3-vatensysteem.

Dit systeem, bekend om zijn wedstrijden: “wie kan het petje van de schoorsteen het verst wegschieten” is bedoeld voor het reinigen van eetgerei te velde.

Zoals de naam  al zegt bestaat dit systeem uit een drietal vaten. Het eerste (grootste) vat bevat heet water, hierin worden de etensblikken van het meeste vuil ontdaan. Vat 2 (middelgrootste) bevat heet zeepsop of sodawater, hierin wordt de rest van vuil, vet enz. verwijderd. Het derde vat (de kleinste) bevat schoon water, hierin naspoelen. Daarna de etensblikken in de buitenlucht laten drogen.
Je kunt je wel iets voorstellen hoe het water er uit zag nadat 200 man hun etensblikken hadden schoongemaakt. Ook was er na afloop nogal eens bestek terug te vinden onder in de vaten (het water kon echt heet zijn). Deze waren dan weer goed voor de ritselkist van de keuken.

Handig nevengebruik door de keukengroep tijdens oefeningen te velde was het opwarmen van de ingeblikte noodrantsoenen. Simpel, de brander van de grootste ton flink opstoken en klaar is de warme hap….

De volgende afbeelding met een waarschuwing (die niet altijd zo erg goed gevolgd werd) in vette letters uit VS 2-1350 Handboek van de Soldaat: