Evenement             : Verenigingsdag
Evenementdatum : 25 mei 2024
Locatie                    : Vml mobcmplx Lnn
Foto’s                       : Verenigingsdag 25-05-2024

Eerste verenigingsdag van 2024, wat niet wil zeggen dat DKO tot nu toe niks gedaan heeft, zie v.b. alle andere evenementen die de revue al gepasseerd zijn in 2024 op onze verslagenpagina.

Dus juist door het drukke begin van 2024, nu pas de eerste verenigingsdag. Trouwe lezers weten dat DKO deze dagen gebruikt om het “oude” te herhalen maar ook om nieuwe zaken te leren of aan te scherpen of om een stuk geschiedenis van de KL tijdens de Koude Oorlog te belichten. Voor vandaag was het de geschiedenis van TRIS (Troepenmacht in Suriname) – jaren begin ’70.

Waarom nu juist vandaag aandacht aan de TRIS. Heeft alles te maken met het aanstaande Historisch Festival te Heeswijk. DKO heeft voor dit jaar TRIS gekozen (ook vanwege relatie met “ons” onderdeel Oranje Gelderland) en het al weer heel wat jaren gelden was dat er aandacht aan besteed is door ons.

In DKO traditie start de dag, na het appel (en koffie), met een stukje theorie waarin de start van de moderne TRIS (jaren 50), de opheffing na het zelfstandig worden van Suriname het hoe en waarom is behandeld. Niet alleen in woord maar ook in beeld aan de hand van oude filmpjes.

Als je het over de TRIS hebt, spreek je ook vaak over de kampementen die onderweg tijdens patrouilles werden opgericht. Zo’n kampement gaan we te Heeswijk ook maken. Daarom ook daar mee oefenen (hoe ziet deze eruit, hoe maak je hem etc.

Leek eenvoudig maar bleek in praktijk toch weerbarstig. Na enige tijd (?) stond er een min of meer een impressie van een slaapgelegenheid. Hoewel het er eenvoudig uitziet, is enige oefening niet verkeerd en zullen we dit voor Heeswijk wellicht nogmaals moeten oefenen (en zeker op Heeswijk voor de bouw zelf ruim te tijd voor inplannen).

Gelukkig is het algemene idee wel goed tussen de oren gepland en hebben we alle vertrouwen in dat er een mooi bivak zal staan.

C-DKO