Tent, Groeps.


In het Nederlandse leger werd dezelfde groepstent van 5m bij 10m gebruikt die ook bij het Amerikaanse leger (al tijdens de oorlog) in gebruik was. Soms werden de letters MvO (Ministerie van Oorlog) gewoon over de “US Army” heen geschilderd. Deze tenten werden vaak als groepsslaaptenten ingezet. En nu nog…..Veel padvinderij groepen zijn er nog jaren mee op kamp gegaan en schaapsboeren gebruiken ze vaak in het voorjaar als de schapen gaan lammeren…..

De DKO-lammetjes zetten de tent ook regelmatig op, uiteraard ook als slaapgelegenheid maar ook als opslagplaats,filmzaal of werkplaats.

  • ent AD, enkeldaks/dubbeldaks 4x5m

    Deze tent is de voorganger van de boogtent. Uitgevoerd als enkeldaks met vaste voor en achterflap, het zeil is uit één stuk. Daar over kan dan nog een fly-over waardoor het een dubbeldakstent wordt.

    De DKO-versie is een buitenbeentje; een dubbeldakstent met los aanhaakbare voor- en achterflap. Allemaal origineel KL jaren ’50 aan de stempels te zien op het doek.

    Wij gebruiken de tent in de eerste plaats als onderkomen voor de BHP (BataljonsHulpPost), de EHBO-tent dus. Daarnaast zijn er nog legio andere mogelijkheden, we hebben foto’s gezien van deze tent als Veldpost-punt, kantoor te velde, vuurleidingsregelcentrum, keuken enz.enz.Jammer dat deze tenten amper te vinden zijn in de handel…..

    Klik op de foto voor een vergroting.

     

    Tent, boog, M75 (AD/Mobiele veldkeuken).

    De eerste boogtenten werden in 1975 ingevoerd, de boogtent past dus ook goed in ons bivak. De boogtent is het enige uit onze verzameling wat anno nu nog gebruikt wordt door de KL. Deze boogtenten bestaan uit een 1 enkel zeil ondersteund door een demontabel aluminium frame (de allereerste uitvoeringen hadden trouwens een, veel zwaarder, stalen frame). De afmetingen van deze boogtent zijn 5 bij 5 ½ meter.

    De boogtent AD kan voor allerlei doelen gebruikt worden, b.v. slaaptent voor 10 personen, commandopost of voor de veldpost. De tent heeft aan iedere zijde een tweetal ramen, voorzien van horren en verduisteringsflappen, aan beide zijde van een deur, alwaar horregaas voor gespannen kan worden en een schoorsteengat voor b.v. de kachel M53. Tevens kan deze tent voorzien worden van een wit binnendoek waardoor de efficiency van de verlichting dramatisch verhoogd kan worden. Een ander kenmerk van deze AD tent is dat de tenten, waterdicht, aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

    De boogtent mobiele veldkeuken, sterk gelijkend op de boogtent AD-M75, kan alleen in combinatie met de keukenwagen Progress AW 57-5 gebruikt worden. Dit door het grote schoorsteengat voor deze keukenwagen. Tevens is het dak voorzien van een ruit welke doormiddel van een reeds bevestigd zeil verduisterd kan worden.

     

    Tent, CP (commandopost).

    Deze tent werd gebruikt als commandopost, wachtpost, kaderslaaptent, burotent, verbindingspost, enz.enz.  Een manusje van alles, handig, niet al te groot, 2 compartimenten waarvan 1 toegangssluis en/of voorportaal en de zijwanden zijn makkelijk oprolbaar.

     

    Tent, officier.

    Dit was vrijwel dezelfde tent die de US Army (al tijdens de oorlog) in gebruik had. Ook hierin komen de stempels MvO voor. Deze tent werd, zoals de naam al aangeeft, vaak als verblijfplaats voor de commandovoerende officier gebruikt maar ook voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als kantoortent.

     

    Tent, pup.

    Deze tent behoort eigenlijk tot de PSU, althans de helft ervan. De soldaat rolde de helft met haringen, stokjes, deken of slaapzak samen tot een zogenaamde berelul. Twee helften kon men aan elkaar knopen tot 1 tent. Men had dus altijd een “maatje” nodig om te kunnen slapen. Onderofficieren hadden dan weer geluk…. die kregen standaard twee helften. De tenthelft kon ook gebruikt worden om een schuilbivak te maken.

     

    De pup-tent was ook in gebruik bij de TRIS (troepenmacht in Suriname). Wel een beetje aangepast want je wil natuurlijk niet op de grond slapen in de jungle.

     

    Creatief met puptenten….

    Niet vaak gezien maar wel gebruikt: geschakelde puptenten.

    -Drie puptenten in lengte richting aan elkaar en de middelste half open maakt een kleine CP-tent.

    – Zes tenthelften, vier aan elkaar in het vierkant, twee als een gewone puptent geknoopt maar met lange tentstokken, zie daar : een groepstent.

    Klik op de foto voor een vergroting.

     

    Latrinetent

    Eigenlijk geen tent maar een lang windscherm opgezet in een aan elkaar verbonden 2x U-vorm. Ruimte nr 1 links kleine boodschap, nr. 2 rechts grote boodschap. Tis niks voor de verwende, moderne mensch.

    Normaal gesproken is de latrine zover mogelijk weg van het tentenkamp geplaatst maar wij kunnen dat vaak display/ruimte technisch niet. We gebruiken de latrine dan ook maar niet, wel zo prettig voor het nieuwsgierige publiek ook…..