Filmuitrusting 16mm

Ook de DKO kan niet alles uit de losse pols doen. Handig hulpmiddel om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe een bepaalde drill met een kanon werd uitgevoerd zijn de talloze instructiefilms die gemaakt zijn door de leger foto en filmdienst. Hiervan hebben we er intussen een leuk aantal gevonden.

Maar ook oudere instructiefilms uit het Duitse, Belgische of Amerikaanse leger zijn voor ons bruikbaar, de KL gebruikte ze zelf ook. Het bekendste voorbeeld is wel de film : “De ondergang van de B-compagnie”. Menig soldaat kreeg deze film al in de eerste opkomst week voorgeschoteld. In deze link leest u een beschouwing van de film 11vbdbat.nl/verhalen/b-compagnie.html. De DKO vertoont deze film ook regelmatig tijdens ons display “onderhoud”.

Ons beeldarchief bestaat uit een kast vol 16mm films, diaprojector met enkele diaseries en een verzameling videobanden. Onlangs vonden we op marktplaats.nl een ingeseald setje super 8 films, afkomstig uit de KL, genre: “tirol”…….tuurlijk hebben we daar nu net weer geen projector voor….

De filmuitrusting 16mm bestaat uit een kist met daarin een projector,luidspeaker en wat reservelampen en een instructieboekje. En nog iets typisch KL : een draaiurenkaart…in de aandrijving van de projector is speciaal daarvoor een urentellertje ingebouwd. Op oefening in Duitsland was het in het weekend mogelijk via de WZZ deze uitrusting te lenen zodat de troep gezamelijk een spannende film kon bekijken ter ontspanning en vermaak; ’t kan tenslotte niet constant oorlog zijn.