Evenement             : Museumweekend Soesterbeg
Evenementdatum : 31 mrt t/m 2 april 2023
Locatie                    : Zeisterspoor 8, Soesterberg
Foto’s                       : Museumweekend Soesterberg – 31 mrt t/m 2 april 2023

Museumweekend Soesterberg – 31 mrt t/m 2 april 2023

Na twee jaren corona en het niet doorgaan van de 2022 editie a.g.v. organisatorische problemen konden we als DKO in 2023 weer, als vanouds, ons eerste “echte” evenement houden op het terrein van de Historische Collecties Intendance/AAT, Administratie en TD.

Zoals gebruikelijk vindt dit altijd plaats in het landelijke museumweekeinde waarbij ook de drie genoemde historische collecties open zijn. Voor volgend jaar: zet een bezoek aan deze collecties alvast in uw agenda. Want zeer interessant om te bezoeken!!!

Al met al, na een bepakkingssessie, vertrok er een Dikke DAF (S12) met wawa vanuit Loenen (Gld) ri. Het Zeisterspoor te Soesterberg om daar in de middag aan te komen. Omdat het hevig regende (wat niet ophield, wel wat minder werd, ook op de aansluitende zaterdag) eerst maar ons melden bij het TD museum (SHCTT), op wiens uitnodiging we dit jaar aanwezig waren, en de collectie bewonderen. Uiteindelijk moesten we toch aan de slag om een start te maken met het plaatsen van een bivak.

Rond 1600, sluiting museumcmplx, stond vrijwel alles er al en konden we ons verplaatsen naar onze overnachtingslocatie (Du Moulinkazerne) om vandaar uit naar een “Cadi”-locatie. Helaas zijn de prijzen niet meer gelijk aan die van de Cadi-tijd maar, gelukkig, toch wel lekker gegeten in een friterie midden in Soesterberg. (Voor oud-gedienden, de Chinees “ ’t Zwaantje ” bestaat nog wel maar valt financieel voor manschappen en OO niet meer te betalen).

’s Avonds ouderwets doorgebracht op de legeringskamer.

Zaterdag.

De vkgp werd onderhanden genomen door onze sportinstructeur in spe (al om 0700). Viel niet mee, laten we het zo stellen. De anderen hebben in de tussentijd delegeringskamer op orde gebracht. Hierdoor konden we rond 0900 wederom verplaatsen ri. Het museumcmplx om het bivak af te maken, te ontbijten en acties te ondernemen. Dat laatste beperkte zich uiteindelijk, onder andere door het zeer slechte weer en minimale aantal bezoekers, vooral tot het zelf bezoeken van de aanwezige collecties. Zelf de CC heeft nog wat geleerd – waar de roze kleur van de achtergrond MA vandaan komt. (Nee, ga niet verklappen waar dit vandaan komt. Hiervoor zult u zelf de collectie moeten bezoeken). Voordat we het wisten was het alweer: einde oefening. Restte nog: happen. Deze moest natuurlijk nog gerealiseerd worden, onze vzgp was dit keer niet mee. Gelukkig zijn er nog meer kok’s in onze gelederen en is er, achterin een Dikke DAF, een fantastische pot macaroni in elkaar geflanst (eh sorry, gekookt). Smaakte iedereen voortreffelijk. Omdat het nog steeds regende, had de vkgp een poging gedaan om een schuilbivak te maken. Laten we het maar houden op het feit: een poging, maw. Hier valt nog wel wat te leren.

Na wederom een gezellige avond op de legeringskamer, was het stil tot 0700 de volgende morgen (Pesten is, zelfs na jaren, nog steeds leuk).

Zondag.

Zowaar, wat zien we daar, een zonnetje. Zou toch niet…. Jawel, nog wel koud en winderig maar in de loop van de dag werd het zowaar lekker. Gek, hoe het weer invloed heeft ophet tempo waarin activiteiten werden uitgevoerd. De onhgp ging aan de lag met 1e echelons onderhoud van de aanwezige voertuigen, de vbgp was is moeilijks aan het doen met telexen. Gezien het gejuich, kregen ze e.e.a aan de praat (ratelen deden ze in ieder geval voldoende). Onze vkgp oefenden met gevechtsklaar maken, patrouillelopen en nog meer van dit soort activiteiten, fijn ook dat onze gnkgp weer aanwezig was (hadden, wederom gelukkig, niet veel te doen), onze vzgp was afwezig en wat deed de staf – nou ja, ik geloof staf-dingen – geen idee wat die doen. Maar zal wel iets zijn want alles liep perfect, zelf de erwtensoep tussen de middag smaakte prima.

Om 1500 was het weer afgelopen, operatie Stofwolk werd uitgevoerd. Om 1600 was alles opgeruimd, ingeladen, terrein schoon achtergelaten en was het eind-appel uitgevoerd.

Enkele van ons gingen met de S12 en wawa retour naar het mobcmplx. De rest ging, denkt de verslaglegger, naar huis.

Op het mobcmplx nog snel tenten uithangen, ondanks het mooie weer waren ze niet 100% droog, even gezamenlijk van aangerukte patat genieten en dan ging ook die ploeg ri huis.

Al met al, de 2023 editie was anders dan anders (geen veldkeuken met erwtensoep (vorige jaren bleef er veel te veel over (zonde en duur), nat, weinig publiek) maar voor ons zeker geslaagd.

Op naar de 2024 editie, komt u dan ook?