Ondersteuning door DKO aan de veteranendag Castricum 21 t/m 22 juni 2019

Evenement             : Ondersteuning door DKO aan de veteranendag Castricum
Evenementdatum : 21 t/m 22 juni 2019
Locatie                     : Raadhuisplein, Castricum
Foto’s                       : Veteranendag Castricum 2019

Vele, vele maanden terug kwam de veteranencommissie van de gemeente Castricum bij DKO op het net of het mogelijk zou zijn om op de lokale veteranendag (22-06-2019) voor een Blauwe Hap zorg te dragen en deze om 1300 uur uit te serveren. Na ampel overleg tussen onze vzgp, stafgp, de gemeente Castricum en de veteranencommisie was er witte rook met als gevolg dat de vzgp op een zonnige vrijdag met de S012 en de keukenbak in de vroege morgen op pad was.

In Castricum aangekomen, direct positief beeld. Ondanks ons vroege aankomst (1100 i.pv. 1200 uur) lag de aangevraagde infrastructuur al klaar (water en electra), werden we ontvangen met bak koffie en kon onze meegenomen, ‘s morgens vers aangeschafte, gekoelde, klasse I bij het gemeentehuis in de koeling. Wat een welkom.

Daarna business as usual: opbouw keukentent, plaatsen keukenbak, verder inrichten keuken, proefstoken en de laatste schoonmaak (nog met dank aan de aanwezige handymans, want onze bezetting bestond op dat moment slechts uit twee pax). En voordat we het wisten waren we up and running en konden we genieten van een fijne warme avond, aangevuld met een bereide pizza.

Vroeg mandje in, want drukke dag voor de boeg. Midden in de nacht nog dames bezoek gehad, maar die schrokken zo van onze aanwezigheid dat ze gillend en giebelend hard wegrenden (oh, ja, ook een dronken vent vond het nodig om onze slaapgelegenheid te betreden, we waren nml gelegerd op het Raadhuisplein, een vrij openbare, centrale plek in Castricum, maar die doet dit ook nooit weer). Verder een rustige nachtrust gehad.

De volgende ochtend arriveerde de rest van de vzgp (met een lekker ontbijtje) en konden we opnieuw de keukenbak in brand steken om water te koken voor de rijst. Na een goed uur was de grote ketel op stoom en kon de rijst erin. 7 kilo is er gekookt zo heef men mij verteld. Alles liep voorspoedig, branders bleven branden, de kip saté  brandde dan weer niet (aan), het gorengen (schijnt een term uit de keuken te zijn, geen idee wat het betekend behalve dat het belangrijk is voor een echt goede Blauwe Hap) verliep zeer voorspoedig. Of te wel alles verliep van een leie dakje. Alles? Ja, alles – al had een oud marinier (nog gevochten op de Java zee) zijn twijfels of landmacht koks wel goede Blauwe Hap kon maken want hij vroeg of er voldoende sambal aanwezig was om het smakelijk te krijgen.

Klokslag 1300 was de vzgp van DKO klaar om uit te serveren. Het wachten was nu op de veteranen die binnen naar een uiteenzetting aan het luisteren waren van een Afghanistan veteraan. Deze liep wat uit maar op 1330 liep het plein vol en werd er volop uitgeserveerd en, gezien de hoeveelheid die voor een tweede ronde langskwamen, werd ook ook volop genoten van het geserveerde. Dat deze indruk juist was bleek wel uit het feit dat de marinier, die sceptisch was, speciaal opnieuw naar onze kok kwam om hem te complimenteren met het resultaat “het is erg lang geleden dat ik zulke lekkere Blauwe Hap gegeten heb, zelf niet binnen de Marine” (zou het niet geloofd hebben indien ik het zelf niet gehoord had). Een groter compliment is niet mogelijk.

Zoals altijd komt dan de grote klus, alles weer schoonmaken, opruimen, inruimen, afbreken, in de S012 laden, keukenbak aanhangen en weer terug naar het hk op Voorthuizen.

Rond een 1730 konden we Castricum verlaten terugkijkend op een fantastische dag.

Ook de terugweg verliep soepel en nu staat alleen de S12 nog te wachten tot hij uitgeladen wordt en weer klaar gemaakt wordt voor het eerst volgende evenement. Het historisch festival te Doorn.

Rest niets anders dan iedereen van DKO te bedanken die meegeholpen heeft om dit mogelijk te maken. En zeker niet vergeten:

  • De veteranencommissie Castricum
  • De gemeente Castricum
  • De contactpersoon van de gemeente de ons ter plekke ter zijde gestaan heeft
  • De handymans van de gemeente voor hun hulp en uitzeten van de infra.

Misschien tot een volgende keer.

Artikel in krant “de Castricumer” 26-06-2019