Verenigingsdag 31 maart 2018

Datum: 31-maart 2018
Locatie: Buren (Nld)

Klik hier voor het fotoverslag.

Zoals ieder jaar wordt getracht is staat de eerste echte verenigingsdag in het teken van een bezoek aan een (militair) museum. Nu hebben we er in het verleden al reeds een aantal bezocht en wordt de spoeling dunner, zeker omdat vele traditieverzamelingen niet op een zaterdag open zijn.

Na een tip kwamen we uit op het Marechaussee Museum te Buren (waarom we er nooit eerder geweest zijn, zal altijd wel in de nevelen van het verleden verscholen blijven). Nu, iedereen die nog weet hoe de verhouding tussen een dpl. soldaat en de KMar  gemiddeld was, bleek het animo om te gaan boven verwachting te zijn en zo stonde we dus op 31 maart 2018 met bijna de gehele vereniging koffie met cake te consumeren in de kantine van het museum.

Enkele hadden een zeer toeristische route genomen gereden naar het museum, achter de C aan, en dachten echt dat ze nergens meer zouden geraken totdat ze via “het veld” Buren binnen reden (mannen, leer nu toch eens te vertrouwen op de kaart en kompas vaardigheden van uw C). Een mooiere entree kan je niet hebben.

Na de ontvangst kregen we een rondleiding door het museum. Niet alleen de collectie is de moeite waard maar ook de (geschiedenis) van het gebouw waar het museum in is gehuisvest. De rondleiding duurde wat langer dan gepland (excuses voor ons enthousiasme) en na ¾ van de tour moest de gids afhaken want er stond al een tijdje een andere groep op hem te wachten. De rest op eigen gelegenheid afgerond waarbij de anekdotes en sterke verhalen niet van de lucht waren (er schijnen in onze groep mensen te zijn die “alles weten”, maar zeker ook velen die praktijk ervaring hebben met de KMar).

Maar na de rondleiding was het nog niet klaar. Het museum heeft ook nog een depot, of we daar ook nog even wilden kijken. Het zal u niet verbazen dat daar volmondig “ja” op beantwoord werd. Dus even naar buiten, stukje lopen en we waren bij het depot. Vol met voertuigen en leuke Koude Oorlog dingetjes – zeer herkenbaar voor ons. Menigeen werd teruggebracht naar hun tijd in Duitsland.

Dat het bezoek aan het museum in de smaak van een ieder was gevallen bleek wel uit het feit dat zowel bij de rondleiding als bij het bezoek van het depot de geheel groep nog bij elkaar was (meestal haken er wel een paar onderweg af).

Echt een aanrader voor een ieder die nog nooit een bezoek heeft gebracht aan het Marechaussee Museum Buren.

Oh, ja, zo’n dag maakt hongerig en werd dan ook afgesloten met een grote pannenkoek bij een lokale pannekoekenbakker.