Evenement             : Monumentenweekeind “Op reis”
Evenementdatum : 12 t/m 14 sep 2014
Locatie                     : Prins Mauritzkazerne, Ede
Foto’s                       : Foto reportage monumentenweekeind “Op reis” 2014

Een jaarlijks terugkerend evenement is de monumentendag. Nu we ons domein (nog) hebben op zo’n monument mooi makkelijk qua uitvoering.

Dit jaar was het landelijke thema: “Op reis”. Nog makkelijker voor ons want reizen was voor de KL in de koude oorlog bijna een dagelijkse bezigheid. Iedere maandag en vrijdag dikke pret bij de NS met soldaten, door de weeks overal militaire colonnes op straat, op weg of terugkomend van oefenlocaties en als de poep echt aan de knikkert was gekomen dan was het direct afreizen geblazen met de halve mannelijke, nederlandse populatie richting Noord-Duitsland.

Mag duidelijk zijn dat ook wij als DKO onze spulletjes in hapklare brokken opgeslagen hebben en indien nodig binnen enkele uren in colonne onder weg zijn naar een belangrijk evenement. Alleen deze keer was de af te leggen afstand maar een meter of 200 richting hoofdpoort. Tuurlijk vraagt zoiets wel wat extra voorbereiding. Reden om vrijdag al enige manschappen druk te laten zijn met het klaar zetten van voertuigen, aanbrengen van colonnekappen/vlaggen/nummers en aanbrengen van overige aankleding. Verder moest er nog een boogtent opgezet worden voor de radioclub die wij de hele zaterdag te gast zouden hebben.

Het was een fijne dag. Na afsluiting met een pizza en een gezellige borrel de meurbaal in. Om midden in de nacht opgeschrikt te worden door onze nieuwe kazernekat die bezig was uit te zoeken welke meurbaal hem ’t beste beviel.

Zaterdagmorgen 07.00u reveille. Geen ontbijt op bed maar direct aan de arbeid. Colonne opstellen, tussendoor ontbijt met een gebakken eitje, appèl en laat de bezoekers maar komen.

Mede door het mooie weer werd het een aardige drukke dag, helemaal toen aan het eind van de middag een klassieke automobielclub neerstreek als eindpunt van hun oldtimerrit. De radiomannen waren de hele dag druk met verbindingen leggen met weet ik veel waar ook ter wereld. Leuk om eens te zien en vooral ook horen hoe dat in z’n werk gaat.

De Sgt-kok/menagemeester had het druk met de hap onderweg, blikvoer uit het 10 in 1 pakket, opgewarmd in het 3 vatensysteem. Toch wel smakelijk hoor, kip-kerrie uit 2005….. Onze infanteristen hadden als taak de colonne-nabij beveiliging uit te voeren. Gehuld in de juiste camouflage waren ze dan ook regelmatig in het struikgewas te vinden of lagen ze te relaxen in een ligsleuf.

Zondagmorgen de laatste opruimklusjes gedaan en nadat we wat extra voorbereidingen uitgevoerd hadden voor het weekeinde op de hei volgende week was het 13.00u rustige afreis richting huis.

plv C-ONHGP