Evenement             : LPLG weekeinde
Evenementdatum : 29 t/m 31 september 2007
Locatie                     : Landgoed  “Velder”, Liempde
Foto’s                       : Er is helaas geen foto reportage van dit evenement.

DKO was voor de tweede keer van zijn bestaan aanwezig op het grootste re-enactment evenement van Nederland, georganiseerd door het LPLG (overkoepelende organisatie van re-enactmentgroepen). Dit keer werd het evenement gehouden op het landgoed “Velder” te Liempde.
Ook nu waren er weer uit alle perioden re-enactmentgroepen aanwezig; vanaf de Romeinen, via de Middeleeuwen, naar de jaren 70 van de vorige eeuw gevormd door de DKO en de Oost-Duitse re-enactmentgroep Fort aan de Hoek.
In de loop van vrijdag 29 september arriveerden de kwartiermakers op het landgoed. Er stonden al vele tenten uit (ver) vervlogen tijden op het centrale terrein. Onze locatie bleek aan de zijkant van dit terrein te liggen. Recht tegenover de eerder genoemde Oost-Duitse re-enactment groep. Het terrein was echter zeer, zeer moerassig. Dit noopte ons om het plan van een uitkijkpost, richting Oost-Duitse grens, met achterliggend bivak te laten varen. Uiteindelijk op een tweetal wat hoger gelegen gronden een keukentent en een boogtent AD t.b.v. overnachting geplaatst. Vrijwel direct werden er reeds schermutselingen met onze oosterburen gerapporteerd. Deze bleken achteraf slechts speldenprikken t.o.v. wat er nog zou komen.
Op het terrein had met een saloon ingericht in western stijl. Dit bleek bij velen in goede aarde te vallen gezien de drukte en gezelligheid die deze gedurende de avond met zich meebracht..
Zaterdag, regen. Het terrein was blijkbaar nog niet sompig genoeg. Toch hebben wij ons daardoor niet laten tegenhouden. De keuken is de hele dag in de weer geweest om een avondmaaltijd klaar te maken. Niet alleen voor DKO maar ook voor alle andere aanwezige VHM-groepen (totaal gaat het dan om zo’n 30 man). De overigen ondergingen theorie les over NBC. Gevolgd door de nodige praktijk oefeningen (gasmasker opzetten binnen 7 seconden, tenue weer in orde na 15 seconden). Mars met/zonder gasmasker. Deze oefeningen bleken geen overbodige luxe en zullen nog enige malen herhaald moeten worden.
Ook hebben we toegangscontrole en voertuiginspecties uitgevoerd waarvan vooral onze Oost-Duitse buren het slachtoffer van zijn geworden.
Voordat je het doorhebt is het dan ineens 18:00 uur geworden en tijd om eens te proeven wat de keukengroep zoal in elkaar gezet heeft. Dit deden we, zoals gezegd, gezellig met alle overige aanwezige VHM-leden. Wat was er dan zoal te eten:
–          aardappel puree
–          boontjes met gebakken spekjes
–          witlof met ham en kaas uit de oven
–          als toetje: hemelse modder (chocolade mousse)

dus al met al een heerlijke maaltijd.

Zondag, begon somber maar al snel, jawel, de zon. Prachtige dag. Bij het appel bleek er een man te missen. Dit was een van de mannen die in het zgn. niemandsland was gaan slapen en, zoals te verwachten was, door de Oost-Duitsers letterlijk was opgerold. Uiteindelijk hem weer terug gekregen door een gevangenenruil met een, op een door ons op zondag-ochtend vroeg gekaapte, Oost-Duitse vlag. Om herhaling te voorkomen in het niemandsland een mijnen veld aan laten leggen en de “grens” controles verscherpt. Diverse “aanvallen” over en weer uitgevoerd waarbij ook rivier doorwadingen niet werden geschuwd.
Blijkbaar waren wij niet de enigste die wat met de Duitsers hadden want rond 13:00 werd er een grote X-tijd aanval uitgevoerd op hun stellingen. Romeinen, boogschutters en haakbus schutters openden deze aanval, ondersteund door een halftrack, ridders en WWII-soldaten. Al met al een geweldig spectakel.
Gedurende deze dag veel publieke belangstelling en een geweldige sfeer. De dag werd op gepaste wijze afgesloten door samen met (nog) aanwezige VHM-leden de keukentent af te breken om daarna een lekkere vers eigengemaakte bak erwtensoep te nuttigen.

Zo rond 19:30 gingen we allen ons weegs om op een geslaagd evenement terug te kunnen kijken.

C-DKO

Meer informatie over het LPLG is te vinden op de website: WWW.LPLG.NL