Evenement             : Verenigingsdag
Evenementdatum : 21 maart 2015
Locatie                     : NMM Soesterberg
Foto’s                       : N.v.t.

Zaterdag 21 maart 2015, de aftrap van het DKO verenigingsseizoen in het nieuwe Nationaal Militair Museum op het terrein van de oude vliegbasis Soesterberg.

Tegen 10.00u verzamelen bij de hoofdingang, koffie met versnaperingtijd. Maar niet nadat we allemaal vol trots hadden geconstateerd dat “onze” AMX-PRI vanuit de legerplaats Oirschot verplaatst was naar een prominente plek bij de ingang van het museumcomplex. Ons opknapwerk wat we uitgevoerd hadden tijdens de landmachtdagen in 2012 zag er nog goed uit. Alleen had iemand besloten om over het geschilderde kenteken een gele sticker te moeten plakken, die er dan ook prompt weer half afgewaaid was…..da’s dan weer jammer.

Tijdens de koffie met versnapering bijpraten, sterke overwinterverhalen vertellen en toekijken hoe een aantal militairen uit een ander gebouw komen, in de striemende regen met stapels lege kartonnen dozen zeulen naar het hoofdgebouw, daar 5 minuten later weer uit komen en weer verder gaan naar onbekende bestemming…nog steeds met die lege dozen. Zou het een speciaal voor ons georganiseerde “dienstplichtdemo” geweest zijn of is er gewoon niks veranderd in al die jaren? Daarna de museumhal in…hoewel….eerst nog ff in gevecht met de kaartdetectiepoort van de toegangsdeur, waarom zou dat ook gewoon werken?

De museumhal is groot, hoog en licht. Aan het plafond hangen diverse vliegtuigen, op de grond de legervoertuigen, kanonnen en overig militair materieel. Wat opvalt is dat het allemaal nog niet af lijkt. Summiere informatieborden bij de voertuigen, lege plekken, amper iets van informatie te vinden over de hangende vliegtuigen. Ook lijkt de logica wat afwezig in de opstellingen, je verwacht een duidelijke tijdlijn of clustering van voertuigen uit de verschillende dienstvakken. Hier en daar is dat ook wel zo maar het is nergens compleet. Je ziet ook veel vragende gezichten van bezoekers : Waar is “mijn” DAF YA 314? Waarom is er geen oud type Leopard 1A1 ? Waarom zie ik niks van het materieel op de vliegbasis? Enz. enz. helaas…..

De zalen met militaria, geschiedenisthema’s enz. zijn modern opgezet, mooi en zeer informatief. Alleen de centrale hal is wat kaal, een lege betonnen ruimte. Lijkt wel een bunker, misschien de bedoeling? Zet ’t er dan bij…

Na de hele dag rond kijken, lunchen, weer kijken en koffie waren we er rond 16.00u wel klaar mee. Nog snel een bezoek aan de gloednieuwe moderne toiletgroep (bedompt, warm, geen afzuiging, voor een toiletgroep rare vieze vloer) en naar huis, weer een museumervaring rijker.

De plv C-ONHGP