Evenement              : Ondersteuning Wampex 2021
Evenementdatum  : 12 op 13 / 26 op 27 nov en 3 op 4 dec 2021
Locatie                     : In een veld ZO van Ureterp (Fr)
Foto’s                       : Ondersteunig Wampex 2021

Ondersteuning Wampex 2021

A.g.v. het feit dat een van onze leden dicht bij het vuur van de organisatie Opsterlandse Wampex zit, werd DKO verzocht om bemanning voor een post te leveren (vrijwilligers waren dit jaar, o.a. door coronna, schaars). Ook voor DKO was het een uitdaging om een paar mensen bij elkaar te trommelen, want je moet het maar willen. Vrijdag na het werk af reizen ri. Friesland. Zorg dragen dat er om 2100 een post operationeel is, ergens midden in het niks van Friesland, daar tot 0500 uur groepjes wandelaars administreren, CP van de juiste mededelingen voorzien en zelf wakker blijven. Dan is het natuurlijk nog niet klaar, want de post moet nog opgebroken en opgeruimd achtergelaten worden. Dan hoop je rond 0600 weg te kunnen rijden naar een warme slaap locatie.

Maar gezien het feit dat dit verslag geschreven wordt hadden we toch een aantal (Chinese(?)) vrijwilligers gevonden.

En zo werd op vrijdag 12 november met de S12 aanvang gemaakt om af te reizen naar Ureterp om aldaar alvast het nachtleger te maken en, traditioneel, te genieten van een bak erwtensoep. Na de laatste instructies te hebben ontvangen eerst maar met een personenwagen naar CP in Drachten om onze postmiddelen (stempels, porto, vuilnisbak etc.) op te pikken. Terug naar Ureterp en daar de S12 aantrappen om af te reizen naar de postlocatie.

Deze was voor DKO genoemd “de Mersken” omdat deze in de buurt lag van een straat die zo genoemd was. “In de buurt”, ja, maar daar was het ook mee gezegd. De post werd pas bereikt door een boerepad (al vol met water) af te rijden, langs een brede sloot aan de ene kant en iets, wat ik als westerling een moeras zou noemen, aan de linker kant. EH, in dat moeras moesten we zijn. Ok, geen probleem we hebbe tenslotte de S12 bij ons. Een dikke 6×6. Geen probleem.

Post klaar gezet en ons om 2100 bij de CP als “in bedrijf” gemeld. Nu maar afwachten op de eerste groepjes wandelaars – ETA van de eerste: 2145 uur. Dus tijd om de bak van de S12, die als postlocatie fungeert verder in te richten. Kleedje op de vloer, tegen koude voeten; stoelkussen op de bank, tegen koude billen; een Aladin kacheltje aan, tegen algemene kou; keukentje inrichten; voor koffie, soep, warme worsten of te wel voor de inwendige verzorging. Maar als eerste maar eens, door de aanwezige soldaat, koffie laten zetten. Lekker.

De tijd schreed naar 2145 en, ja hoor, hier kwam de eerste groep aan (deze was al rond 1500 aan de wandel gegaan) en had op post Mersken 16,9 km gelopen (als er geen fouten gemaakt waren). Spirit zat er goed in, wel mopperen over de velden met afgesneden maisstengels maar ook wel over de zeik natte grond (het moeras dus waarin wij stonden), die alleen maar natter werd. Het was namelijk gaan regenen – en af en toe – niet een klein beetje ook. Voor onze post was later geen grond meer te zien alleen een meertje. Hierdoor werd het verschil met de over te stekensloot niet echt groot meer. Gelukkig heeft hier iedereen de oversteek zonder natte voeten gemaakt.

Langzaam aan druppelde er meer groepen langs die een stempel en opbeurend woord konden ontvangen. Stempelen werd wel steeds lastiger, de stempelkaarten werden naar mate de nacht vorderde steeds meer natte velletjes paper (of en toe zelf nieuwe stempelkaarten uitgereikt).

In de tussentijd werd de CP op de hoogte gebracht van de nummers van alle passerende groepen zodat deze track kan houden waar iedereen op de route zich bevond en werden er bijzonderheden, als uitvallende groepen, uitgewisseld.

Ook verzorgde de soldaat de gehele nacht voor warme hap, koek, koffie frisdrank, choco etc. Belangrijk die klasse I. Soms werden passerende groepen vergast op de geur van warme worstjes of soep, goed voor hun motivatie ?.

De laatste groep stempelde bij ons rond 0400 af. Sein om op te ruimen en de post op te heffen. Op naar slaaplocatie.

EH, niet dus. De S12 had het noodzakelijk gevonden om toe te geven aan een kenmerk van een moeras: wegzakken. Er kwam wel beweging in (naar voren rijden alsmede naar achter ging wel, maar wel steeds dieper, terwijl we eigenlijk omhoog de “dijk” op moesten). Na een paar pogingen begrepen dat we hier niet op eigen kracht uit konden komen, dus CP gemeld of men hulp kon afzenden. En dat konden ze. Er werd een tractor gezonden.

1 ½ uur later stond de S12 weer op de dijk (van deze 1 ½ uur was 1 ¼ uur wachten op de tractor. Eenmaal aanwezig was het een fluitje van een cent) en konden we afreizen naar onze slaaplocatie. Wel nadat de postmiddelen eerst nog op CP zijn afgeleverd.

De volgende ochtend, zaterdag 13 november, ontbijtje, koffie genuttigd. Nog even langs CP om te helpen enige tenten plat te gooien, langs de choco post om aldaar nog even te inventariseren hoe het daar bij ligt, koffie op de slaaplocatie. En toen naar huis. S12 achterlatend op de slaaplocatie voor de volgende Wampex nachten.

Nagekomen bericht. Gedurende de vrijdag kwamen er, vanuit de centrale overheid, nieuwe voorwaarden voor evenementen vanwege de corona positie in NL. Op zaterdagmiddag was nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de Wampex 2021 zullen zijn. Kans is groot dat de twee overgebleven avonden niet zullen doorgaan. Afwachten maar.