Evenement             : Wampex 2019
Evenementdatum : 15 op 16 november 2019
Locatie                     : Omgeving Bakkeveen
Foto’s                       : Wampex 2019

DKO zet nieuw record

Na een jaar afwezigheid deed DKO in 2019 weer mee aan Wampex. Nu zelfs met een grote groep van 6 man. Maar dat een grotere groep garant staat voor een betere prestatie?

Zoals iedereen, die onze verslagen volgt, weet scoort DKO op de Wampexen aardig voor wat betreft de gelopen tijd maar scoort deze niet hoog in het aantal gevonden en genoteerde controlecijfers (we hebben als eens gezegd: voor ons loopt iemand die ze eraf schroeft om na onze passage ze er voor op te schroeven). Nu, dit jaar, scoren we nog beter: het is ons gelukt om zelfs een hele controle post te missen! Zelfs voor DKO een nieuw record. Bijzonder.

Wellicht (of misschien wel zeker) is de oorzaak te vinden dat het in de groep gewoonweg te gezellig is en niet alle aandacht altijd op het maken van de opdracht en het juist uitvoeren daarvan ligt. Ons doel is dan ook vooral gezelligheid en daarna pas de prestatie, maar om dan maar hele controleposten te missen, dat gaat ook wat ver.

Dit gezegd hebbende: een deel van de deelnemende DKO-ers verzamelen zich al sinds jaar en dag op een centrale locatie om alvast het nachtleger in te richten voor na afloop en een, traditioneel, kom (of twee) erwtensoep te nuttigen voordat er afgereisd wordt naar de startlocatie.

Daar aangekomen was de rest gearriveerd en al druk bezig met het noteren van alle bijzonderheden, het in zich opnemen van de videoroute etc.

Aangezien we een late starttijd hadden, was er ook voldoende tijd om nog een koffie (al dan niet vergezeld van een frikandel speciaal) te nuttigen. Toch lukt het maar net om op tijd klaar te zijn voor de groepsfoto en starttijd. Nou ja, klaar. Na de start moesten er nog bij een paar van ons geïmproviseerde slobkousen maken. Zo de eerste 15 minuten achterstand hebben we al te pakken (en dan ook gelijk maar beginnen met fout lopen).

Dit fout lopen houden we vol t/m opdracht 4. In opdracht 3 stonden maanstanden waar de betekenis door verschillende mensen verschillend waren genoteerd, dit maakt een juiste beslissing niet makkelijker. En opdracht 4 (een strippenroute) gaf twee direct opvolgende lijnen naar echts de nodige onrust (was in dit geval gewoon een wat versprongen kruispunt). Ook opdracht 5 (een klokkenroute) gaf problemen. Men kan geen analoge klokken meer aflezen (we kwamen van de kleine arm en moesten ri grote arm). Tsja, je bent op pad met een andere generatie (niet erg want later hielp die ons weer uit de brand met het aflezen van barcodes etc. Er was dus wel sprake van echt teamwerk).

Pff wat een begin: de kwartier achterstand was hierdoor al snel opgelopen naar een uur of zo.

Maar na deze opdracht werd het licht, min of meer gezien, en liepen we alle andere opdrachten zonder veel moeite af. Hoewel we dus wel een post miste bij opdracht 13 – kompasroute, nog altijd niet duidelijk waar dit nu mis liep maar kwamen wel direct uit bij opdracht 14 – volg witte kentekenplaatjes.

Aangekomen bij de chocopost, na ampel beraad, gekozen om de shortcut te gebruiken. Hierdoor werd de route met ongeveer 6 km (zonder foutlopen) ingekort.

Na de chocopost verliep de rest van de route zonder mankeren, vonden we, voor DKO-begrippen dan, veel controleletters en kwamen dan ook fris en fruitig weer terug bij de start/finish locatie om, net zoals we begonnen zijn, te eindigen met een bak erwtensoep.

Ook dit jaar waren er in de route veel historische gebeurtenissen opgenomen, zijn we koningen en koninginnen tegen gekomen, stonden we oog in oog met een Sherman tank en konden we aan de kerstman de vervolg route vragen. Al met al weer een super geslaagde wandeling.

DKO-ers bedankt voor de inzet maar vooral ook de gezelligheid.

Wampex organisatie: super bedankt voor het mogelijk maken van deze. Weet hoeveel energie en moeite (ook met verginningen en zo) er in gaat zitten. Als het aan DKO ligt zijn we er bij de 45ste uitvoering er ook weer bij.