Evenement             : “Monumentendag Legerpl. by Oldebroek”
Evenementdatum : 14 september 2019
Locatie                     : Historische collectie der Artillerie – Knobbel
Foto’s                       : Monumentedag Legerpl. by Oldebroek 2019

Het is al weer enige jaren geleden dat DKO op het terrein van de Historische collectie der Artillerie actief geweest is. Eenmalig met demo 40L70 en daarna nogmaals met een onderhouds display. Het werd dan ook weer eens tijd om de banden aan te halen en te zien of men het leuk zouden vinden om, als DKO, de monumentendag aan te vullen. En, gezien dat we dit verslag kunnen schrijven, vond men en zo vertrok er op de vroege ochtend op zaterdag 14 september 2019 een kleine colonne vanuit het mobcmplx van DKO richting de Knobbel (Legerplaats by Oldebroek (LbO), het thuis van de collectie). De voorverkende route zou lopen via Garderen, Uddel, Elspeet en zo naar de A28, stukje snelweg ri. Noorden en dan bij ’t Harde eraf om zo bij LbO uit te komen. Mooi plan, uitvoering, mwah, dat had beter gekund. Want het leidende voertuig, bestuurt door een niet nader aan te duiden militair maar thuis in kaart en kompas, nam in Elspeet spontaan een afslag naar links waar rechtdoor toch echt zijn route was. Gevolg een klein ommetje o.a. langs Leuvenum en uitkomend te hoogte van Harderwijk bij de A28. Positief was wel dat de al mooie rit, omgeving, weer, de mist op de landerijen, nog mooier werd. Smalle weggetjes, langs buitenhuizen. En dat in colonne verband. Wat wil een mens eigenlijk nog meer.

Uiteindelijk toch nog ruim op tijd op de Knobbel, welkom geheten en op de, eveneens voorverkende, locatie een veldbioscoop opgericht alsmede een klein bivakje alsmede ook de verbindingsgroep op locatie gezet. Na stroom uit een van de paviljoens doorgetrokken te hebben naar de veldbioscoop, de Bravilor aangezet en na wat gepruts, hoe ging het inleggen van een 16mm film ook al weer, werd de eerste Artilleriefilm opgestart, M109 vuurmond. Deze, er was nog geen publiek, met een bak koffie in de hand met de groep bekeken.

Tegen 1000 uur werden de eerste bezoekers verwacht en was DKO volop in bedrijf. De filmoperator lekker de hele dag aan het filmdraaien (soms met wat hindernissen, projectorlamp kapot en een nieuwe die om e.e.a. reden eerst niet wilde branden). De verbindingsgroep was de gehele dag aan het prutsen met een aggregaat 3,5 kV die ze niet (goed) aan de praat kregen. Tot een heldere ingeving, sproeier maar wat wijder zetten. Resultaat een lawaai makende en stroom leverende Imperia.

Wat werd er dan in het bivak gedaan, instructie, aan mannen van de verkenningsgroep die er ook bij waren, kaart en kompas door de al eerder aangehaalde militair. Ben benieuwd of de mannen niet het bos zijn ingestuurd.

In de tussentijd was er nog iemand actief van ons met het schoonmaken van speciale 25-ponders die als ornament bij een monument ter nagedachtenis aan gevallenen in Java stonden. Ze waren, zeg maar gerust, een beetje groen uitgeslagen. Het plan om ze ook weer recht op de bandjes te zetten konden we echter snel laten varen omdat deze te ver heen waren om nog enige vorm van lucht te kunnen bevatten. Wellicht dat we daar in de toekomst nog wat mee gaan doen.

Naast DKO kon het publiek nog van veel andere zaken genieten. Buiten de, zeer aan te raden, collectie stond er her en der divers artillerie geschut opgesteld: M114, M109, M110 al dan niet met trekkend voertuig. Was er een horecaplein, werd er af een toe een demoschot afgegeven, liep er een band rond en was de omgeving (en het weer) meer dan fantastisch.

Door de vele vrijwilligers van de Historische collectie der Artillerie was veel werk verricht om het allemaal mogelijk te maken. Dank hiervoor.

Ook de dames en heren van Paresto mogen hier niet ongenoemd blijven. Zij hebben de vele medewerkers voorzien van een heerlijke blauwe hap.

Misschien tot volgend jaar.