Evenement             : Dienstplicht op Herhaling
Evenementdatum : 19 t/m 20 aug 2011
Locatie                     : Terrein GAF, Axel
Foto’s                       : Foto reportage “Dienstplicht op Herhaling” 2011

DKO was in korte tijd voor de tweede maal op het terrein van het GAF voor een evenement. Ging het de eerste keer dit jaar om onze eigen oefening “Over de Muur”, nu ging het om het evenement “Dienstplicht op Herhaling” georganiseerd door het GAF.

Nu is het de derde of vierde maal dat DKO hierbij aanwezig is en hebben we tot nu toe iedere keer wat anders laten zien (Tris-bivak, ondergrondse CP, “puptenten anders”) dus was de druk ook dit jaar hoog. Wat laten we nu weer eens zien? Na ampel overleg kwamen we eruit dat de GNK wat meer aandacht zou moeten krijgen (trouwens dit zal ook tot uitdrukking komen op de komende evenementen Fort vol Soldaten te Bunnik en Military Event te Assen. Zodoende kwamen we al snel op het idee om een gewondennest te maken, geïmproviseerd vervoer te laten zien en een klein beetje ZHKH.

Zo gezegd, zo gedaan.

Laat op de vrijdag aangekomen, iedereen die wij kenden (en niet kenden) hallo gezegd en snel puptentjes geplaatst en slapen maar. De volgende ochtend bleek de gekozen locatie niet echt handig (midden op een breed zandpad) dus snel op zoek gegaan naar een andere. Dit bleek nog niet eens mee te vallen. Het was drukker dan andere jaren (goed teken) en daarom was het terrein al aardig vol. Toch lukte het met medewerking van medewerker van het Militair Geneeskundig Museum om een locatie vlak bij hen te gebruiken en zelfs een gewonden NEKAF van hen aan onze display toe te voegen. Waarvoor uiteraard onze dank.

Het opzetten van een gewondennest is van nature een eenvoudige klus en waren dan ook snel klaar hiermee. Nu deze vullen……… Hiervoor hadden we een klein oefenscenario uitgedacht waarbij een militair te velde ernstig gewond raakte en na snelle behandeling terug gebracht werd op een geïmproviseerde brancard richting het gewondennest in afwachting van verder vervoer naar het achterland. Dit scenario, met grote belangstelling van het publiek, enige malen tot uitvoer gebracht.

Tevens, ja we hebben het nog druk gehad, hadden onze Oost-Duitse collega’s van het VHLG nog gevraagd of wij als oefenvijand wilden fungeren voor een kleine aanval. En natuurlijk, daar zijn wij niets te beroerd voor. M.a.w. in de namiddag nog een robbertje “gevochten” met onze natuurlijke vijand.

En opeens, de dag is voorbij. Nog wat eten van de “Dikke Veldkeuken” (wij hadden onze kok vrijaf gegeven, misschien niet meer doen). Wat bijkletsen en naar het mandje (euh, slaapzak). Vrijwel iedereen lag al vroeg te ronken.

Normaal is de zondag ook een publieksdag alleen dat is dit jaar voor het eerst gewijzigd tot dag van afbraak, bijkletsen, onderlinge contacten aanhalen etc. Het werd dan ook een relaxte ochtend waarin we de spulletjes rustig en schoon konden opruimen. Wel vertrokken we wat eerder uit Axel dan dat wij zelf gepland hadden. Er werd namelijk erg slecht weer voorspeld. Geloof dat deze achterwege is gebleven. Maar zekerheid voor alles.

Concluderend: het was weer een lekker geslaagd evenement waar we weer eens wat andere dingen hebben gedaan dan normaal.

GAF: Wederom bedankt voor alle moeite en organisatie. Tot volgend jaar!

C-DKO