Evenement             : Uitvoeren, bemannen en opruimen van route 12 Wampex 2016
Evenementdatum : 4 en 18 november, 2 december
Locatie                     : Noordeind (nabij Een) ergens in een veld
Foto’s                       : Foto reportage post 12 – Wampex 2016

Ergens in 2016 kwam, via een van onze DKO-leden die ook vrijwilliger is bij de organisatie van de Opsterlandse Wampex, de vraag binnen of wij voor veldtelefoons, centrale, en WD1-TT (ongeveer 3,5 km) zorg konden dragen want ze hadden (samen met onze vrijwilliger) een fantastisch plan bedacht. Weet je wat: “we zetten een drietal telefooncellen (met twee telefoons per set) op diverse plaatsen in het veld. Koppelen we deze met een centrale waar instructies gegeven kunnen worden en laten de centrale ook nog even als controlepost fungeren”. Leuk idee!. U, als lezer, voelt hem natuurlijk al aankomen – DKO was het haasje om dit uit te voeren (want ja, nee zeggen tegen een van je eigen leden – moeilijk verhaal). Zonder gekkigheid, natuurlijk was het niet alleen DKO die hier voor aan de bak ging. De organisatie van Wampex hebben de telefooncellen in elkaar “geknutseld” en op de avonden waarop de diverse uitvoeringen van Wampex 2016 plaats vonden deze cellen geplaatst en na afloop weer opgeruimd.

Taak van DKO is geweest: het aanleggen van alle benodigde lijnen met WD1-TT – door velden, langs (bramen)struiken en over wegen heen (en onder opgangen naar de velden) – dit was dus slecht 3,5 km aan draad – dit aanleggen is een eenmalige activiteit, de WD1-TT heeft 6 weken in het veld gelegen (regen, vorst etc. overleefd) en gedurende geen van de uitvoeringen ook maar 1 storing gegeven., het plaatsen van de veldtelefoons in de cellen en het aansluiten en na een uitvoering weer innemen, en natuurlijk het installeren van een centrale en post. Dit laatste hadden we bedacht om dat in de S12 te doen (een DAF YA 328). Handig want dan is dit gelijk ook het vervoermiddel om de installatie en inname te doen.

 

En zo kon het gebeuren dat een weekeinde voor de eerste uitvoering van Wampex 2016 er een aantal DKO-ers aan het lijntrekken waren, deze lijnen uit testen en het gebied weer verlieten met achterlating van een netwerk aan 6 lijnen alle richtingen oplopend. Dat in de vroege middag op 4 november (de eerste uitvoering) er wederom een Dikke DAF door het gebied reed om de telefoons te plaatsen en aan te sluiten in de cellen die door de organisatie geplaatst waren op diezelfde middag. De Dikke DAF aansluitend op zijn locatie als centrale is geplaatst, de lijnen werden aangesloten en uitgetest (op een enkel incident (wisselen telefoon – waarschijnlijk batterij probleem) geen problemen opgeleverd). En als laatste werd de Aladin kachel gestart, het kooktoestel aan geslingerd voor koffie en warme hap. Laat de eerst Wampex deelnemer maar inbellen voor hun volgende aanwijzing (coördinaten).

Ondanks de instructies die vooraf aan de deelnemers via de video en in route-beschrijving waren meegegeven, was het gebruik nog al eens een uitdaging op zich. Uiteindelijk is alles goed gekomen en, met voor de overige uitvoeringen wat aangepaste, verduidelijkte aanwijzingen ging het al veel beter. Ook hebben wij de eerste avond/nacht wat geleerd. Het afdekken van de stalen bodem van de Dikke DAF met tapijt maakt het een stuk comfortabeler. Bodem + staal + vorst + wind  =  bevriezende voeten. Zo rond 0300 waren de laatste deelnemers langs geweest voor een praatje, stempeltje, aanwijzing in de goed richting en konden we aansluitend de boel weer in omgekeerd volgorde opruimen als dat we ze die middag hadden geïnstalleerd.

Dit circus herhaalde zich op 18 november en 4 december 2016 allemaal nog een keer.

Waren we dan om 0300 op 4 december dan klaar…. Nee, de 6 weken eerder aangelegde WD1-TT moest nu natuurlijk weer worden opgeruimd. Dat karwei is uitgevoerd op 10 december en daar heeft onze plv C-OHGP een mooi verslagje van geschreven.

Al met al ontzettend leuke drie avonden (waarbij op de laatste avond ook een delegatie van DKO meeliep, zie voor hun belevenissen hun verslag) en, wie weet, gaan we in de toekomst weer eens wat doen voor de Wampex. Nu eerst maar eens rust.

C-DKO