Evenement             : Boekpresentatie
Evenementdatum : 4 nov 2012
Locatie                     : Prins Mauritz kazerne, Ede
Foto’s                       : Foto reportage boekpresentatie 2012

Vandaag, zondag 04 november 2012, is wel een heel bijzondere dag in het bestaan van DKO. Wij zijn gastheer voor een boekpresentatie! En niet zomaar een boek natuurlijk; het gaat hierbij om een boek met, ons inziens, voor het eerst een weerslag van de mening van de individuele dienstplichtige soldaat . Titel is veelzeggend: “Handboek voor de dienstplichtige soldaat b.d.” door Michiel Hegener en Frank Oosterboer (uitgeverij Thoth).

Even terug in de tijd.

In het voorjaar van 2012 werd DKO benaderd door journalist Michiel Hegener of deze eens bij ons langs mocht komen in Ede om een indruk te krijgen hoe onze vereniging werkte. Uiteraard zijn we daar mee accoord gegaan en op een verenigingsdag kwam Michiel Hegener inderdaad het terrein op lopen om, tot zijn grote schrik, direct 30 jaar terug geworpen te worden in de tijd. De locatie, de soldaten, de geur, de voertuigen, de koffie en de roze koken, allemaal ingrediënten die daarbij hielpen. Daar hoorden we ook voor het eerst wat de bedoeling was: een boekwerk met interviews met dienstplichtige soldaten b.d. en een deel over (reunie)verenigingen  die betrekking hebben op de dienstplicht periode. Nou, dan zit je bij DKO natuurlijk goed. Al snel werd er geanimeerd gesproken en een vervolg afspraak gemaakt om ons in actie te zien op de Open Landmachtdagen te Oirschot. Aldaar werden de herinneringen van Michiel Hegener nog sterker geprikkeld en de eerste contacten gelegd met leden die wel iets konden vertellen over de dienstplicht periode.

Na de landmachtdagen hebben de auteurs wel met een 60-tal man gesproken en na, veel werk, gekomen tot het “meesterwerk”: Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d.”.

Zoals ieder boek moest ook deze natuurlijk officieel gepresenteerd worden en welke locatie is daar geschikter voor dan de locatie van DKO? En zo geschiedde.

Bijna was het dus zondag 4 november 2012 geworden en werd het dus tijd om wat voorbereide werkzaamheden te starten. Inkopen doen, geen presentatie zonder koffie, broodjes en soep. De keukentent opzetten want in goede DKO-traditie zullen we zelf voor de soep en kroketten zorg dragen. De ruimte uitruimen en stoelen neerzetten. Alles snel neergeschreven maar toch al met al nog een dag werk. Zondag alle aanwezigen weer vroeg gewekt en aan het werk. De laatste loodjes. Wacht aan de poort om 1130 om de eerste gasten te ontmoeten. Koffiepot vullen en de roze koeken uitstallen. Tot een van de eerst arriveerenden behoorden de schrijvers samen met de uitgever en generaal b.d. Couzy, die het eerste exemplaar in ontvangst zou nemen. Na de heren welkom geheten te hebben, kwam het eerste compliment van de generaal: “ik werd ontvangen aan de poort door twee strak uitziende militairen”. Hoe een mooie binnenkomst wil je hebben.

Rond 1130 waren alle genodigden gearriveerd en kon de daadwerkelijk presentatie plaats vinden. Eerst een toespraak van de uitgever en de auteurs over het tot stand komen van het boek. Daarna was het tijd voor de uitreiking. We, en de schrijvers, waren, en zijn nog steeds, zeer vereerd met het feit dat generaal b.d. Couzy het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen op onze locatie. Generaal Couzy heeft na de uitreiking een speech gehouden over de dienstplicht en vooral waarom deze opgeschort is en niet weer in ere hersteld kan worden. Zeer verhelderend.

@Greydanus

Het tweede exemplaar werd uitgereikt aan de commandant van 41 DKO. Volgens de schrijvers (en volgens de toespraak van generaal b.d. Couzy  ook volgens hem) omdat DKO de enigste plaats is in Nederland waar de dienstplicht nog heerst. Wat een eer! Hoewel de Natres in zekere zin, naar onze mening, ook nog zeer dicht tegen de merites van de dienstplicht periode aan ligt.

@Greydanus

Ook de commandant gaf een redevoering over wat nu de essentie van DKO is. Niet zozeer het militaire in DKO maar de samenhang tussen de leden uit verschillend sociale milieus die tot stand komt is wat DKO zo bijzonder maakt.

Na een 45-tal minuten was het officiële gedeelte voorbij en was er eindelijk tijd voor de overheerlijke maaltijdsoep, de krokante kroketten, de met liefde gesmeerde broodjes kaas en ham en natuurlijk het onderling bijpraten.

@Greydanus

@Greydanus

Het was erg gezellig en de laatste genodigden gingen ruim een uur later weg dan gepland. Dit had helaas tot gevolg dat we in de regen moesten gaan opruimen, Jammer want nu ligt er in Ede nog een keukentent te drogen.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer bijzondere dag. Dank aan alle aanwezigen, en speciaal de auteurs van het “Handboek” die geleid hebben tot deze dag.

Na een week al een heel eind gevorderd in het lezen van het “Handboek” en we kunnen het boek zeker aanraden. Lees het vooral random, daar leent het zich goed voor (hoor zelfs dat mensen het op de toilet lezen!).

C-DKO