Evenement             : Regiments-traditiedag Regiment Oranje Gelderland
Evenementdatum : 13 oct 2010
Locatie                     : Generaal Spoor kazerne, Ermelo
Foto’s                       : Foto reportage Regiments traditie dag RIOG 2010

Door het Riog (Regiment Oranje Gelderland) georganiseerde dag voor de mannen van het regiment om de historie en traditie van het RIOG beter te leren kennen.

Uiteraard hoort daar een afvaardiging van DKO bij.

Dinsdag. In de loop van de middag wisten de mannen van DKO de Generaal Spoorkazerne te vinden en werd de eerste hand gelegd aan het bivak wat ingericht moest worden. De traditiedag stond in de het teken van TRIS, Troepenmacht in Suriname. Dat betekende een jungle bivak en alles wat daar mee te maken had.

Toen de schemering inzette en de laatste mannen waren binnengedruppeld, was het tijd om de legering te betrekken. Zowaar een paar kamers gekregen in het officiershotel. Eten en daarna het nodige onderhoud op de kamers. Om de avond te eindigen nog even de bar een bezoek gebracht en een lekker borreltje genuttigd.

Woensdag. Vroeg uit de veren en in jungle-tenue richting het ontbijt. Onze Luit had andere verplichtingen, dus onder bezielende leiding van de sergeant begon de dag met het afmaken van het jungle-bivak. Dit bivak was ingericht zoals dat in de tijd van TRIS gewoonlijk was. Het bestond uit een aantal hangmatten, kookplaats en een tweepersoonsbivak. Gemaakt van stokken die plaatselijk werden gehakt, een tandoezeil (draagbaar-zeil) en twee tenthelften (zie foto). Zelfs de lokale beesten waren meegenomen uit Suriname, krokodil, slangen en muggen, die laatste waren niet gepland maar wel aanwezig, dus goed gestoken…. hoort ook bij het leven van een soldaat in Suriname.

Tijdens de dag die onder leiding van Luitenant Roelofs van het RIOG stond, werden de mannen van het regiment langs een ter plekke ingericht museum over TRIS, langs voertuigen van TRIS (Triskontakten) en natuurlijk langs het bivak van DKO en haar manschappen, die bemant met houwers (kapmessen) alles konden vertellen over de tijd in Suriname ten tijde van de TRIS.

Na een geslaagd ochtend programma werd samen geluncht en hierna konden we in de WZZ-zaal gaan luisteren naar een verhaal over de TRIS en hier aansluitend een documentaire over TRIS. Hiervoor werden de mannen van DKO ook nog eens bedankt voor de medewerking en ontvingen een mooi boek en speld van het RIOG.

Al met al een geslaagde dag en er voor gezorgd dat de mannen van het RIOG iets meer van hun eigen tradities en geschiedenis afweten.

C-DKO

N.b. voor een korte geschiedenis van de TRIS: zie onze pagina Geschiedenis TRIS