Evenement             : Culinair festival NMM 2016
Evenementdatum : 27-28 feb 2016
Locatie                     : NMM, Soesterberg
Film                         : Defensie filmpje over het Kul fest. NMM 2016
Foto’s                       : Foto reportage Culinair festival NMM 2016 

Op zaterdag 27 en zondag 28 februari was er een culinair evenement bij het NMM in Soesterberg. Het thema ging over het militaire eten vanaf de Romeinen tot heden. Omdat wij ook in dat tijdspad vallen is D.K.O. met de keukengroep uitgerukt om aldaar akte de préséance te geven.

De keuken groep zat beide dagen ruim in het personeel, want normaal gesproken staat er maar 4 man aan personeel in de veldkeuken. De sergeant kok had dus een luxe probleem.

Gelukkig hadden we het 3 vaten systeem en nog een paar andere kooktoestellen meegenomen die gedemonstreerd konden worden, zodat niemand zich hoefde te vervelen. Onze kapitein, deze dagen in de stand van soldaat, ontpopte zich als een heuse pyromaan op het  benzine kook toestel ( B.K.T.) Hij is dan ook het gehele evenement nauwlettend in de gaten gehouden door de aldaar aanwezige brandwachten.

Op zaterdag en zondag was de bekende T.V. kok Rudolf van Veen aanwezig om kookdemo’s geven. Ook heeft hij nog een rondgang gemaakt langs alle verschillende keukens. Bij hoge uitzondering mocht hij de veldkeuken van D.K.O. betreden, want normaal gesproken is dat verboden gebied voor een ieder die daar niks te zoeken heeft. En natuurlijk moesten daar ook foto’s van gemaakt worden, dat Rudolf bij onze sergeant kok op werk bezoek kwam.

Het weer was op beide dagen echt perfect. Het was droog en zonnig, en later op de dag lekker warm. Alleen aan het begin van de morgen was het best koud, want het had s`nachts een paar graden gevroren (gek, zo eind februari). Op zondag ochtend was zelfs ons 3 vaten systeem bevroren.

Mede door het lekkere weer kwam er veel publiek op af om dit evenement te bezoeken. Op beide dagen heeft de veldkeuken van D.K.O. voor het toegestroomde publiek andijvie stamppot gemaakt, compleet met worst en dikke jus. Voor de kenners van militair eten ook wel  “camouflagenetten” genoemd. Op zaterdag waren we aan het begin van de middag al uitverkocht, er waren toen ongeveer 450 porties uitgeven aan het publiek. Dus op zondag maar wat later begonnen en de uitgifte tijden wat opgeschoven . Zodoende waren we toen rond 15:00 uur uitverkocht. De kookkunsten van onze keukengroep werden zeer gewaardeerd, en we kregen regelmatig complimenten vanuit het publiek dat het eten erg lekker was.

Tussen alle keuken werkzaamheden door konden we zelf ook rondkijken op het evenement, en hebben we ook bij andere een blik in de keuken kunnen werpen. Het heeft toen weinig gescheeld, of onze sergeant kok was overgestapt naar de Romeinen. Hij was zelfs al voor een deel in een Romeins uniform gekleed, maar gelukkig hebben we hem toch weer op andere gedachten kunnen brengen.

Ook voor ons was er op beide dagen een lunch geregeld achter de schermen, we konden ons dik eten aan een heerlijk lopend buffet. Dus wij zijn aan eten niks te kort gekomen deze dagen. De overnachting van zaterdag op zondag was op vormingscentrum Beukbergen net buiten het museumpark. Daar hebben we heerlijk kunnen slapen, en ook daar een lekker ontbijt gehad.

Het was een mooi evenement, er zijn in deze twee dagen tussen de 4 en 5 duizend bezoekers geweest. En we hebben zelfs het landelijk nieuws gehaald, want we stonden met een  mooie foto in het A.D!

C-DKO