Zoals je misschien begrijpt zijn veel mensen nodig om een getrouw beeld neer te zetten van een legergroep anno 1970-1985. Wij vinden het dus leuk als je met ons mee gaat doen. Om te kunnen bepalen of het inderdaad wat voor je is, nodigen we je uit om eens goed de evenementsverslagen te lezen en de foto’s bij deze verslagen te bekijken. Dan krijg je al een goed beeld van wat je allemaal te wachten staat.

Hieronder hebben we alvast een aantal veel gestelde vragen voor je opgenomen. Allemaal om je tot de juiste beslissing te laten komen (volgens ons zou dat natuurlijk: “AANMELDEN” zijn, maar wij zijn wat bevooroordeeld).

Wat heb ik nou nodig om met jullie mee te doen?

Allereerst enthousiasme en interesse in de Koude Oorlog periode. Daarnaast moet je je kunnen schikken in een hiërarchie zoals deze in het leger gebruikelijk was. Deze hiërarchie is zeker aanwezig tijdens (publieks)evenementen, tijdens voorbereidingen is deze veel minder strak en heeft een ieder gelijke inbreng.

Voor wat betreft de uitrustingsstukken gaat het hier om de standaard PSU (kleding en de uitrusting op de man) bij voorkeur uit de periode M58 (visgraat). Je wordt hierbij door ons geholpen en ondersteund maar je moet het wel zelf zoeken want de spullen zijn en blijven privé eigendom.

Moet ik een militaire achtergrond hebben om mee te kunnen doen?

NEE, absoluut niet!!

Alles kun je bij ons leren. Exercitie, wapen gebruik, militaire gebruiken, houding. Niets is te gek.Wij helpen je daar graag bij. Uiteraard helpt het wel als je zelf wat onderzoek doet naar het militaire leven van de Nederlandse soldaat in de jaren 1970-1985.

Hoe oud moet ik zijn?

Als minimum leeftijd stellen wij 18 jaar. Dit heeft voornamelijk met het dragen en ook de nabijheid van wettelijk onklaar gemaakte wapens te maken. De wet stelt namelijk eveneens 18 jaar als minimum leeftijd hiervoor. Vandaar.

Waar houden jullie je operaties?

Wij zijn een landelijk opererende groep, de huidige leden wonen verspreid over het land, de oefendagen en de meeste evenementen zijn in centraal Nederland.

Wat kost het nu allemaal?

Zweetdruppels en inzet, het is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Iedere laatste zaterdag van de maand hebben wij een oefendag en we hebben minimaal drie evenementen per jaar waarbij er een verplichting is om aanwezig te zijn. Gemiddeld duren deze evenementen 3 dagen per evenement (vrijdag, zaterdag en zondag). De eerste tijd zal je de oefendagen hard nodig hebben om (weer) een beetje in het gareel te komen….

Tevens vragen wij lidmaatschapskosten. 180 euro per jaar (voor jeugdleden 90 euro). Hiervan wordt betaald: deelname kosten, voeding gedurende het gehele evenement, onderhoud groepsmiddelen, verzekeringen, lidmaatschapsgeld aan het LPLG, etc. etc. Voor eigen kosten zijn dan: vervoer van en naar de evenementen/oefendagen en de kosten van uw eigen PSU (denk daarbij aan bedrag van rond de 100 euro. Vaak er is nog veel in kringloopwinkels en op zolders te vinden zodat in praktijk deze kosten veelal lager kunnen uitvallen).

Heel soms kunnen wij een overeenkomst sluiten met een organisatie t.a.v. een, meestal kleine, vergoeding voor gemaakte reiskosten en/of verblijfskosten. Komt dit voor dan wordt dit direct aan de individuele deelnemers doorgegeven dan wel blijft het in kas om eens iets “groots” te kunnen doen voor de hele groep

Waar kan ik mij opgeven of eventueel nog meer info vragen?

Je kan direct (en vrijblijvend) mailen naar gc@41dko.nl en daar je belangstelling melden of je vraag stellen. Je wordt dan vanzelf uitgenodigd om eens op een oefendag aanwezig te zijn om de sfeer te proeven en om te kijken of het echt iets voor je is of je vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoord.

Tot slot ons huishoudelijk reglement, we zijn gek op voorschriften…iets met leger…

 VS 2-1498 (DKO) – Huishoudelijk reglement, 3e druk