Datum  : 25 augustus 2018

Locatie : MC Voorthuizen

Eind Augustus. Hoewel  veel van ons eigenlijk nog met zomerse activiteiten druk zijn is het nu ook wel weer  tijd om voorzichtig de DKO draad weer op te pakken. Het wordt een tamelijk druk najaar  dus aan de slag.  We starten  met een gewone verenigingsdag zodat de militaire disciplines  een opfrissertje kunnen krijgen. Met een personele aanwezigheid van 80% van de verkenningsgroep, 50% van de onderhoudsgroep en 50% van de verzorgingsgroep kan je wel wat  doen op zo’n dag. Alleen het hogere en middenkader was nagenoeg compleet afwezig. Kortom werk aan de bak als instructeur voor plv C-ONHGP, bijgestaan door de plv C-VERKGP.  Onze  1ste LNT C-VZGGP  was er wel maar deed  vrolijk de lesjes  mee met de manschappen.

Het programma voor vandaag : exercitie, velddienstles pup-tent opzetten en alles wat daarbij komt kijken, instructie rangen en standen, onderhoud materieel en voorbereidende zwetserij voor de eerstkomende evenementen.  Bijkomend dingetje … er is een nieuwe recruut…m.a.w. die man krijgt z’n eerste dagje met de DKO in legertraditie : exercitie, exercitie, nog wat exercitie en tenueinspectie.

De exercitieles liep naar verwachting, we kunnen  het intussen wel een beetje. De Dokter merkte wel dattie meestal naast het peloton staat en dus niet echt mee hoeft te doen. Valt dan tegen…vooral ook basicgrapjes als links/rechts en  luisteren naar de commando’s (en het dan ook doen…)  bleken tricky voor de arme officier. Verder was een niet nader te noemen SLD die de notoire dwarsliggert probeerde uit te hangen, hij krijgt de komende tijd ietsje vaker keukendienst…

Na een uurtje waren we er wel klaar mee, daarbij speelde de regen ook een klein rolletje uiteraard want we zijn en blijven mooi weer soldaatjes.  Naar binnen, bak koffie met gevuldekoek/kano/weetikveelwatvoordeegwaar nuttigen en verder met de velddienstles puptentjes. Voor de belangstellende :  hoofdstuk 12 in het Handboek Soldaat. Het weer zorgde er helaas voor dat we niet aan daadwerkelijk opzetten toe kwamen maar de mannen hebben er  wel wat van opgepikt voor latere bivaks.

12.15u. lunchpauze met achterhoekse broodjes gebakken ei.  13.00u. lesje rangen en standen a.d.h.v. ons instructiemodel.  Met name voor de nieuwe recruut interessant en nuttig maar eigenlijk ook wel voor de doorgewinterde DKO soldaat want naast de rangonderscheidingstekens ook  aangegeven waar en in welke functies je de diverse rangen kan tegen komen.

Na 14.00 splitsen we ons, de Verkgroep ging verder met exercitie oefenen, de beide monteurs verbindingen  deden nog wat verbindingswerk en de over geblevenen , lees de C-VZGGP en de plv C-ONHGP,  raakten (volkomen per ongeluk) in de luie stoelen van de kantine verwikkeld  in een diepgaand gesprek.

De 15.00u. theepauze duurde mede  de  ruime hoeveelheid meegebrachte gevuldekoeken/kano’s/weetikveelwatvoordeegwaren ietsje langer dan gepland. De instructeur van de dag, de plv C-ONHGP moest nog ff een vreemd helmpje op en dan was er nog het vraagstuk waarom er een dooie muis op het pas aangelegde heugaveld tapijt lag en niet gewoon shocking klem  in 1 van de ,naar voorzichtige inschatting, 30 aanwezige muizenvallen.  En zo werd het ineens 17.00u. Opruimen, eindappèl ,  omkleden naar burgertenue  en plankgas richting onze huispatatterie “de Uitdaging” in swingingcentrum Voorthuizen. Daar diner met schnitzels, karbo’s,  stoofvlees en kapsalon’s. Afblussen met cola’s enz. . Afscheidskusjes en opzouten naar huisch. Weer een verenigingsdag klaar.

De plv C-ONHGP.