeiltje op de grond. Twee paardedekens. En klaar. De ander zette een volledige puptent op (vraag blijft: hoe komt deze aan een volledige puptent?), grondzeil, dikke slaap zak, Zeer comfortabel, maar snel op te breken (?).

Eerste prioriteit was rust pakken en bivak bewaken tot het moment dat er, via, toen nog werkende radio’s, vanuit hk bericht binnen kwam om in een zeker gebied te patrouilleren naar “vreemde elementen”. Deze patrouille leverde niet veel meer op dan dat de locale whats-app bewakers ook actief waren, echter doordat we nu wel in contact stonden met hun leverde dat alleen maar synergie op. Na regelmatig patrouilles gelopen te hebben werd het mogelijke gebied, waarin de infiltranten zich mogelijk zouden kunnen bevinden, steeds meer ingeperkt. Vlak tegen het ochtend gloren werd de laatste patrouille verricht terwijl in de tussentijd het bivak terrein klaar gemaakt werd om verlaten te worden. Kans op ontdekking werd, nu het licht werd, te groot. De laatste patrouille gaf een 100% zekerheid over waar de infiltranten zich bevonden. Een loods (waarschijnlijk een voormalige kippenschuur gezien de vele ingangen en ramen) niet heel ver van ons eigen hk.

Maar eerst bivak locatie verlaten om een km of 2 verder een schuilbivak in te richten alwaar plan werd gemaakt om de infiltranten gevangen te nemen en daarmee de dreiging weg te nemen. Om dit plan te vervolmaken ging de acterend cmdt samen met een van de mannen een detail verkenning uitvoeren rond het complex. In de tussentijd kon de rest hun rust pakken, nog even wat eten etc.

Nadat de cmdt terug was werd het plan verder uitgewerkt in samenwerking met het hk.

Na goedkeuring vertrok de volledige eenheid (van slecht 4 man dus!) eerst gemotoriseerd en later te voet naar de bewuste loods. Helaas had de eerdere verkenning nog geen uitsluitsel gegeven waar in de loods de infiltranten zich bevonden en moest men iedere deur controleren of deze open was, men naar binnen kon, er aanwijzingen waren van recente aanwezigheid. In een van de ruimtes dacht men wapens gevonden te hebben in een grote blauwe ton. Deze werd veiliggesteld.  Eindelijk vond men een deur waarachter de infiltranten zich, in ieder geval hadden, bevonden. Nu leek hij leeg, op enige middelen om bommen te maken, na, Ook leek de ruimte geboobytrapped. Voorzichtig ging de eenheid naar binnen (hun achterwaartse verdediging negerend, waardoor de infiltranten de mogelijkheid hadden om te ontsnappen en de deur waardoor de eenheid naar binnen was gegaan te sluiten en op slot te doen. Letterlijk dus: EINDE OEFENING.

Rest:boel met zijn allen opruimen, ri. HK, nog een lesje ondervraging, en toen was het tijd voor een lekkere stamppot want in de tussentijd was het 1800 uur op zaterdag 09-11-2019 geworden.

De avond werd verder in gezelligheid doorgebracht in “de Knots”. Na overnacht en de boel op geruimd te hebben daalde de rust in en rond ons hk in de loop van de zondag terug.

We kunnen concluderen dat het een super geslaagde oefening geweest is. Veel vaardigheden kunnen oefenen, veel geleerd.

Volgend jaar weer met hopelijk meer deelnemers en onder een andere oefenleiding. Dit laatste niet omdat ze het niet goed deden, in tegendeel, maar ze willen zelf graag mee doen!

Speciale dank gaat uit naar Badger die (voor de tweede maal) de infiltranten rol voor hun rekening nam. Top.