Evenement             : Bussum Bridehead
Evenementdatum : 17 t/m 20 mei 2012
Locatie                     : Oefendorp Crailo, Bussum
Foto’s                       : Foto reportage Bussum Bridgehead 2012

Een jaar is ook zo om. Voor dat je het weet is het weer tijd voor Bussum Bridgehead op het oefendorp Craillo te Bussum. Dus ook zo vlak na de Landmachtdagen op naar dit evenement. Wel met een kleiner contigent dan normaal. Want ja, niet iedereen kan zomaar twee weekeinden achter elkaar vrij nemen (of zouden de mannen te vermoeid zijn geweest. Nee toch?).

Op donderdag 17 mei reden de eerste DKO-ers af naar het oefendorp om daar een klein bivakje neer te zetten en de dag door te brengen met de nodige infanterie aangelegenheden. Zelfs de keuken had vrijaf – er werd patat en andere hap gehaald. ’s Avonds kampvuurtje en, hup, de puptent in voor een goede nachtrust want vrijdag zou de kapitein komen en alles moet dan wel tip-top in orde zijn en de mannen uitgerust.

Nu, uit betrouwbare bron, kan vermeld worden dat de kapitein tevreden was met wat hij aantrof. Fris gewassen en uitgeruste mannen en een opgeruimd kampement.

Eveneens op vrijdag is de verbindingsgroep gearriveerd. Deze zijn begonnen met diverse herstelwerkzaamheden aan de communicatie apparatuur.

Na een pizza nog wat bij het kampvuur (het begon op padvinderij te lijken, alleen het liedjes zingen bleef gelukkig achterwege) ging iedereen zijn mandje opzoeken.

Zaterdag is het traditioneel de dag van de rondrit. Dus voertuigen klaar maken. Zorgen voor voldoende eten en drinken en op pad. In een grote colonne ging het door de omgeving van Bussum. Soest, Hilversum, Lage Vuursche e.a. plaatsen. Achterin de colonne schoot het niet echt op en de staf 09 raakte daarvan een beetje overstuur en kwam algauw zonder stroom te zitten. Gelukkig was er een aggregaatje aan boord zodat deze de accu’s weer snel op spanning kon brengen. Helaas was er iets met deze accu’s aan de hand want, hoewel ook de dynamo goed stond te laden, hielden ze nauwelijks de stroom vast. Goede raad is duur, voortijdig de rit afgebroken en naar het bivak terug. In de tijd dat de rest van de colonne nog niet terug was is de TD ingeschakeld. Deze hebben voor nieuwe accu’s zorg gedragen. Het lijkt erop dat het probleem opgelost is.

Nadat iedereen binnen was op naar de gezamenlijke blauwe hap. Een aantal hadden het idee opgevat om naar de feestavond te gaan maar door vermoeidheid was iedereen al om 2330 uur terug op bivak. Rond om ons heen bleef het helaas nog wel erg lang onrustig dus van echt goed slapen kwam weinig terecht.

Toch moest er zondagachtend vroeg opgestaan worden want wij hadden de traditionele poortwacht van 07.00 tot 10.00 uur. Altijd weer een beleving, altijd weer dezelfden die hun toegangsbewijzen niet voor elkaar hadden, of te laat arriveerden, en dus altijd weer dezelfde discussies met altijd dezelfde uitkomst: u komt er gewoonweg niet op of u wordt begeleid naar HQ. Wanneer zouden ze het leren….hopelijk nooit….want dan is voor ons de lol er ook af.

Na afloop van de wacht had de verbindingsgroep gezorgd dat er een lekker bakkie erwtensoep op de mannen stond te wachten. Smaakte goed, na een wat natte en koude wacht, de pan was zo leeg. De infanterie heeft nog wat met 11 LMB gesparred waarbij de nodige tactische verplaatsingen zijn geoefend. De verbindingsmannen zijn verder gegaan met herstelwerkzaamheden. En, omdat het zonnetje begon te schijnen, was de rest gewoon aan het genieten.

Voor we er erg in hadden was het alweer tijd om te vertrekken. Nieuw record: om 1730 was alles opgeruimd, de organisatie bedankt en werd het terrein weer voor een jaar verlaten.

Helaas was de terugweg niet voor iedereen een simpele aangelegenheid. De S09 (ja, die van de accu’s) vond dat hij er maar geheel de brui aan moest geven. En zo kwam het dat hij langs de A1 tot stilstand kwam. Gelukkig was het voertuig van de intendance in de buurt en, nadat deze eerst zijn aanhanger naar depot gebracht had, pikte deze de staf 09 op om deze eveneens naar depot af te voeren. Al met al werd het dan toch nog een lange en vermoeiende dag. Maar wel een waar de vriendschap en kameraadschap binnen DKO weer eens duidelijk naar voren kwam.

Op naar het volgende evenement!

C-DKO