Evenement             : Legermuseumdagen
Evenementdatum : 2, 4, 16 en 30 maart 2008
Locatie                     : Legermuseum Delft
Foto’s                       : Foto reportage Legermuseumdagen Delft

Een aantal maanden geleden kregen wij van DKO het verzoek, vanuit het legermuseum te Delft, of wij gedurende een viertal zondagmiddagen in Maart 2008, een kleine demonstratie zouden kunnen geven. E.e.a. zou moeten passen binnen de doelstelling van het Legermuseum, de periode de wij uitbeelden (Koude Oorlog, jaren ’70) en de locatie.
Na ampel beraad zijn zowel het museum als DKO tot de conclusie gekomen dat dit perfect mogelijk was. Uitkomst was dan ook een demonstratie met iets wat iedere dienstplichtige soldaat herkend, namelijk: activitieten in het kader van ‘Hou Ze bezig”. Dus wapenonderhoud, onderhoud PSU (schoenen poetsen, blanco-en e.d.).

Zo gezegd zo gedaan. Op 2 en 9 maart rond een uur of 12 hadden we een display opgebouwd alwaar driftig schoenen gepoetst werd, het koper weer blinkend gemaakt werd en de pukkels en ransels geblanco-ed werden. Ook de aanwezige wapens (FAL) werden minitieus ontdaan van iedere ongerechtigheid. Naast deze, toch wel infanteristen-activiteiten, was ook de verbindingdienst aanwezig met onderhoud van de DR-8 drums (de 400 meter telefoonkabel drums) en de veldtelefoons.
Al snel rook de ruimte waarin e.e.a. plaats vond (begane grond in het Koude Oorlog gedeelte; t.o. ingang kantine (betere locatie is er niet !!) als vanouds. De activiteiten verleidde het aanwezige publiek tot het nodige commentaar en opmerkingen maar leidde ook tot leuke gesprekken over verschillen tussen toen en nu of over vroegere belevenissen.

De derde zondag, 1e paasdag, meer aandacht aan het wapenonderhoud gegeven in de vorm van een eerste wapenonderhoudsles Fal en Browning HP (n.b. foto met de bewapening is onder toezicht op de bewapening genomen!!). Tevens hadden we deze dag ook een brenopstelling staan aangevuld met een display van diverse geweren zoals deze gebruikt zijn door de KL. te denken valt aan Lee-Enfields (waarbij ook het beruchte instructiemodel almee menigeen afgezonken is in het zwembad om zijn “blauwe”  MLV te halen) en Garands. Ook de UZI was van nabij te bewonderen. Het overzicht van diverse bajonetten trok eveneens de nodige aandacht..

30 Maart; het is alweer de vierde zondagmiddag. Wat gaat de tijd toch snel. Reprise van de eerste middag. Poetsen, schoonmaken en knopen aannaaien. Steed weer tot verrassing van de aanwezigen dat wij dit hier voor ons plezier, ja u leest het goed, voor ons plezier doen. En let wel, het was vroeger ook zo. Af en toe eens een oefening, als je geluk had, maar veel meer van deze activiteiten. Rond 17:00 uur was het dan echt afgelopen. Spullen mee naar huis. Het Legermuseum hartelijk bedankend voor hun gastvrijheid en verzorging. En tot een volgende keer. Hou de agenda in de gaten.

C-DKO